A Suzuki megcsinálta: tiszta vizet pufog ki az új szuperjárgány

Pénzcentrum2011. március 11. 18:02

A Suzuki Motor Corporation örömmel jelentette be, hogy üzemanyagcellás Burgman robogója - a hasonló járművek között elsőként - megkapta a teljes körű uniós jármű-típusengedélyt*.

Az üzemanyagcellás Burgman robogó 2009 októberében debütált a 41. Tokiói Autószalonon. A modellhez a brit Intelligent Energy fejlesztett üzemanyagcellás meghajtási rendszert. Ennek a változatnak a közúti tesztjei 2010. február óta folynak a brit cég és a Suzuki részvételével, a brit kormányzati szervként működő Technológiai Stratégiai Tanács égisze alatt. A tesztek a közép-angliai Loughborough Egyetem környékén folynak, egyelőre egy - hamarosan több - üzemanyagcellás robogóval.

Kezdetben minden egyes üzemanyagcellás Burgman robogó számára egyedi járműengedélyt kellett kérni a teszteléshez. A most megkapott típusengedély egész Európára érvényes, és arról tanúskodik, hogy az üzemanyagcellás Burgman robogó megfelel a magas szintű környezetvédelmi és biztonsági követelményeknek. Egyedi járműengedélyre a továbbiakban tehát nincs szükség.


Az üzemanyagcellás robogó alapja a Suzuki városi forgalomra tervezett Burgman motorja. A járműbe kicsi, könnyű, léghűtéses üzemanyagcellát és - a vázon belül elhelyezve - hidrogéntartályt építettek be. A motort az üzemanyagcella termelte elektromos áram hajtja meg, az egyetlen emissziós termék a víz. A Suzuki célja, hogy az üzemanyagcellás Burgman robogót kiváló környezeti jellemzőkkel rendelkező motorkerékpárként hozhassa kereskedelmi forgalomba. A vállalat arra törekszik, hogy az ökobarát üzemanyagcellás robogók elterjedjenek Európában, a kiszolgálásukhoz szükséges hidrogéntöltő állomásokkal és egyéb infrastruktúrával együtt.

* Az Európai Unióban mindazoknak a modelleknek, amelyek nem rendelkeznek ún. "teljes körű jármű-típusengedéllyel", nemzeti típusengedélyt kell kérniük minden egyes olyan tagállamban, ahol forgalomba kerülnek. Uniós jármű-típusengedély birtokában a modell az összes tagállamban forgalmazható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
elektromos motorkerékpár,