12 °C Budapest
Gas stove in the kitchen on to heat the mocha and use of energy resources

Beálltak a spórolásra a magyarok: 14 éves negatív rekord dőlt meg

2023. január 9. 12:03

Tavaly októberben nőtt a hazai primerenergia-termelés és az energiahordozók importja is, míg a felhasználás csökkent. A földgáz belföldi felhasználása 2008 óta a legalacsonyabb október havi érték. A megelőző évektől eltérően tavaly október hónapban tovább folytatódott a tárolói földgáz készletek növekedése, így a hónap végére 11,1 %-kal haladta meg az előző évi szintet - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2022. október havi energiastatisztikai riportjában.

Az országos primerenergia-termelés 2022. október hónapban 37,94 PJ volt, amely 2,08 PJ-lal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az energiahordozók importja októberben 77,97 PJ volt, amely 23,4%-kal magasabb, mint az előző év azonos hónapjában. Ennek oka elsősorban a földgáz jelentős importnövekedése, amely 150,4%-kal emelkedett. Ezzel szemben a szénimport 3,3%-kal, a kőolaj és kőolajtermék import 28,0%-kal, a villamos energia behozatala 4,6%-kal és az egyéb nem megújulók importja 16,7%-kal esett vissza az előző évihez képest.

Az országos primerenergia-felhasználás 79,91 PJ volt, amely 17 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A megújuló energiaforrásokból származó felhasználás 0,34 PJ-lal emelkedett, míg a fosszilis energiahordozók felhasználása 17,07 PJ-lal csökkent az előző évihez képest. A földgáz belföldi felhasználása a tárgyhónapban 19 173 TJ volt - 2008 óta a legalacsonyabb október havi érték -, amely részben a magas energiaárak miatti keresletcsökkenéssel, részben pedig az enyhébb időjárás következtében felmerülő alacsonyabb fűtési igénnyel áll összefüggésben.

Október hónapban a megelőző évektől eltérően tovább folytatódott a tárolói földgáz készlet növekedése. A hazai tárolók mobil zárókészlet szintje 11,1%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjában mért értéket. A földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén 85,2%-os volt. 2022 októberében a bruttó villamosenergia-termelés 3 110 GWh volt, amely 2,3%-kal magasabb az előző évinél. A hazai összes villamosenergia-felhasználás 3 794 GWh volt, amely 7,1%-kal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest.

A megújuló forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 5,6%-kal, a nukleáris eredetű 8,3%-kal emelkedett, míg a fosszilis alapú 6,3%-kal, az egyéb forrásból származó pedig 13,1%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A földgázból termelt villamos energia mennyisége 18,6%-kal esett vissza, míg a szén és széntermékekből termelt – elsősorban a lignit alapú villamosenergia-termelés javuló rendelkezésre állása következtében – 31,2%‑kal emelkedett az előző évihez képest. A napelemmel termelt villamos energia mennyisége 14,6%-kal nőtt, míg a szélerőművek termelése 41,9%-kal esett vissza. A vízből és a biomassza forrásból termelt energia mennyisége nőtt, míg a biogáz és a megújuló kommunális hulladékból származó termelt mennyiség csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó havi adatok és a primer mérleg a tárgyhónapot követő 65-ödik napon érhetők el.  A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm