Cute ginger cat taking a nap under the air conditioner

Pörögnek az órák: évről évre egyre több áramot zabálnak a magyar klímák

2021. június 25. 13:04

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a hűtési célú villamosenergia-felhasználás folyamatosan emelkedik, néhány év alatt több mint duplájára nőtt. A légkondicionálókat okosan használva áramot és pénzt takaríthatunk meg, emellett a környezetet is óvjuk.

A MEKH adatai alapján a hazai háztartások végső energiafelhasználásában a hűtési célú villamosenergia-felhasználás a 2015-ös értékhez (271 TJ) képest 2019-re több mint a duplájára, 570 TJ-ra nőtt, ami a légkondicionáló berendezések elterjedésének is köszönhető.

Az elmúlt napokban országszerte jelentősen megnőtt az átlaghőmérséklet, ezzel pedig egyenes arányban áll a villamosenergia-fogyasztás megugrása is. Bár a villamos energia-rendszer éves csúcsterhelései általában télen alakulnak ki, a klímaberendezések használata már nyáron is egyre nagyobb rendszer­terhelési adatokat produkál. A tapasztalatok szerint azt követően, hogy a napi átlaghőmérséklet eléri a 24°C-ot, minden további egyfokos emelkedés plusz 90-100 MW-tal terheli a hazai rendszert. Az eddigi abszolút nyári csúcsterhelés 6814 MW volt, amit idén június 23-én mértek, 28,7°C-os átlaghőmérséklet mellett.

A légkondicionálókat okosan használva áramot és pénzt takaríthatunk meg és a környezetet is óvjuk. Nem mindegy, hogy milyen teljesítményű klímaberendezést választunk. A berendezés teljesítményét – szakemberrel egyeztetve – érdemes a hűtendő helyiség méretéhez igazítani, így elkerülhetjük, hogy feleslegesen nagy teljesítményű és sokat fogyasztó gépet válasszunk.

Fontos ügyelni rá, hogy a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 6-8°C legyen. Ne feledkezzünk el a rendszeres karbantartásról és a klímarendszer fertőtlenítéséről sem. Lehetőség szerint válasszuk az olykor drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb berendezéseket: ez főleg akkor fontos, ha a gépek szinte állandóan működnek. A klímaberendezések fogyasztási paramétereiről a készülékek energiacímkéi adnak tájékoztatást.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A berendezés használata közben csukjuk be a klimatizált helyiség ajtaját és ablakait. A korszerű készülékeket érdemes automatikus üzemmódban használni, így a külső hőmérséklet változásának megfelelően automatikusan növelheti vagy csökkentheti a benti hőmérsékletet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 24. 14:24