21 °C Budapest
Ennyien tartanak ma otthon lőfegyvert: ráadásul rengetegen illegálisan

Ennyien tartanak ma otthon lőfegyvert: ráadásul rengetegen illegálisan

2019. április 25. 09:00

A hivatalos fegyvertartási statisztikák erősen túlzó számot mutatnak a szakértők szerint, ugyanakkor sokan birtokolhatnak otthon puskákat, pisztolyokat és egyéb lőfegyvereket illegálisan. Magyarországon ritkaságszámba megy a lőfegyverrel való visszaélés, azonban a nyilvántartásnak akkor is megbízhatónak, pontosnak kellene lennie. Ezzel szemben viszont a fegyvertartási statisztikákban hatalmas a zűrzavar. 

A kaotikus statisztikák túlzó számokat mutatnak a hivatalos magyar fegyvertartókról, és feltehetően rengeteg a nem hivatalosan tartott puskáról, pisztolyról pedig nincs tudomása a hivatalnak. A nyilvántartást vezető Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Népszava kérésére nem tudott nyilatkozni, mennyivel csökkent vagy nőtt a korábbi évekhez képest a magánkézben lévő lőfegyverek állománya. Arról tudtak tájékoztatást adni, hogy mintegy 145 ezren rendelkeznek 222 ezer engedéllyel: 63 ezer tulajdonosnak gáz- és riasztófegyvere van, melynek megszerzéséhez és tartásához nem kell engedély.

Az ORFK arra a kérdésre, hogy 2010-ben hány lőfegyver tartására szolgáló fegyvertartási engedély volt az országban, azt nyilatkozta, hogy ilyen az adatokkal nem rendelkeznek a lap közlése szerint. Ez azért különös, mert korábban is ismertettek már erről a kérdésről statisztikát: 2016-ban 226 ezer, 2017 I. félévében pedig 214 ezer lőfegyverről tudott a hatóság. 

Azt sem tudjuk, hányan vannak a vadászok, a sportlövők vagy azok, akik önvédelmi céllal tartanak maguknál lőfegyvert, annak ellenére, hogy a kérvényezőknek meg kell jelölni, miért kérnek engedélyt. Az ORFK adataiból annyi derült ki, hogy bár az utóbbi években emelkedett, tavaly visszaesett a kiadott hatósági hozzájárulások száma: 2010-ben 18 ezren kaptak engedélyt, 2012-ben 20 ezren, 2017-ben 24 ezren, tavaly viszont 21 ezren. Az szintén kérdéses, hogy ebből mennyi, milyen típusú fegyver, illetve milyen célból igényelték.

Cikkünk megjelenését követően a hírre reagált a rendőrség:
"A médiatartalom-szolgáltató állításával ellentétben egzakt a rendőrség fegyvertartásra vonatkozó nyilvántartása és statisztikája. A Népszava országos terjesztésű napilapban 2019. április 25-én >>Fegyverek sufniban, engedély nélkül<< címmel megjelent cikkének megírásához egymást követően két különböző újságíró tette fel a rendőrségnek a kérdéseket, amiben többek között összemosták a kiadott fegyverengedélyek számát, illetve az engedélyek kiadására előterjesztett kérelmek mennyiségét. A kettő számadat közé pedig nyilvánvalóan nem tehető egyenlőségjel. A kérdés első felére ugyanis a nyilvántartás tud azonnal kimutatható statisztikai számadatot közölni, a kérdés második felére vonatkozó adatok leválogatása ellenben csak aránytalanul nagy munkateherrel lenne megválaszolható és kimutatható. Erre pedig egyetlen állami szerv, így a rendőrség sem kötelezhető."

Szakmai források szerint 50-60 ezren lehetnek, akik magáncéllal tartanak lőfegyvert, és mintegy négyötödük vadász, a többiek jobbára sportlövők. A kereskedők úgy látják kevés, de annál szigorúbb feltétele van a jogosultság megszerzésének, ráadásul sorra vonják vissza az önvédelmi okokból korábban kiadott engedélyeket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tavaly 2-3 olyan ügyfelem volt, aki önvédelmi céllal vásárolt maroklőfegyvert 

- fogalmazott egy fegyverkereskedő. A fegyveres testületek tagjaitól is megtagadják a lehetőséget, hogy hivatali időn kívül, otthon is rendelkezzenek lőfegyverrel, és a terrorelhárítóknak is gyakran le kell adni a fegyverüket munka után. Életvédelmi okokra, közvetlen veszélyeztetettségre hivatkozva nehéz, vagy lehetetlen fegyvertartási engedélyhez jutni.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?