Vége a haladéknak: hiába az új veszélyhelyzet, a kilakoltatások újra elkezdődhetnek

Vége a haladéknak: hiába az új veszélyhelyzet, a kilakoltatások újra elkezdődhetnek

2022. május 31. 13:15

Az Utcajogászt az elmúlt napokban azzal keresték meg a legtöbben, hogy az új, háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítja-e a kilakoltatási moratóriumot. A sok ember számára létkérdésre a jelenleg hatályos jogszabályok alapján ‘nem’ a válasz. Június 15-én véget ér a kilakoltatási és ingatlan-árverési moratórium. 

Az elmúlt két évben - 2020-ban pár hónap kivételével - nem lehetett ingatlan kiürítése iránt intézkedni, azaz kilakoltatni senkit. Az Utcajogász szerint június közepe után a kilakoltatások újabb hulláma indulhat el. 

2022. május 31-én hatályát veszti az a kormányrendelet, amely elrendelte, hogy ingatlan kiürítése és lakóingatlan árverezése iránt csak a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. naptól lehet intézkedni. Így, bár a veszélyhelyzetet a Kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva fenntartja, a kilakoltatási moratórium június 15-én megszűnik. 

2022. május 26-án jelent meg a kormányrendelet, amely listázza azokat a járvány miatti veszélyhelyzeti rendeleteket, amelyeket a Kormány a háborús veszélyhelyzetben is fenntart. A felsorolásban azonban nem található meg a moratóriumról rendelkező kormányrendelet. A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló 2022. évi V. törvény sem rendelkezik a moratórium további meghosszabbításáról, így június 15-től a végrehajtási törvény általános szabályai térnek vissza.

Az általános szabályok szerint árverésre bármikor, kilakoltatásra pedig a november 15. és április 30. közötti időszak kivételével egész évben sor kerülhet. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Utcajogász szerint a kilakoltatások első hulláma júliusban érheti el a lakásvesztéssel fenyegetett lakókat. A szervezet kiemelten készül a várhatóan hamarosan érkező tömeges megkeresésre. Az Utcajogász nemrég maratoni ügyfélfogadást szervezett annak érdekében, hogy minél több embernek tudjon segíteni abban, hogy a kevés, de még igénybe vehető jogi eszközzel élni tudjon: újjászervezte A Város Mindenkiével közösen működtetett kilakoltatási ügyeletet és megerősítette személyes, e-mailes, valamint telefonos jogsegély-szolgálatát. Honlapján pedig közérthető tájékoztatókat és minta-iratokat fog közzétenni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem