7 °C Budapest

Taxis-kartell: Pál és Zsolt lebukott

Pénzcentrum
2006. július 13. 11:31

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a 2006. július 11-én megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Nyíregyházán taxi-társaságokat üzemeltető vállalkozások - Zatureczki Pál egyéni vállalkozó, a Nyír-1 Taxi Szakmai Egyesülés, a Gábriel-Lux Taxi Kft. és Ferku Zsolt egyéni vállalkozó - egymással tárgyalásokat folytattak az általuk, a 2005. évben végrehajtandó tarifa-emelésről. A vállalkozások által létrehozott árkartell alkalmas volt a verseny korlátozására, s a versenyjogi szabályok szerint igen súlyos jogsértésnek minősül. Zatureczki Pál egyéni vállalkozó 200.000 Ft, a Nyír-1 Taxi Szakmai Egyesülés 150.000 Ft, a Gábriel-Lux Taxi Kft. 100.000 Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles. Ferku Zsolt egyéni vállalkozóval szemben a GVH nem szabott ki bírságot.


A GVH 2005. július 28-i sajtóközleményében tájékoztatta a nyilvánosságot a nyíregyházi taxitársaságoknál történt rajtaütésről. A versenyfelügyeleti eljárás során azt vizsgálta a hivatal, hogy versenyjogilag hogyan minősítendőek a Zatureczki Pál egyéni vállalkozó, a Nyír-1 Taxi Szakmai Egyesülés, a Gábriel-Lux Taxi Kft. és Ferku Zsolt egyéni vállalkozó közötti, az általuk a 2005. évben végrehajtandó tarifa-emelésről folyó tárgyalások.

A GVH határozatában megállapította, a versenytörvény alapján a verseny korlátozását célzó megállapodásnak minősül, hogy a fenti vállalkozások 2005. március 22-én négy - egymástól csak az árrendszer egyes elemiben különböző, de nagyságrendileg azonosan 180 Ft-os - tarifacsomag alkalmazásában állapodtak meg. Ezt - azért, hogy a versenykorlátozó megállapodás létrejöttét leplezzék - egymás között kisorsolták, majd pedig azzal távoztak a megbeszélésről, hogy mindenki azt a tarifarendszert fogja alkalmazni, amelyet a sorsoláson kihúzott.

A GVH rámutatott továbbá, a versenyt ténylegesen korlátozó összehangolt magatartásnak minősül, hogy a fenti vállalkozások 2005. május 10-20. között valamennyien árat emeltek, melynek eredményeként a városon belül alkalmazott kilométerdíj mindenütt egységessé (170 Ft/km) vált.

A GVH Zatureczki Pál egyéni vállalkozót 200.000 Ft, a Nyír-1 Taxi Szakmai Egyesülést 150.000 Ft, a Gábriel-Lux Taxi Kft.-t 100.000 Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte. Ferku Zsolt egyéni vállalkozóval szemben a GVH azért nem szabott ki bírságot, mert a kartell megszüntetése érdekében bejelentést tett a versenyhivatalhoz, ezenkívül új belépőnek minősült a piacon. A bírság kiszabása körében a GVH súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vállalkozások által létrehozott árkartell az egyik legsúlyosabb versenyjogsértésnek minősül. A GVH ezért a versenytörvény alapján lehetségesen kiszabható bírság maximumához közel eső versenyfelügyeleti bírságokat rótt ki a vállalkozásokra.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm