29 °C Budapest
Nem mindegy, melyik kerületbe születsz: az életed múlik rajta. Szó szerint.

Nem mindegy, melyik kerületbe születsz: az életed múlik rajta. Szó szerint.

2019. szeptember 17. 10:02

Bizonyos budai kerületek lakói tovább élnek, mint a pestiek. De vajon mi lehet ennek az oka? A 24.hu járt utána.

2010 és 2018 között egyetlen kerület kivételével mindenhol nőtt a nők születéskor várható élettartama, átlagosan 1,1 évvel. Józsefváros, Csepel, Kőbánya és Pesterzsébet: a férfiaknál ide nem jó születni, ha valaki sokáig szeretne élni. A másik végletben sincs meglepetés: a Belváros, illetve a II. és a XII. kerület emelkedik ki.

Ha a világranglistával hasonlítjuk össze a legfrissebb adatokat, akkor azt látjuk, hogy amíg egy II. kerületi nő várható élettartama egy britével állítható párba, addig egy soroksári nő csak olyan hosszú életre számíthat, mint egy macedón vagy egy mauritiusi.

A születéskor várható élettartam kerületek közötti eltéréseket magyarázzák a vagyoni, jövedelmi különbségek, de természetesen nem olyan egyszerűen, hogy aki gazdagabb, az tovább él. Ha megnézzük a GKI Gazdaságkutató Zrt. térképeit, amin a kerületek vásárlóerejének különbségei látszanak, akkor elsőre feltűnik, hogy hasonló mintázat rajzolódik ki, mint az általunk készített térképeken. Molnár László, a GKI vezérigazgatója elmondta, nem véletlen az összefüggés, hiszen külső okokban - mint például levegőminőség - nincs olyan nagy különbség a kerületek között, mint amit a várható élettartamok mutatnak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?