Candle burning on grave in cemetery.

Erre mindenképp figyelj a hosszú hétvégén: sok magyar járhat pórul, ha ezt elfelejtik

2022. október 27. 18:44

Mától november 2-ig reggel hét és este nyolc óra között tartanak nyitva a fővárosi temetők a mindenszentek ünnepe és a halottak napja alkalmából. Jövő szerdától ismét a szokásos nyitvatartás szerint reggel fél nyolctól délután öt óráig látogathatók a sírkertek.

A Budapesti Közművek közleménye szerint idén két temetőben tartanak központi kegyeleti megemlékezést, október 31-én délután öttől az Új Köztemető szóróparcellájában, valamint november 1-jén délután öt órától a Farkasréti temetőben, a ravatalozó előtti téren.

A Farkasréti temető ravatalozóját és az Óbudai temető bejáratánál található kápolnát mindenszentek és halottak napján sötétedéstől fényfestéssel világítják meg. Péntektől november 2-ig nem lehet autóval bemenni a temetőkbe. Kivételt az Új köztemető jelent, ahova ebben az időszakban díjmentesen be lehet hajtani. A BTI Temetkezési Divízió az Új közemetőbe való könnyebb bejutás érdekében ingyenes kisbuszt is biztosít péntektől hétfőig. A jármű reggel nyolc és délután öt óra között áll rendelkezésre a közlemény szerint.

Az európai uniós országokban érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező látogatót szállító gépjárművek időkorlátozás nélkül hajthatnak be a temetőkbe, ha ezt a sírkertek forgalma lehetővé teszi. A fenntartók ugyanakkor a mozgásukban korlátozott látogatóikat arra kérik, hogy ezeken a napokon lehetőség szerint inkább a délelőtti órákban keressék fel a temetőket. Az Angeli úti és a Tamás utcai temetőben – kis méretük miatt – egyáltalán nincs lehetőség a gépjárműforgalomra.

A biztonságos temetőlátogatás, valamint a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a BTI a temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosít, valamint a kerületi rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök is járőröznek majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?