Nemzetiségek Magyarországon: hol él a legtöbb kínai, német, roma?

Nemzetiségek Magyarországon: hol él a legtöbb kínai, német, roma?

2015. június 10. 16:12

Az Otthontérkép ingatlankereső portál a héten publikálta nemzetiség térképét, amivel tényszerűen is megvizsgálhatjuk országunk nemzetiségének arányait, területi megoszlást.

Az Otthontérkép feldolgozta és térképre tette a KSH népszámlálás során gyűjtött a nemzetiségi hovatartozásra vonatkozó adatait, amiből megtudható, hogy az ország egyes régióiban, kistérségeiben vagy településein mekkora a népességhez viszonyítva a Magyarországon élő nemzetiségek aránya.

Az Otthontérkép közzé tett egy elemzést is a nemzetiségekkel kapcsolatban, amelyből többek között az is kiderül, hogy a hazai nemzetiségekhez sorolt roma és német nemzetiségek aránya a legnagyobb az országban, de jelentős számban élnek a Magyarországgal szomszédos országok nemzetiségei is az ország különböző régióiban.


Országos szinten 7,6% a nemzetiségek aránya a népességszámhoz viszonyítva, de nagy különbségek mutatkoznak az egyes régiók között. A legmagasabb a Dél-Dunántúli és az Észak-Magyarországi régióban ez az arány, 2-3 százalékponttal is több, mint az országos átlag. Ezzel szemben Közép- és Nyugat-Dunántúlon 6% alatti a nemzetiségek aránya. Természetesen ezek az arányok nem egységesek még a régión belül sem, a régió térségeiben, településein érdekesebbnél érdekesebb nemzetiségi arányok figyelhetők meg. Több településen él nagyobb számú nemzetiségi csoport, melynek jellemzően történelmi háttere van.

A kistérségek közül a legmagasabb nemzetiségi arány a Baranya megyei Sellyei, Mohácsi, Pécsváradi kistérségben van, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsi, Szikszói, Edelényi kistérségekben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezekben a kistérségekben a nemzetiségi hovatartozásban is nagy különbség mutatkozik, a Mohácsi, Pécsváradi kistérségben a német nemzetiségűek vannak túlsúlyban, a Sellyei, Encsi, Szikszói és Edelényi kistérségekben pedig a roma nemzetiségűek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25