6 °C Budapest

A legújabb trükk: így próbálnak bejutni a lakásodba a csalók

2015. július 17. 13:02

Hiába hallani egyre gyakrabban, hogyan fosztják ki az embereket saját otthonukban, mégis bedőlünk az újabb és újabb trükköknek. Ezúttal a Főgáz figyelmeztet, az utóbbi időben ugyanis többször próbálkoztak a csalók a gázszolgáltatók nevével bejutni a fogyasztók lakásaiba.

A szélhámosok ez alkalommal a gázszolgáltatók nevével visszaélve próbáltak bejutni a fogyasztók lakásaiba, ekkor a gázmérő leolvasására vagy műszaki vizsgálatra hivatkoztak - figyelmeztetett a Főgáz. A lakásba bejutva, a tulajdonos figyelmét elterelve pedig már könnyűszerrel juthatnak készpénzhez vagy értéktárgyakhoz a trükkös tolvajok.

A táraság emlékeztet: az elmúlt hónapokban a lakossági földgázpiacon több lépcsőben három nagy egyetemes szolgáltató is visszaadta szolgáltatási engedélyét, ezért a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatal további 1,3 millió ügyfél ellátására jelölte ki a társaságot. A fogyasztók átvételével kapcsolatban azonban hangsúlyozták, a Főgáz nem végez rendkívüli gázmérő-leolvasást, mérőcserét, vagy bármilyen műszaki beavatkozást, az állami gáztársaság részéről ilyen megkeresésre a földgázfelhasználóknak nem kell számítaniuk. Mielőtt kimennek munkatársai a Főgáz mindig előzetesen értesíti felhasználóit.

Nem egyedi az eset

A bűnözők manapság már gyakran nem is mennek házhoz, inkább telefonon keresztül, vagy az interneten intézik a dolgokat. Főként az időseket célozzák meg azok az ismeretlen elkövetők, akik telefonon, bajba jutott unokának, vagy az ő ismerősének kiadva magukat csalnak ki esetenként több százezer forintot a segíteni akaró nagyszülőtől.

Terjed az online unokázás is, a legújabb nemzetközi trend szerint a szélhámosok a Facebookon veszik fel a kapcsolatot a gyanútlan idősekkel és csalnak ki pénzt hasonló módon a bajba jutott unokára hivatkozva. Az ilyen esetek elkerülések érdekében érdemes lehet családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, ami csak bajba kerülés esetén használható.

A Főgázon kívül más szolgáltatónál is előfordul, hogy szélhámosok alkalmazottnak kiadva magukat meglopják a fogyasztókat. Íme, 4 tipp a védekezésez:

  • 1. Ellenőrizd az igazolványát

A legtöbb esetben a szolgáltató alkalmazottai és megbízottjai külön kérés nélkül kötelesek felmutatni arcképes igazolványukat. Ennek hitelességét is érdemes ellenőrizni, a legjobb, ha addig be sem engedjük, amíg ezt nem tettük meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • 2. Telefonálj

Hívjuk fel az adott szolgáltatót, és kérjünk le a kiérkező szakember adatait, azonosító szám és név alapján benne kell legyen a rendszerben. Ha már vonalban vagyunk, arra is kérdezzünk rá, valóban végeznek-e a környéken karbantartási munkálatokat.

  • 3. Ne adj készpénzt

Fontos tudni, a szerelési munkákat végző, vagy gázórát leolvasó alkalmazottaknak nincsen felhatalmazásuk arra, hogy készpénzt vegyenek át az ügyfelektől munkájuk során.

  • 4. Ne írj alá semmit

A kiérkező szakember nem jöhet ki hozzád azzal, hogy írj alá itt és most egy szerződést - ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cégek hivatalos úton intézik, szintén előzetes egyeztetés alapján.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem