21 °C Budapest

Mi folyik itt? Újra magára talált a lakáspiac?

2020. február 5. 18:30

Az árak nem nőnek ugyan, de 2020 januárjában újra magára talált a korábban elbizonytalanodó lakáspiac, hiszen az előző hónaphoz képest közel 70 százalékkal nőttek a tényleges vételi szándékokra utaló mutatók a legfrissebb adatok szerint. Az újra megélénkülő januári érdeklődés még az erős októberi és novemberi adatokhoz képest is 5-17 százalékos többletet jelez, ráadásul nem csupán a nézelődők, hanem a tényleges érdeklődők számát tekintve is.

Január végéhez közeledve a jelenleg jóval több mint 100 ezer ingatlanhirdetést kezelő Otthontérkép Csoport felmérte az ingatlanok iránti kereslet országos alakulását. E szerint az év végi elbizonytalanodást követve újra nekilendült a lakások és házak iránti valós, tényleges érdeklődés az egész országban, még Budapesten és környékén is.

Az Otthontérkép és az Ingatlantájoló oldalakon nem csak a látogatók, nézelődők száma emelkedett, hanem a vásárlási szándékot jelző indikátorok is. A több vizsgált tényező közül kiemelendő a weben megjelenő telefonszám felfedését kérők aránya, hiszen ez legtöbbször kifejezett vételi szándékra utal. Több tízezer ilyen adatot megvizsgálva megállapítható, hogy a januári vételi érdeklődés bő kétharmadával, közel 70 százalékkal haladja meg a decemberi szintet. Ráadásul az érdeklődés most - a szezonálisan korábban hasonlóan erős - október-novemberi szintek felett is van egyúttal: hozzávetőleg 5, illetve 17 százalékkal.

Az év eleji, konkrét érdeklődések növekedése biztató jelzés lehet a piacon, egyre többen érzik úgy, itt az ideje váltani, költözni, és erre van is lehetőségük - mondja Dr. Halaska N Gábor. Az Otthontérkép Csoport vezető elemzője azonban hozzáteszi: azt nem szabad elfelejteni, hogy az új év sok családban új terveket hoz, miközben decemberben jellemzően alacsony az érdeklődés, így alacsony a bázis mutató.

Tény viszont, hogy több szegmensben megállt a kínálati árak növekedése, és ez széles körben ismertté is vált, ami segíthette az érdeklődés növekedését.

Ahogyan az év eleji érdeklődések növekedése mindenképpen szoros összefüggésben lehet a múlt évben odaítélt 60 ezer babaváró és 15 ezer falusi csok-os támogatással, hiszen ezek - és az egyéb kedvezmények - érezhetően ösztönzik a vásárlási kedvet, de e kereslet nem egyszerre, hanem elnyújtva jelentkezik. E jelzés ígéretes tehát, de messzemenő következtetéseket a kereslet alakulásával kapcsolatban érdemes majd a rövidesen várható, esetleges újabb lakástámogatási ösztönzők bejelentését követően, késő tavasszal, a nyár elején levonni - jegyzi meg a ssoport vezető elemzője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértő szerint az utóbbi hetekben tovább növekedtek a bizonytalanságok a világgazdaságban is, ám amennyiben - ennek ellenére - kitart a kereslet most látható élénkülése a nyár elejéig, akkor érdemi áresés 2020-ban már nem valószínű. Főként azért nem, mert az áfa-emelkedés miatt a vállalkozói új lakások kínálata jelentősen szűkül, így felerősödhet az úgynevezett strukturális lakáshiány, ami szintén az új- és a jó minőségű, jó elhelyezkedésű használt lakások árcsökkenése ellen hat.

A 2020 második felében újra fenyegető strukturális lakáshiány azt jelenti, hogy sok új és használt eladó lakás lesz ugyan a piacon, de nem jó minőségben, méretben, összetételben, és főképp nem olyan helyszíneken és árszinteken, ahol és amennyiért leendő lakók - vagy épp a fogyatkozó új befektetők - keresik azokat. Ez pedig azt jelenti, hogy a népszerű, nagyvárosi, ezen belül is főként fővárosi helyeken akár újra erőre kaphatnak a tényleges adásvételi árak. Eközben a nem, vagy kevéssé keresett részeken stagnálás vagy enyhe, pár százalékos csökkenés is várható a valós tranzakciós árakban. Ezzel pedig még tovább nyílik az olló a lakáspiacon a tehetős és a leszakadó környékek, régiók közt - figyelmeztet a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem