1 °C Budapest
Milliós bírság lehet a vége, ha te is így adod ki a lakásod

Milliós bírság lehet a vége, ha te is így adod ki a lakásod

2017. augusztus 20. 14:00

Az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után, de még a tanév kezdete előtt sok diák keres kiadó lakást, házat. A hosszabb időre szóló ingatlan bérbeadások, azaz hétköznapi értelemben "albérletek" adószabályai eltérnek a rövid, turisztikai jellegű lakás kiadásoktól. Ha feketén adod ki a lakásodat, akkor óriási büntetésre számíthatsz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
200 százalékos büntetés, plusz az elmaradt adó, és a késedelmi kamat

- mondta el Kocsis Zoltán, a Dr. Vilmányi Adószakértő Iroda cégvezetője a Pénzcentrum azon kérdésére, hogy milyen büntetésre számíthat az, aki mutyizik a lakáskiadásával, és nem fizeti meg bevétele után az államnak járó adóterhet.

Érdemes ezt számszerűsíteni. Ha 150 ezer forintért adjuk ki a lakásunkat, akkor 135 ezer forint az adóalapunk, mivel 10 százalékot automatikusan levonhatunk a bevételeinkből költség gyanánt (akár egyébként többet is, de ahhoz tételes elszámolás benyújtására van szükség). Ebből a 135 ezer forintból kell 15 százalék személyi jövedelmadót (20 250 forintot), valamint 14 százalék egészségügyi hozzájárulást (18 900 forintot) fizetni az államnak. 

A fenti pédánál maradva, amennyiben egy egész év lakáskiadása után nem fizetjük meg az adót, és lebukunk az adóhivatal előtt, akkor az éves elmaradt összeg, azaz 469 800 forint háromszorosát, 1 409 400 forintot, plusz a késedelmi kamatokat kell megfizetnünk, amely sokkoló tétel lehet a családi büdzsében.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a tanévkezdet előtt megélénkülő lakáskiadási-piac aktualitása miatt közölt a héten néhány jótanácsot:

A lakáskiadás feltételeit érdemes szerződésben rögzíteni. A tartós ingatlan-bérbeadáshoz nem kell adószámot kiváltani, ha csak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Mivel a magánszemély általi, nem turisztikai célú bérbeadás mentes az áfa alól, a havi lakbérről számlát nem, de átvételi elismervényt érdemes kiállítani, hogy nyomon követhető legyen a tulajdonos bevétele.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bérbeadásból származó jövedelmet a bevételből két módon lehet megállapítani. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt, a jövedelem kiszámításánál csökkentik az igazolt költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. A jövedelem után 15 százalék adóelőleget kell fizetni negyedévente, és azt az éves adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Ha a magánszemély ingatlan bérbeadásból származó jövedelme az adóévben több egymillió forintnál, akkor a jövedelem teljes összege után 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?