Megismétlődhet a 2013-as nagy dunai árvíz-katasztrófa?!

Megismétlődhet a 2013-as nagy dunai árvíz-katasztrófa?!

2019. június 5. 08:15

A hat évvel ezelőtti árvíz megkímélte a Felső-Tisza vidékét, de a Duna vonalán, több helyen is kiöntött a hirtelen, nagy mennyiségben lehullott csapadék hatására. Mivel most is jelentős mennyiségű csapadék hullott és folyamatos készültség volt a hazai folyókon, a HelloVidék arra volt kíváncsi, milyen árvízvédelmi-fejlesztések történtek, illetve melyek még a kritikus térségek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.A katasztrófavédelem nemcsak országos és megyei szinten, hanem minden járásban és az ország legtöbb településén mentőcsoportokat hozott létre. Ezek a mentőcsoportok elsősorban árvízi védekezésre vannak kiképezve, így veszélyhelyzetben felkészülten tudják segíteni a rendvédelmi szervek védekező munkáját, növelik a települések önmentő képességét. Országszerte mintegy 1500 megyei és helyi mentőszervezetben összesen 26 ezer önkéntes végez mentési és kárelhárítási feladatokat, kiegészítve a katasztrófavédelem tevékenységét.

- fejtette ki Mukics Dániel, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője

A  Duna alsó szakaszán, Baja környékét hatalmas, jeges árvíz érte 1956-ban, ezt követően ott megemelték a töltéseket. Ezen a területen a mértékadó árvízhez képest olyan magasan vannak a töltések, hogy ott nem indokolt ezeknek a védőrendszereknek a növelése vagy erősítése. Pont ezért, Budapest alatt a védelmi készültségi fokozatokat ritkábban kell elrendelni, mivel nagyobb területe, helye van a víznek.

A 2013-as árvízben érintett Győrújfalu és környékén történtek fejlesztések a Duna Program keretén belül, ami egy EU-s beruházás volt. Ennek köszönhetően fejlesztettük például a már meglévő töltéseket, többek közt azokat a részeket is megújítottuk, amelyek az akkori árvíz során nem voltak túl stabilak és könnyebben áteresztették a vizet. Legfőképp a Duna, Budapest feletti területén, az esztergomi szakaszán és a korábban is érintett településeken zajlottak töltésmagasítások, töltés megerősítések, ahol erre szükség volt - mondta a HelloVidéknek Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az adonyi önkormányzattól Székely Krisztina igazgatási és szociális ügyintéző válaszolt a HelloVidéknek, miszerint tavaly felújították a 6-os út egy részét, mivel ezen a területen okozott károkat az árvíz. Az útszakasz megerősítésében a vízügy segített a településnek, mivel itt a védekezés állami kézben van.

Szentendre helyzetéről a Közbiztonsági Iroda arról tájékoztatta a HelloVidéket, hogy korábban történtek fejlesztések, méghozzá az árvízvédelmi gátakat erősítették meg. Az védmű megerősítésére és átalakítására azért volt szükséges, hogy megvédjék a lakosokat és a történelmi óvárost az áradó Dunától. Ehhez uniós pályázat során nyertek támogatást.

>>> További részletek a HelloVidék cikkében

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?