Ennyien tartanak ma otthon lőfegyvert: ráadásul rengetegen illegálisan

2019. április 25. 09:00

A hivatalos fegyvertartási statisztikák erősen túlzó számot mutatnak a szakértők szerint, ugyanakkor sokan birtokolhatnak otthon puskákat, pisztolyokat és egyéb lőfegyvereket illegálisan. Magyarországon ritkaságszámba megy a lőfegyverrel való visszaélés, azonban a nyilvántartásnak akkor is megbízhatónak, pontosnak kellene lennie. Ezzel szemben viszont a fegyvertartási statisztikákban hatalmas a zűrzavar. 

A kaotikus statisztikák túlzó számokat mutatnak a hivatalos magyar fegyvertartókról, és feltehetően rengeteg a nem hivatalosan tartott puskáról, pisztolyról pedig nincs tudomása a hivatalnak. A nyilvántartást vezető Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Népszava kérésére nem tudott nyilatkozni, mennyivel csökkent vagy nőtt a korábbi évekhez képest a magánkézben lévő lőfegyverek állománya. Arról tudtak tájékoztatást adni, hogy mintegy 145 ezren rendelkeznek 222 ezer engedéllyel: 63 ezer tulajdonosnak gáz- és riasztófegyvere van, melynek megszerzéséhez és tartásához nem kell engedély.

Az ORFK arra a kérdésre, hogy 2010-ben hány lőfegyver tartására szolgáló fegyvertartási engedély volt az országban, azt nyilatkozta, hogy ilyen az adatokkal nem rendelkeznek a lap közlése szerint. Ez azért különös, mert korábban is ismertettek már erről a kérdésről statisztikát: 2016-ban 226 ezer, 2017 I. félévében pedig 214 ezer lőfegyverről tudott a hatóság. 

Azt sem tudjuk, hányan vannak a vadászok, a sportlövők vagy azok, akik önvédelmi céllal tartanak maguknál lőfegyvert, annak ellenére, hogy a kérvényezőknek meg kell jelölni, miért kérnek engedélyt. Az ORFK adataiból annyi derült ki, hogy bár az utóbbi években emelkedett, tavaly visszaesett a kiadott hatósági hozzájárulások száma: 2010-ben 18 ezren kaptak engedélyt, 2012-ben 20 ezren, 2017-ben 24 ezren, tavaly viszont 21 ezren. Az szintén kérdéses, hogy ebből mennyi, milyen típusú fegyver, illetve milyen célból igényelték.

Cikkünk megjelenését követően a hírre reagált a rendőrség:
"A médiatartalom-szolgáltató állításával ellentétben egzakt a rendőrség fegyvertartásra vonatkozó nyilvántartása és statisztikája. A Népszava országos terjesztésű napilapban 2019. április 25-én >>Fegyverek sufniban, engedély nélkül<< címmel megjelent cikkének megírásához egymást követően két különböző újságíró tette fel a rendőrségnek a kérdéseket, amiben többek között összemosták a kiadott fegyverengedélyek számát, illetve az engedélyek kiadására előterjesztett kérelmek mennyiségét. A kettő számadat közé pedig nyilvánvalóan nem tehető egyenlőségjel. A kérdés első felére ugyanis a nyilvántartás tud azonnal kimutatható statisztikai számadatot közölni, a kérdés második felére vonatkozó adatok leválogatása ellenben csak aránytalanul nagy munkateherrel lenne megválaszolható és kimutatható. Erre pedig egyetlen állami szerv, így a rendőrség sem kötelezhető."

Szakmai források szerint 50-60 ezren lehetnek, akik magáncéllal tartanak lőfegyvert, és mintegy négyötödük vadász, a többiek jobbára sportlövők. A kereskedők úgy látják kevés, de annál szigorúbb feltétele van a jogosultság megszerzésének, ráadásul sorra vonják vissza az önvédelmi okokból korábban kiadott engedélyeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tavaly 2-3 olyan ügyfelem volt, aki önvédelmi céllal vásárolt maroklőfegyvert 

- fogalmazott egy fegyverkereskedő. A fegyveres testületek tagjaitól is megtagadják a lehetőséget, hogy hivatali időn kívül, otthon is rendelkezzenek lőfegyverrel, és a terrorelhárítóknak is gyakran le kell adni a fegyverüket munka után. Életvédelmi okokra, közvetlen veszélyeztetettségre hivatkozva nehéz, vagy lehetetlen fegyvertartási engedélyhez jutni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem