Close up hand of bricklayer worker installing bricks on construction site

Bespájzoltak a magyarok építőanyagokból: a drágulás megállt, de árcsökkenés nem lesz

2021. október 6. 10:02

Októberben körülbelül 20-25 százalékkal kerül többe építeni, mint februárban, viszont már az elmúlt három-négy évben is évről évre körülbelül 10-12 százalékkal drágult az építkezés. Szeptemberben a kritikus termékek ára elkezdett csökkenni, és ha kifut a korábban magas áron beszerzett mintegy másfél havi készlet, akkor végre a kereskedelmi árakban is érvényesülhet az árkülönbség - mondta el Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

A generálkivitelezők jelzései szerint máris érezhető az árcsökkenés: október eleje óta olcsóbban juthatnak hozzá a fa-, réz- és alumíniumalapú termékekhez, valamint a kőzetgyapot szigetelőanyagokhoz - derül ki a Világgazdaság interjújából. Az ÉVOSZ elnökének elmondása alapján nagyjából 10-15 százalékkal mérséklődtek az árak. Ez messze van attól, ahonnan indultak, és az árak már nem is térnek vissza a korábbi szintre. Ráadásul a drágulás dacára a piaci kereslet tovább nő.

Koji László nem számít további drámai drágulásra, de arra sem, hogy az árak visszatérnek a korábbi szintre. Elmondása szerint április és augusztus között a kivitelezők és a lakosság részéről is megfigyelhető volt a spájzolás, azonban mára az nem jellemző. Már jellemzően nem raktárra veszik az anyagokat, amit az jelez, hogy a kivitelezői kapacitás iránt is nőtt a kereslet. A szakemberhiány kapcsán az ÉVOSZ elnöke kifejtette: még tovább romolhat a helyzet, ha az idén nem javul az építőipar jövedelmezősége.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05