2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Azt hiszed, drágák itthon az albérletek? Egyetlen ábrán az elkeserítő igazság

  • NapiCsárt
  • 2019. december 22. vasárnap 13:05

Az alacsony jövedelmű bérlők számára gyakran extrém magasak a lakhatási költségek, ez veszélyeztetik a család stabilitását. Friss adatok szerint azonban nálunk még nem kell igazán sokat fizetniük a szegény családoknak, legalábbis Új-Zélandhoz vagy például az Egyesült Királysághoz képest.

Világszerte rengetegen küzdenek egy tisztességes, megfizethető otthonért, a háztartások költségvetésük egy jelentős hányadát költik lakhatásra. A lakásárak szinte már drámai mértékben emelkednek a OECD országaiban, a lakbérek pedig még ennél is meredekebben.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat és találd meg a legjobbat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Az OECD megfizethető lakhatási adatbázisa (AHD) segíti az országokat a jó minőségű, megfizethető lakásokhoz való hozzáférés ellenőrzésében és megerősíti a szakpolitikai értékeléshez szükséges tudásbázist.

Az alacsony jövedelmű háztartások, a fiatalok, a gyermekes családok és az idősek egyre nehezebben találnak megfizethető otthont maguknak.


Habár ami a saját lakást tulajdonlását illeti a magyarok élen járnak, legalábbis az OECD országok között, nálunk több lakástulajdonos már csak Romániában, Horvátországban, Bulgáriában és Szlovákiában van. Ettől függetlenül sok olyan alacsony jövedelmű család él (a legszegényebb 10 szálakék), akik bevételeik egy jelentős részét, több mint 40 százalékát fordítják lakbérre. Ám a 26, 5 százalékos aránnyal nem tartozunk az élbolyhoz, sőt, szinte a lista végén ballagunk: tehát ma a legszegényebb magyar csládok alig több mint negyede költi a bevételeinek több mint 40 százalékát lakbérre, szember Új-Zélanddal, vagy az Egyesült Királysággal, ahol ez az arány a kétszerese.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van kanyarban az orosz vakcina: a magyarok köszönik, nem kérnek belőle
13 ezer fő töltötte ki a Pénzcentrum nagy covid-vakcina kutatását.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked