13 °C Budapest
Homeowner upgrading loft insulation in domestic dwelling roof space with ceramic spun insulation blanketing.

Még mindig sok magyar fűti az utcát: valamit lépniük kell, vagy jön a gigacsekk

2021. szeptember 22. 18:03

Az elkövetkező 3 évben slágertéma lehet a hőszigetelés. A lakosság 32 százaléka tervez ilyen jellegű munkálatot – derül ki az újHÁZ Centrum legfrissebb reprezentatív felméréséből. A lekérdezés adatai alapján a magyarok 68 százaléka rendelkezik valamilyen hőszigeteléssel – melyből 29 százalék teljes körű -, közel egyharmaduknál azonban semmilyen hőszigetelés nincs az ingatlanban. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat megvizsgálta azt is, hogy mely szempontok számítanak a leginkább az ingatlantulajdonosoknak a munkálatok tervezésénél; egyértelműen kiderült, hogy a takarékosság jelenti a döntő érvet a korszerű hőszigetelés mellett, az emberek majdnem fele 40 százalékot meghaladó rezsicsökkenést, 61 százalékuk pedig maximum 5 éves megtérülést vár ezektől a korszerűsítésektől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyre fontosabb a korszerű hőszigetelés az otthonteremtők számára. Az újHÁZ Centrum júniusi Trendriportja alapján a felújítást tervezők közel harmada készült ezzel kapcsolatos munkálatokra egy éven belül, de a kérdésben továbbra is van igény az edukációra és a szakértők bevonására. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat ezért legfrissebb kutatásában körbejárta, milyen mértékben hőszigetelt a magyar lakóingatlan-állomány, mit tud a lakosság a korszerű anyagokról és melyek a legfontosabb szempontok, amiket figyelembe vesznek a munkálatok tervezésekor.

Az otthonok kétharmada szigetelt, de sok még a teendő

A felmérés adatai alapján a vizsgált otthonok 32 százalékának nyílászáró-, 16 százalékának a homlokzati és/vagy a lábazati, 11 százalékának tetőszerkezeti, míg további egy tizedének aljzat, 29 százaléknak pedig teljeskörű hőszigetelése van. A magyarok harmada ezzel szemben a fentiek egyikével sem rendelkezik, és ez a lakások esetében gyakoribb, mint a családi házaknál.

A kérdőív a lakosság jövőbeli terveit is vizsgálta; a megkérdezettek 32 százaléka tervez valamilyen szigetelést kialakítani otthonában a következő 3 évben. A válaszadók 14 százaléka teljeskörű munkálatokat, 9 százalékuk korszerű nyílászárók beépítését, 8 százalékuk a homlokzat és a lábazat, 6 százalékuk a tető, 3 százalékuk pedig az aljzat esetében tervez ilyen korszerűsítést. A házban és lakásban élők közt ebben a tekintetben is van különbség; míg előbbi csoport közel fele, addig utóbbi 14 százaléka tervez hőszigeteléssel kapcsolatos fejlesztést az otthonában.

Jó az anyagismeret, de sok a bizonytalanság

Az újHÁZ Centrum reprezentatív kutatása arra is kitért, milyen forrásokból szerzi a lakosság a témával kapcsolatos ismereteit. Bár a kitöltők egyik fele internetes oldalakról és a közösségi médiából tájékozódik, sokan fordulnak megbízható információkért a szakkivitelezőkhöz (47 százalék) és az építőanyag-kereskedések szakembereihez is (36 százalék). A kitöltők 33 százaléka hallgat a családtagokra és a barátokra a hőszigetelés tervezésekor, a sajtóban megjelenő anyagokból pedig a lakosság 15 százaléka tájékozódik.

A kutatás hőszigetelő anyagok népszerűségét is górcső alá vette. Ezek közül a legismertebb egyértelműen az üveggyapot (79 százalék), a kőzetgyapotról és a polisztirolról (EPS) a lakosság közel kétharmada hallott. Kevésbé ismertek a poliuretán (PIR-PUR) és az extrudált polisztirol, másnéven az XPS (33 és 32 százalék). A sort a grafit adalékos EPS, az üveghab és a fagyapot zárja, 25, 22 és 12 százalékos ismertséggel. A kutatás arra is rámutatott, hogy az ismeretek ellenére a kitöltők 47 százaléka nem tudja, milyen hőszigetelő anyagokat alkalmazna saját ingatlanja esetében, ez a nagyfokú bizonytalanság főként a 40 alattiak körében mutatkozott meg.

A lekérdezésből kiderült, hogy a lakosság 37 százaléka a nyílászárók hőszigetelését tartja a legfontosabbnak, a válaszadók közel negyede homlokzaton-lábazaton, hatoduk a tetőszerkezeten, további 3 százalékuk pedig az aljzaton végezne hasonló munkálatokat. A kitöltők több mint ötöde, 21 százaléka ebben a kérdésben is nagyon bizonytalan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelentős rezsicsökkenést várnak a szigeteléstől

A várható előnyök tekintetében a megkérdezettek 40 százalékának az üzemeltetési költségek, tehát a rezsi csökkenése a legfontosabb szempont, míg 20 százalék a bekerülési költséget, 17 a fenntarthatóságot, 12 a megtérülési időt, 7 a szakember igényt, 4 százalék pedig az építőanyag igényt jelölte meg. A lekérdezés rámutatott, hogy az ingatlantulajdonosok mekkora mértékű költségcsökkenést várnak a szigeteléstől. A lakosság több mint harmada szerint 21-40, további egyharmaduk szerint pedig 41-60 százalékkal kevesebb lehet otthonuk rezsije a megfelelő hőszigetelésnek köszönhetően. A megkérdezettek 17 százaléka szerint a költségek ötödükkel, vagy annál kisebb mértékben csökkennek, míg maradék 16 százalék 60 százaléknál magasabb megtakarítást remél.

A beruházást tekintve a magyarok több mint fele a maximum 5 éves megtérülést tartja elfogadhatónak, míg a többiek számára nem probléma, ha ennél hosszabb idő alatt jön vissza a fenntartható munkálatok költsége.

Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója szerint bár a lakosságot nagyon érdekli a téma, a szolgáltatók felelőssége, hogy megfelelő információkkal szolgáljanak a vásárlók számára:

A nyáron publikált Trendriportunkból is kiderült, hogy a hőszigetelés az ingatlanpiac egyik legaktuálisabb kérdése a magyarok számára, ezért kíváncsiak voltunk, hogy mennyire tájékozottak a témában. Egy ilyen befektetés a fenntarthatóság szempontjából is nagyon fontos lépés, ezért elengedhetetlen, hogy a lakosság megfelelő tájékoztatást kapjon az ezzel kapcsolatos döntésekhez. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a kereskedéseinkbe látogatók teljeskörű szakmai tanácsadást kapjanak ahhoz, hogy otthonuk korszerű és energiahatékony lehessen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03