-2 °C Budapest
7 ikonikus mesefilm, sorozat, amelyet Jankovics Marcellnek köszönhet Magyarország

7 ikonikus mesefilm, sorozat, amelyet Jankovics Marcellnek köszönhet Magyarország

2021. május 29. 16:11

Életének 80. évében elhunyt Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó. A művész nevéhez olyan ikonikus rajzfilmek, sorozatok kapcsolódnak, melyeken egész generációk nőttek fel. Sőt, a Magyar népmesék című sorozat mára hungarikum lett. Összegyűjtöttük Jankovics Marcell legfontosabb és legszebb alkotásait.

Szombaton 80. évetévében elhunyt Jankovics Marcell. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotót szombat reggel érte a halál. Népszerűségét a mindenki által ismert animációs filmjei mellett közösségépítő, pozitív lelkiségének is köszönheti. Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, a magyar kultúra meghatározó személyisége – olvasható az MMA méltatásában.

Jankovics Marcell vizuális művész, közéleti ember, népmesekutató, reneszánsz műveltségű gondolkodó volt, akinek munkássága páratlanul sokszínű és szerteágazó. Életműve meghatározó része marad a magyar kultúrának – áll a közleményben. Jankovics Marcellt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

A művész tiszteletére a Pénzentrum összegyűjtötte Jankovics Marcell azon alkotásait, amelyek nélkül sokkal szegényebb lenne Magyarország.

János vitéz (1973)

Ez a rajzfilm volt Jankovics Marcell első olyan alkotása, amelyen kultikus magyar mesét vitt filmvászonra. Emellett a János vitéz volt a első egészestés magyar rajzfilm, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóján mutatták be. A bemutató évében több mint másfél millió jegyet váltottak meg rá.

Gusztáv (1964-1977)

A Gusztáv-sorozat volt az első olyan magyar rajzfilm, amelyet inkább a felnőtt közönségnek szántak, Jankovics Marcell 1968-ig dolgozott a produkción Dargay Attilával és Nepp Józseffel közösen. Sokak szerint a Gusztáv jelentette Jankovics számára az ugródeszkát, a sorozattal a kellő gyakorlat mellett népszerűségre is szert tett.

Fehérlófia (1981)

A Fehérlófia című népmese rajzfilm-adaptációja volt Jankovics Marcell második egészestés mozifilmje, amelyet különleges látványvilága miatt is érdemes végignézni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ének a csodaszarvasról (2002)

Jankovics Marcell a honalapítás köré épülő csodaszarvas-mondákat is filmre vitte. A film szövegei korabeli források, krónikák, mítoszok és énekek szövegein alapulnak.

Az ember tragédiája (2011)

Madách Imre emblematikus színművét is mozivászonra vitte a legendás magyar rejzfilmes. Jankovics Marcell már 1983-ban megírta a forgatókönyvet, 1988-ban kezdték meg a gyártást, ám a filmipar recessziója miatt végül csak 2011-ben tudták bemutatni.

Magyar népmesék (1977-2011)

Jankovics 1977-ben kezdett dolgozni az ikonikus Magyar népmeség című sorozaton, amely mára már hungarikusm lett. A művész egészen 2002-ig gondozta a sorozatot, amelyen több generáció is felnőtt.

Mondák a magyar történelemből (1986-1988)

A 13 részes sorozat a magyarság történelmének legősibb mondáit eleveníti meg, Jankovics Marcell volt a játékfilmsorozat írója és rendezője.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm