Vége a haladéknak: hiába az új veszélyhelyzet, a kilakoltatások újra elkezdődhetnek

Vége a haladéknak: hiába az új veszélyhelyzet, a kilakoltatások újra elkezdődhetnek

2022. május 31. 13:15

Az Utcajogászt az elmúlt napokban azzal keresték meg a legtöbben, hogy az új, háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítja-e a kilakoltatási moratóriumot. A sok ember számára létkérdésre a jelenleg hatályos jogszabályok alapján ‘nem’ a válasz. Június 15-én véget ér a kilakoltatási és ingatlan-árverési moratórium. 

Az elmúlt két évben - 2020-ban pár hónap kivételével - nem lehetett ingatlan kiürítése iránt intézkedni, azaz kilakoltatni senkit. Az Utcajogász szerint június közepe után a kilakoltatások újabb hulláma indulhat el. 

2022. május 31-én hatályát veszti az a kormányrendelet, amely elrendelte, hogy ingatlan kiürítése és lakóingatlan árverezése iránt csak a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. naptól lehet intézkedni. Így, bár a veszélyhelyzetet a Kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva fenntartja, a kilakoltatási moratórium június 15-én megszűnik. 

2022. május 26-án jelent meg a kormányrendelet, amely listázza azokat a járvány miatti veszélyhelyzeti rendeleteket, amelyeket a Kormány a háborús veszélyhelyzetben is fenntart. A felsorolásban azonban nem található meg a moratóriumról rendelkező kormányrendelet. A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló 2022. évi V. törvény sem rendelkezik a moratórium további meghosszabbításáról, így június 15-től a végrehajtási törvény általános szabályai térnek vissza.

Az általános szabályok szerint árverésre bármikor, kilakoltatásra pedig a november 15. és április 30. közötti időszak kivételével egész évben sor kerülhet. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Utcajogász szerint a kilakoltatások első hulláma júliusban érheti el a lakásvesztéssel fenyegetett lakókat. A szervezet kiemelten készül a várhatóan hamarosan érkező tömeges megkeresésre. Az Utcajogász nemrég maratoni ügyfélfogadást szervezett annak érdekében, hogy minél több embernek tudjon segíteni abban, hogy a kevés, de még igénybe vehető jogi eszközzel élni tudjon: újjászervezte A Város Mindenkiével közösen működtetett kilakoltatási ügyeletet és megerősítette személyes, e-mailes, valamint telefonos jogsegély-szolgálatát. Honlapján pedig közérthető tájékoztatókat és minta-iratokat fog közzétenni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?