1 °C Budapest

Továbbra is veszélyben vannak az adataink

Pénzcentrum
2005. szeptember 7. 08:41

Egy brit kriminológus szerint a PIN-kódok és a különböző chipkártyák elterjedése csak növelni fogja a csalások veszélyét, ahelyett, hogy valóban megoldást kínálna a növekvő problémára. - írja tegnapi számában az SG.hu Hírmagazin

Egy brit kriminológus szerint a PIN-kódok és a különböző chipkártyák elterjedése csak növelni fogja a csalások veszélyét, ahelyett, hogy valóban megoldást kínálna a növekvő problémára. - írja tegnapi számában az SG.hu Hírmagazin.
Dr. Emily Finch, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója a British Association tudományos konferencián tartott beszédében figyelmeztetett az új technológiákban rejlő potenciális veszélyekre. Az általa elkészített tanulmány ugyanis arra mutatott rá, hogy a fejlesztések sok esetben megkönnyítik a tolvajok dolgát, akik személyes adatainkra vadászva igyekeznek boldogulni. Az azonosítókártyák, jelszavak, PIN-kódok használata mindössze annyit változtat a dolgon, hogy ezeket próbálják megszerezni, vagy éppen ezek hiányára hivatkozva csikarnak ki engedményeket.
Ehhez természetesen szükséges az eladó, kiszolgáló engedékenysége vagy figyelmetlensége, hiszen még mindig az emberi tényezőt a legkönnyebb kihasználni. Finch és kutatótársa ezért bevásárlásaik során több alkalommal egymás hitelkártyáit használva, vagy a PIN-kód hiányára hivatkozva, mindössze aláírásával próbálta kiegyenlíteni a számlát, legtöbbször sikerrel. Még akkor sem kötöttek beléjük, amikor nyilvánvaló volt, hogy egy ellenkező nemű személy kártyájával próbálnak fizetni.
Véleménye szerint a technológiába vetett bizalom igencsak megkönnyíti a csalók helyzetét, akik előbb-utóbb a biometrikus azonosítókat is kijátszhatják majd. Ez már csak azért is kellemetlen, mert tavaly már öt EU-tagország döntött a biometrikus útlevél bevezetéséről, azt követően, hogy az USA vízumkötelességgel fenyegette meg az ilyen azonosító adatokkal nem rendelkező országokat. 2004. október 26-án a G5 országok (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság) javaslatára az EU Igazságügyi és Belügyi Tanácsa úgy döntött, hogy - a digitális arckép mellett - az ujjlenyomat legyen a másik kötelezően alkalmazandó biometrikus azonosító a tagállamok által a jövőben kibocsátott útlevelekben.
A korábbi javaslatot Magyarország is támogatta. Eszerint két azonosítót kellene alkalmazni: az első, a digitalizált arckép kötelező lenne, s ezt később ki lehetne egészíteni az ujjlenyomattal. Természetesen a két azonosító egyidejű bevezetésére is van lehetőség. Néhány tagállam azonban csak a későbbi bevezetést tudja vállalni. Lengyelország például 2007-tel számol, s belügyminisztere többször is szóba hozta a finanszírozási gondokat. Felvetette, hogy a bevezetés költségeit közösségi forrásokból kellene fedezni, erről azonban a miniszterek akkor végül nem foglaltak állást.
Az útlevél kérdésében azóta nem sok előrelépés történt. Jelenleg mindössze hat tagország áll készen ennek bevezetésére, ezért áprilisban arra kérték az Egyesült Államok kormányát, hogy halassza el a rendszer októberi bevezetését. Egyelőre tehát még mindig a felkészülés időszakában vagyunk - a legtöbb ország jövőre tervezi bevezetni az új azonosítókat
Forrás: SG.hu Hírmagazin
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm