Azt hiszed, drágák itthon az albérletek? Egyetlen ábrán az elkeserítő igazság

2019. december 22. 13:05

Az alacsony jövedelmű bérlők számára gyakran extrém magasak a lakhatási költségek, ez veszélyeztetik a család stabilitását. Friss adatok szerint azonban nálunk még nem kell igazán sokat fizetniük a szegény családoknak, legalábbis Új-Zélandhoz vagy például az Egyesült Királysághoz képest.

Világszerte rengetegen küzdenek egy tisztességes, megfizethető otthonért, a háztartások költségvetésük egy jelentős hányadát költik lakhatásra. A lakásárak szinte már drámai mértékben emelkednek a OECD országaiban, a lakbérek pedig még ennél is meredekebben.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat és találd meg a legjobbat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Az OECD megfizethető lakhatási adatbázisa (AHD) segíti az országokat a jó minőségű, megfizethető lakásokhoz való hozzáférés ellenőrzésében és megerősíti a szakpolitikai értékeléshez szükséges tudásbázist.

Az alacsony jövedelmű háztartások, a fiatalok, a gyermekes családok és az idősek egyre nehezebben találnak megfizethető otthont maguknak.


Habár ami a saját lakást tulajdonlását illeti a magyarok élen járnak, legalábbis az OECD országok között, nálunk több lakástulajdonos már csak Romániában, Horvátországban, Bulgáriában és Szlovákiában van. Ettől függetlenül sok olyan alacsony jövedelmű család él (a legszegényebb 10 szálakék), akik bevételeik egy jelentős részét, több mint 40 százalékát fordítják lakbérre. Ám a 26, 5 százalékos aránnyal nem tartozunk az élbolyhoz, sőt, szinte a lista végén ballagunk: tehát ma a legszegényebb magyar csládok alig több mint negyede költi a bevételeinek több mint 40 százalékát lakbérre, szember Új-Zélanddal, vagy az Egyesült Királysággal, ahol ez az arány a kétszerese.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem