A young girl and boy sit on a wooden bench beside a long radiator and a sunny window. They gaze out through the glass and look content. Conceptual with Space for copy.

Lassan megfulladnak a Pest körüli települések: alig bírja a kiköltözőket az agglomeráció

2022. június 15. 19:15

Egyre több család hagyja mögött a fővárost és költözik ki a környező településekre, ez azonban egyebek közt ahhoz vezet, hogy nincs elég óvodai férőhely Budapest agglomerációjában, és a szakértő szerint ez a növekedés tovább fog folytatódni.

Magyarországon három éves kortól kötelező óvodába íratni a gyerekeket, ez azonban Budapest agglomerációjában nem olyan egyszerű. Az elmúlt 15-20 évben harmadával nőtt a főváros környéki települések lakossága, ezt a növekedést azonban a szociális infrastruktúra nem tudta követni.

Kocsis János Balázs a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke az RTL Reggeli műsorában elmondta, hogy a városból kiköltözők között főleg többgyermekes családok vannak, ezért a gyerekeket befogadó intézményeket extra terhelés éri. Mindeközben Budapest egyes részein, főleg a keleti kerületekben még van szabad kapacitás az iskolákban, óvodákban.

Az oktatási intézményeken kívül a háziorvosi rendelők és boltok tekintetében is érzékelhető a hiány. A szakértő szerint a várost elhagyó családok nagy vásárlóerővel bírnak, azonban lakhelyük környéként kevés olyan étterem és szolgáltató van, ahol eltölthetnék szabadidejüket, és elkölthetnék a pénzüket.

A kiköltözési hullámnak Kocsis János Balázs elmondása szerint több oka van, az egyik, hogy Budapest belterületén ugyanannyi pénzért jóval kisebb lakások vásárolhatók, miközben az életszínvonal nem alacsonyabb az agglomerációban.

Rájöttünk a Covid alatt, hogy szükségünk van a nagyobb lakásokra. Ha az embernek van két-három gyereke, akkor szüksége van három- négy-öt szobára, ha esetleg megint beüt a krach, ne legyen az, hogy egymás nyakában ücsörögnek

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- emelte ki Kocsis János Balázs. Szerinte a jövőben is folytatódni fog Budapest agglomerációjának növekedése, olyannyira, hogy lassan már Siófok is Budapest része lesz.

Ez azonban nem minden. A nagyvárosokat környező régiók annyira felduzzadtak, hogy a szakértő szerint a budapesti és a győri agglomeráció már összeér, a Balaton partja pedig lassan úgy néz ki, mint Budapest külterülete.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?