Baleset a Nemzeti Színházban: mégis nagyot hibázott Vidnyánszky? Már a rendőrség is ráállt az ügyre

Blikk2023. november 16. 14:01

Ma kezdi meg a vizsgálatot a rendőrség a Nemzeti Színházban, miután rekonstruálták a múlt pénteki baleset helyszínét.

Ma kezdi meg a vizsgálatot a rendőrség a Nemzeti Színházban, miután rekonstruálták a múlt pénteki baleset helyszínét. Vidnyánszky Attila vezérigazgató visszaépíttette azt a díszletet, amit le sem szabadott volna bontatni.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság a sajtóban megjelent hírek alapján – a körülmények tisztázása érdekében – hivatalból nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az eljárás feladata annak tisztázása, hogy a történtekért terhel-e valakit büntetőjogi felelősség”közölte a rendőrség a Blikkel.

A portál felidézi, hogy Vidnyánszky a Magyar Nemzetnek adott interjújában elárulta, hogy elbontották a díszletet, valamint egy belső és egy rendőrség által indított vizsgálat is indult. Ugyanakkor a területileg illetékes munkavédelmi hatóságot minden ilyen súlyos baleset következtében azonnal értesíteni kell. Aki ezt elmulasztja, jogsértést követ el.

A portál szerint a vezérigazgató nyilatkozatából csak az derült ki, hogy két vizsgálat indult, ám ezek között nem szerepel a munkavédelmi hatósági vizsgálat. Pedig a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény alapján „a munkáltató köteles a súlyos munkabalesetet a munkavédelmi hatóságnak azonnal bejelenteni”.

A bejelentési kötelezettségen túl „súlyos munkabaleset esetén a munkáltató a munkavédelmi hatóság megérkezéséig köteles a baleseti helyszínt a mentést követően balesetkori állapotában megőrizni”.

Tehát a díszletet nem lett volna szabad lebontani, ráadásul a rendőrséget is csak késve értesítették a történtekről. A portál rendőrségnek küldött kérdésére – hogy ti. érkezett-e múlt pénteken bejelentés a balesettel kapcsolatban – az alábbi válasz érkezett:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra nem érkezett bejelentés, a nyomozó hatóság a sajtóban megjelent hírek alapján hivatalból rendelt el nyomozást foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A szemlét a rendőrök így utólag tartották meg az addigra megváltoztatott helyszínen, illetve újabb szemle megtartására kerül sor a rekonstruált helyszínen. Az eljárás feladata rekonstruálni a történteket, tisztázni a körülményeket, valamint azt, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség.

A fenti mulasztások miatt tehát a rendőrség nem vizsgálhatta meg az eredeti helyszínt.

Címlapkép: Lakatos Péter, MTI/MTVA 

Címkék:
baleset, rendőrség, munkabaleset, nyomozás, munkahelyi baleset, színház, nemzeti színház,