12 °C Budapest
Looking through a viewing window at the gas flame on a water heating boiler.

Milliókat bukhat az, aki így vásárol most lakást: sokan sétálhatnak most ebbe a csapdába

2022. augusztus 30. 13:31

Drasztikusan és egyik pillanatról a másikra nyílik az olló a korszerű és a korszerűtlen lakóingatlanok rezsiköltségei között. A lakásvásárlás előtt állók számára a BB – vagy jobb – energetikai besorolás jelentheti a garanciát arra, hogy a rezsiköltségek kordában tarthatóak maradnak a kiszemelt ingatlanban. Az e kategóriába tartozó lakásokban a földgáz- és áramfogyasztás szinte biztosan a törvényileg meghatározott „átlagfogyasztás” érték alatt marad a legkeményebb téli hónapokban is, így egész évben a lehető legkedvezményesebb, rezsicsökkentett árszabással számolhatunk.

A „lakossági piaci energiaárak” augusztusi bevezetése, vagy másként a rezsicsökkentés intézményének szigorítása miatt a kevésbé modern ingatlanok lakói a csak korlátozott megoldást biztosító spórlás mellett a legtöbb esetben szintén limitált lehetőségeket tartogató lakáskorszerűsítés eszközéhez nyúlhatnak, így az igazi ütőkártya azok kezében van, akik éppen lakásvásárlás előtt állnak.

Jóllehet a Metrodom 2022. februárjában – tehát az energiaárak emelkedésében rendkívül nagy szerepet játszó ukrajnai háború kirobbanása előtt – végzett online kutatása szerint az új otthont keresők az ingatlan ára után, annak várható fenntartási költségeire voltak a legérzékenyebbek (70%-uk, valamint 58%-uk említette e tényezőket a legfontosabb szempontként új otthon vásárlásakor). A rezsicsökkentéssel kapcsolatos új szabályozás most még inkább felértékeli az alacsony rezsijű ingatlanokat.

A lakásvásárlás előtt állóknak – akár az új, akár a használt ingatlanok piacán válogatnak az ajánlatok között – mostantól még nagyobb figyelmet érdemes szentelniük az ingatlanok energetikai besorolásának, illetve azon tényezőknek, amelyek a lakások fenntartási költségét befolyásolhatják

– javasolja a Metrodom értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás. A jelenlegi piaci viszonyokat és szabályozásokat figyelembe véve, a modern kondenzációs gázkazánokkal, korszerű épületgépészeti megoldásokkal, illetve szigeteléssel ellátott lakások esetében ez azt jelenti, hogy egy garzon tulajdonosa télen sem kell, hogy 4-5 ezer forintnál magasabb gázszámlával számoljon, és egy kétgyermekes család által lakott három hálószobás lakás után sem kell havi 10 ezer forintnál többet fizetni a fűtésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07