Medvegyevnél betelt a pohár: visszahozná a szovjet modellt

Pénzcentrum2010. június 17. 08:47

Az orosz elnök szerint egy nagyhatalomhoz méltatlan, hogy az ország vezetői külföldi gyártmányú személyautókban utaznak. Dmitrij Medvegyev elnöki rendeletben adott utasítást arra, hogy tanulmányozzák át annak lehetőségét, hogy újra lehet-e indítani a ZiL óriáslimuzin gyártását - írja a Napi Gazdaság.

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban szigorúan érvényesül az az elv, hogy az állami vezetők hazai gyártású autókat használnak, ehhez kíván csatlakozni az orosz vezetés is a szovjet státusszimbólum feltámasztásával.

A Moscow Times írása szerint a ZiL-t eredetileg a legrégebbi, még 1916-ban alapított moszkvai autógyárban állították elő, és első sorozata az amerikai Packard vonalait idézte. A modell még a ZiS jelzést viselte, ami a Zavod imenyi Sztalina, vagyis a Sztálin Autógyár rövidítését, amit a vezér halála után átkereszteltek Lihacsov Autógyárra, így az embléma ZiL-re változott.

A Guardian arról számolt be, hogy a ZiL gyártást elméletileg ugyan leállították 1991-ben, de a ezt követően még legalább két nyitott változatot rendeltek belőle, ezek egyikéből tartott csapatszemlét a legutóbbi Vörös téri díszszemlén Anatolij Szergyukov védelmi miniszter.

A gyár szóvivője szerint készek újraindítani az autó gyártását, amelynek két, a 80-as években tervezett modellje még mindig szerepel a vállalat internetes oldalán - rendelésre ugyanis ma is előállítják a gyakorlatilag kézi munkával készülő, páncélzat nélkül is 3,5 tonnás óriásokat, amelyeket 7,7 literes, V-8-as motor hajt. A vállalat 2005-ben eladta legnagyobb üzemét, hogy törleszteni tudja adósságait, az épület azóta egy hatalmas plázának ad helyet Moszkvában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Teherautókat továbbra is gyártanak, de abból is egyre kevesebb fogy: a 2008-as 4500 után tavaly már csak 2200 darabot állítottak elő.

Címkék: