8 °C Budapest
Looking through a viewing window at the gas flame on a water heating boiler.

Milliókat bukhat az, aki így vásárol most lakást: sokan sétálhatnak most ebbe a csapdába

2022. augusztus 30. 13:31

Drasztikusan és egyik pillanatról a másikra nyílik az olló a korszerű és a korszerűtlen lakóingatlanok rezsiköltségei között. A lakásvásárlás előtt állók számára a BB – vagy jobb – energetikai besorolás jelentheti a garanciát arra, hogy a rezsiköltségek kordában tarthatóak maradnak a kiszemelt ingatlanban. Az e kategóriába tartozó lakásokban a földgáz- és áramfogyasztás szinte biztosan a törvényileg meghatározott „átlagfogyasztás” érték alatt marad a legkeményebb téli hónapokban is, így egész évben a lehető legkedvezményesebb, rezsicsökkentett árszabással számolhatunk.

A „lakossági piaci energiaárak” augusztusi bevezetése, vagy másként a rezsicsökkentés intézményének szigorítása miatt a kevésbé modern ingatlanok lakói a csak korlátozott megoldást biztosító spórlás mellett a legtöbb esetben szintén limitált lehetőségeket tartogató lakáskorszerűsítés eszközéhez nyúlhatnak, így az igazi ütőkártya azok kezében van, akik éppen lakásvásárlás előtt állnak.

Jóllehet a Metrodom 2022. februárjában – tehát az energiaárak emelkedésében rendkívül nagy szerepet játszó ukrajnai háború kirobbanása előtt – végzett online kutatása szerint az új otthont keresők az ingatlan ára után, annak várható fenntartási költségeire voltak a legérzékenyebbek (70%-uk, valamint 58%-uk említette e tényezőket a legfontosabb szempontként új otthon vásárlásakor). A rezsicsökkentéssel kapcsolatos új szabályozás most még inkább felértékeli az alacsony rezsijű ingatlanokat.

A lakásvásárlás előtt állóknak – akár az új, akár a használt ingatlanok piacán válogatnak az ajánlatok között – mostantól még nagyobb figyelmet érdemes szentelniük az ingatlanok energetikai besorolásának, illetve azon tényezőknek, amelyek a lakások fenntartási költségét befolyásolhatják

– javasolja a Metrodom értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás. A jelenlegi piaci viszonyokat és szabályozásokat figyelembe véve, a modern kondenzációs gázkazánokkal, korszerű épületgépészeti megoldásokkal, illetve szigeteléssel ellátott lakások esetében ez azt jelenti, hogy egy garzon tulajdonosa télen sem kell, hogy 4-5 ezer forintnál magasabb gázszámlával számoljon, és egy kétgyermekes család által lakott három hálószobás lakás után sem kell havi 10 ezer forintnál többet fizetni a fűtésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem