35 °C Budapest
family kids children three mom mother

Itt a friss rendelet: hivatalosan is meghatározták a nagycsaládosok rezsikedvezményét

2022. augusztus 6. 08:46

Péntek éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint a nagycsaládosokat megillető földgáz árkedvezményről szóló kormányrendeletet 2022. december 31-ig bizonyos eltérésekkel kell alkalmazni. Ezzel az új rezsirendelet hiányosságát pótolták, mivel az még nem tért ki a nagycsaládos kedvezményre külön, ígéretek viszont tettek rá, hogy az változatlanul megmarad. Bevezették továbbá a rezsivédelmi szolgáltatást, mely innentől állami feladat.

A Kormány 290/2022. (VIII. 5.) Korm. rendelete a nagycsaládosokat megillető földgáz árkedvezményről szóló kormányrendelet eltérő alkalmazásáról első pontja rögzíti, hogy 2022. augusztus 1-jétől a nagycsaládos kedvezményre vonatkozó jogosultság megállapítása esetén a jogosult három gyermek esetén kedvezményes földgázmennyiségen felül további 20 520 MJ, valamint a negyedik gyermektől számítva gyermekenként további 10 250 MJ kedvezményes mennyiségre jogosult felhasználási helyenként és naptári évenként.

Vagyis a háromgyermekesek esetében plusz 600 köbméternyi többletfogyasztás jár, ezzel 2329 köbméterre emelkedik az a plafon, ameddig még jár a rezsicsökkentett gázár. Gyermekenként pedig további 300 köbméter kedvezményes árú gáz jár. Ezzel a rendelettel tehát az új rezsirendelet hiányosságát pótolták, hiszen az nem tért ki a nagycsaládosokra külön, szóban viszont elhangzott az ígéret, hogy marad a nagycsaládos kedvezmény.

Állami feladat lett a rezsivédelmi szolgáltatás

A legfrissebb Magyar Közlöny egy másik rendeletet is tartalmaz "a veszélyhelyzet idején a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás változatlan feltételek szerinti nyújtását biztosító rezsivédelmi szolgáltatásról". A rendelet rögzíti, hogy a rezsivédelmi szolgáltatás biztosítása állami közfeladat. A rendelet szerint a kormány az elérhető árú villamos energia és földgáz ellátás biztosítására rezsivédelmi szolgáltatást nyújt a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára.

A rendelet értelmében "a rezsivédelmi szolgáltatás a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó számára az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendeletben meghatározott mértékig méltányos, összehasonlítható, átlátható ár ellenében a villamos energia és földgázellátás biztosítása egyetemes szolgáltatás útján az energia piaci körülmények megváltozása esetén is".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A rezsivédelmi szolgáltatás ellátására 2022. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra a földgáz esetében egy szolgáltató társaságot jelöl ki, a villamos energia egyetemes szolgáltatásban pedig az engedélyeik területi hatályával az ország területét együttesen lefedő, több egyetemes szolgáltató konzorciumát. 2024. január 1-jétől pedig két év időtartamra villamos energia és földgáz szolgáltatót jelöl ki.

Változás a villany és gázszámláknál

Az augusztusban kibocsátott lakossági gáz- és áramszámlákon feltüntetik, hogy a kormány az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett díj alkalmazását írta elő. A számlák tartalmazni fogják továbbá, hogy a rezsicsökkentett díj nélkül mekkora lett volna a fizetési kötelezettség az elszámolt időszakban, és azt, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően mennyit takarított meg a lakossági fogyasztó:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?