30 °C Budapest
Életveszélyes termékek a magyar boltokban: itt a friss tiltólista

Életveszélyes termékek a magyar boltokban: itt a friss tiltólista

2018. január 2. 11:32

A hatósági vizsgálatok szerint a magyar boltokban kapható szén-monoxid-érzékelők többsége nem jelzi, vagy csak később jelzi, ha nagy a baj. Mutatjuk a legfrissebb negatív és pozitív terméklistát.

Egymást érik a szén-monoxid-mérgezéses esetek Magyarországon, az MTI hírarchívuma szerint csak decemberben több mint 60 főhöz riasztották a hatóságokat:

  • December 11-én 43 (!) gyermeket és egy felnőttet vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt a hajdú-bihari Komádiból, egy általános iskolából.
  • December 16-án egy idős férfi veszítette életét szén-monoxid-mérgezés miatt Budapesten.
  • December 20-án 5 embert, köztük két gyereket vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával egy székesfehérvári családi házból.
  • December 27-én 4 embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vajdácska településről.
  • December 30-án súlyos szén-monoxid-mérgezést szenvedett két idős ember Vácon, a Szélső soron, egy családi házban.
  • December 31-én szén-monoxid-mérgezés miatt került kórházba egy öttagú tiszafüredi család, a három gyermeket Debrecenben ápolják, szüleiket a vizsgálatok után hazaengedték.

Noha a magyar háztartások közel kétharmadában van olyan berendezés, amelyből a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid, ennek ellenére csak a tulajdonosok elenyésző része foglalkozik a veszélyekkel, ezt pedig a fenti esetek is alátámasztják. Egy korábbi felmérés szerint

csak minden második háztartásban ellenőrzik évről-évre az érintett berendezéseket, míg szén-monoxid-érzékelő 10 lakásból alig kettőben van.

Pedig a legtöbb baleset elkerülhető lenne, ehhez megfelelő mennyiségű szellőztetésre; a szén-monoxid-mérgezés tüneteinek (fejfájás, émelygés, szédülés) felismerésére; illetve egy jól működő szén-monoxid-érzékelőre van szükség!

Januártól a családi házban élők a nekik alkalmas időpontra kérhetik a kéményseprést, illetve az ellenőrzési munkákat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Hajdú Márton a január 1-jén életbe lépő szabályváltozások közül kiemelte: a jövőben az egylakásos ingatlanokban lakók nem kapnak papíralapú értesítést arról, hogy a kéményseprők mikor érkeznek. A változás az, hogy januártól a lakók interneten, telefonon, vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül "előre fixálhatják" a nekik alkalmas időpontot a kéményseprési munkákra. Az időpontfoglalási rendszer bevezetése mellett megmarad a kéményseprési munkák ingyenessége is, a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként. A változásokról a www.kemenysepres.hu oldalon lehet tájékozódni.

Nincs azonban könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid-érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyan a vizsgálat elvileg folyamatos, a Katasztrófavédelem (OKF) honlapján közzétett lista legutóbb augusztus elején frissült. A "pozitív" és "negatív" listát alábbi galériáinkban nézheted meg (lapozáshoz kattints a képekre).

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?