24 °C Budapest
Ezek Budapest legmenőbb részei: itt veszik a legtöbb lakást

Ezek Budapest legmenőbb részei: itt veszik a legtöbb lakást

2015. március 4. 17:30

Több lakás kelt el tavaly, mint a korábbi években. A favorit a XI. kerület volt, de a IX., VIII. és XIII. kerületi lakások is kelendőnek számítottak.

Tavaly mintegy 50 százalékkal több új társasházi lakást adtak el Budapesten, mint 2013-ban - olvasható az OTP Jelzálogbank legfrissebb elemzésében. A Budapesti Újlakás Értéktérkép ugyanakkor azt is megállapítja, hogy az élénkülő keresletre a beruházók még csak most kezdenek reagálni új projektek indításával. A kis csúszás ellenére az OTP-nél arra számítanak, hogy idén akár negyedével nőhet az épített társasházi lakások száma. A kínálat frissítése azért is sürgető lenne, mert az átadott, de eladatlanul álló lakáskészlet öt év alatt 3800-ról 1100-ra csökkent a fővárosban.


A használt lakás piacon tapasztalható lelkesedés immár az újépítésű lakásokat is elérte. Erre bizonyíték, hogy a 2013-as minimális élénkülés után tavaly már látványosan, nagyjából 50 százalékkal nőtt az eladott új társasházi lakások száma a fővárosban. A közel 2500 eladott ingatlannál a válság beköszönte óta csak 2011-ben adtak el többet.

Tavaly a XI. kerület volt a favorit 470 lakással; Újbuda, valamint a IX., VIII. és XIII. kerületek pedig együtt az összes eladás közel kétharmadát adták.

Ezek mellett még a III., VII. és XIV. kerületben haladta meg a százat az értékesítési volumen.

A forgalom általában az ingatlanpiacban rejlő jó befektetési lehetőségek hatására élénkül, amihez a XI. kerületben a négyes metró tavalyi átadása miatti növekvő vonzerő is adódott

- mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. Az előrejelzések szerint a lakásárak elmúlt 5-6 évi csökkenése idénre megáll, s az értéknövekedés reménye a kiadásból származó - új lakások esetében stabilan átlag feletti - hozam mellett sokakat ösztönöz lakásvásárlásra. Mindemellett az elmúlt években annyira összezsugorodott az új lakások kínálata, hogy bizonyos területeken érezhető hiánycikk lett belőlük, így az elindított projektek nagy keresettségnek örvendenek.

Ha azt nézzük, hogy egy adott pillanatban a fővárosban hány azonnal költözhető új lakásból vásárolhatnak az érdeklődők, azt látjuk, hogy ez a szám 2010 elején 3800 darab környékén tetőzött. Azóta viszont, egyenletes ütemben, idén január végére 1100 darabra csökkent. Ehhez még nagyjából 600, építés alatt álló ingatlan adódik főváros-szerte. Az eladatlan, de már átadott készlet a XIII. kerületben a legnagyobb, nagyjából 150 lakás; ezen kívül a II., XIV., XI. és III. kerületben haladja meg a százat az értékesítésre váró kész ingatlanok száma. Ugyanakkor mindössze öt alatti darabszámú lakás áll üresen a XXIII., XVIII., XVII és I. kerületekben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az élénkülő keresletre a beruházók tavaly egyelőre még nem reagáltak növekvő számú új projekt indításával. 2014-ben - az egy évvel korábbival nagyjából megegyező számú - 72 db átadott beruházást tart nyilván az OTP Jelzálogbank adatbázisa. Ezek közül is mindössze kettő haladta meg a 100 lakásos limitet (egy a VII., egy pedig a IX. kerületben). Az "átlagprojekt" továbbra is kicsi, csupán 12 lakásos. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?