11 °C Budapest
Analog electricity meter for households. Measuring used electricity in kWh ( kilowatt hour )

Súlyos villanyszámlát hozhat a november sok magyar családnak: így úszhatod meg a rezsirobbanást

2022. október 28. 20:30

A téli hónapok közeledtével lámpafénynél töltött idő ilyenkor meghosszabbodik, ami a villanyszámlánkon is nyomot hagy. Mit tehetünk, hogy ne terhelje meg jelentős mértékben ez az időszak a pénztárcánkat?

A téli hónapok egyre csak közelednek, ráadásul itt van az óraátállítás, aminek mindig van egy nagyon biztos jele: a nappali világosság egyre hamarabb ér véget, a lámpa kapcsolója után egyre korábban nyúlunk. A lámpafénynél töltött idő ilyenkor meghosszabbodik, ami a villanyszámlánkon is nyomot hagy. Mit tehetünk, hogy ne terhelje meg jelentős mértékben ez az időszak a pénztárcánkat?

Ne hagyd égve a lámpát!

Hányszor hallottuk már életünk során és hányszor mondtuk már mi magunk is családtagjainknak, hogy kapcsolja le maga után a villanyt. Pedig a világításon való spórolás bizony itt kezdődik: csak azokban a helyiségekben égjen a villany, ahol éppen tartózkodunk, mindenhol máshol kapcsoljuk le.

Nem mindegy az izzó

Az energiatakarékos izzók választása nagyszerű befektetés, hiszen míg fogyasztásuk jelentősen alacsonyabb, addig élettartamuk jóval hosszabb a hagyományos izzókhoz képest. Ezt az egyszeri cserét hosszútávon mindenképp megköszöni nekünk a pénztárcánk, így már ez is egy fontos lépés, hogy lecseréljük az összes izzót, akár egyszerre, akár lépésről lépésre.

A takarékoskodásban is nagy segítség: okosvilágítás

Ha az okosvilágítás fogalmát halljuk, először talán az jut róla eszünkbe, hogy mennyivel kényelmesebbé teszi a mindennapjainkat, hogy egy kezünkből tudjuk kapcsolgatni a ház minden lámpáját. Pedig az okosvilágítás ennél jóval többről szól. A fényerőszabályozáson vagy a színhőmérséklet beállításán túl rendkívül hasznos funkciója, hogy beállíthatjuk rajta, hogy a lámpa automatikusan kapcsolódjon le, ha senki sem tartózkodik egy adott helyiségben Ha pedig távol vagyunk otthonról, de véletlenül égve hagytunk valahol egy lámpát, a mobiltelefon segítségével az okosvilágítás rendszerén keresztül egyszerűen lekapcsolhatjuk. Az okosizzók ráadásul jóval energiatakarékosabbak, mint hagyományos társaik, így már ezek használatával is spórolni tudunk

– mondta Nagy Magdolna, intelligens épület szakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az idei rezsi-árváltozás talán még több embert ébreszt rá arra, hogy itt az idő takarékosabban, gazdaságosabban, egyben fenntarthatóbb módon gondoskodni otthonunk fény-ellátásáról is.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem