2020. július 10. péntek Amália

Azt hiszed, drágák itthon az albérletek? Egyetlen ábrán az elkeserítő igazság

  • NapiCsárt
  • 2019. december 22. vasárnap 13:05

Az alacsony jövedelmű bérlők számára gyakran extrém magasak a lakhatási költségek, ez veszélyeztetik a család stabilitását. Friss adatok szerint azonban nálunk még nem kell igazán sokat fizetniük a szegény családoknak, legalábbis Új-Zélandhoz vagy például az Egyesült Királysághoz képest.

Világszerte rengetegen küzdenek egy tisztességes, megfizethető otthonért, a háztartások költségvetésük egy jelentős hányadát költik lakhatásra. A lakásárak szinte már drámai mértékben emelkednek a OECD országaiban, a lakbérek pedig még ennél is meredekebben.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat és találd meg a legjobbat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Az OECD megfizethető lakhatási adatbázisa (AHD) segíti az országokat a jó minőségű, megfizethető lakásokhoz való hozzáférés ellenőrzésében és megerősíti a szakpolitikai értékeléshez szükséges tudásbázist.

Az alacsony jövedelmű háztartások, a fiatalok, a gyermekes családok és az idősek egyre nehezebben találnak megfizethető otthont maguknak.


Habár ami a saját lakást tulajdonlását illeti a magyarok élen járnak, legalábbis az OECD országok között, nálunk több lakástulajdonos már csak Romániában, Horvátországban, Bulgáriában és Szlovákiában van. Ettől függetlenül sok olyan alacsony jövedelmű család él (a legszegényebb 10 szálakék), akik bevételeik egy jelentős részét, több mint 40 százalékát fordítják lakbérre. Ám a 26, 5 százalékos aránnyal nem tartozunk az élbolyhoz, sőt, szinte a lista végén ballagunk: tehát ma a legszegényebb magyar csládok alig több mint negyede költi a bevételeinek több mint 40 százalékát lakbérre, szember Új-Zélanddal, vagy az Egyesült Királysággal, ahol ez az arány a kétszerese.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk