7 ikonikus mesefilm, sorozat, amelyet Jankovics Marcellnek köszönhet Magyarország

7 ikonikus mesefilm, sorozat, amelyet Jankovics Marcellnek köszönhet Magyarország

2021. május 29. 16:11

Életének 80. évében elhunyt Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó. A művész nevéhez olyan ikonikus rajzfilmek, sorozatok kapcsolódnak, melyeken egész generációk nőttek fel. Sőt, a Magyar népmesék című sorozat mára hungarikum lett. Összegyűjtöttük Jankovics Marcell legfontosabb és legszebb alkotásait.

Szombaton 80. évetévében elhunyt Jankovics Marcell. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotót szombat reggel érte a halál. Népszerűségét a mindenki által ismert animációs filmjei mellett közösségépítő, pozitív lelkiségének is köszönheti. Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, a magyar kultúra meghatározó személyisége – olvasható az MMA méltatásában.

Jankovics Marcell vizuális művész, közéleti ember, népmesekutató, reneszánsz műveltségű gondolkodó volt, akinek munkássága páratlanul sokszínű és szerteágazó. Életműve meghatározó része marad a magyar kultúrának – áll a közleményben. Jankovics Marcellt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

A művész tiszteletére a Pénzentrum összegyűjtötte Jankovics Marcell azon alkotásait, amelyek nélkül sokkal szegényebb lenne Magyarország.

János vitéz (1973)

Ez a rajzfilm volt Jankovics Marcell első olyan alkotása, amelyen kultikus magyar mesét vitt filmvászonra. Emellett a János vitéz volt a első egészestés magyar rajzfilm, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóján mutatták be. A bemutató évében több mint másfél millió jegyet váltottak meg rá.

Gusztáv (1964-1977)

A Gusztáv-sorozat volt az első olyan magyar rajzfilm, amelyet inkább a felnőtt közönségnek szántak, Jankovics Marcell 1968-ig dolgozott a produkción Dargay Attilával és Nepp Józseffel közösen. Sokak szerint a Gusztáv jelentette Jankovics számára az ugródeszkát, a sorozattal a kellő gyakorlat mellett népszerűségre is szert tett.

Fehérlófia (1981)

A Fehérlófia című népmese rajzfilm-adaptációja volt Jankovics Marcell második egészestés mozifilmje, amelyet különleges látványvilága miatt is érdemes végignézni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ének a csodaszarvasról (2002)

Jankovics Marcell a honalapítás köré épülő csodaszarvas-mondákat is filmre vitte. A film szövegei korabeli források, krónikák, mítoszok és énekek szövegein alapulnak.

Az ember tragédiája (2011)

Madách Imre emblematikus színművét is mozivászonra vitte a legendás magyar rejzfilmes. Jankovics Marcell már 1983-ban megírta a forgatókönyvet, 1988-ban kezdték meg a gyártást, ám a filmipar recessziója miatt végül csak 2011-ben tudták bemutatni.

Magyar népmesék (1977-2011)

Jankovics 1977-ben kezdett dolgozni az ikonikus Magyar népmeség című sorozaton, amely mára már hungarikusm lett. A művész egészen 2002-ig gondozta a sorozatot, amelyen több generáció is felnőtt.

Mondák a magyar történelemből (1986-1988)

A 13 részes sorozat a magyarság történelmének legősibb mondáit eleveníti meg, Jankovics Marcell volt a játékfilmsorozat írója és rendezője.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?