13 °C Budapest

Rendkívüli szúnyogirtás Budapesten: így érinti a lakosságot

Pénzcentrum
2014. június 16. 21:01

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a mostani nagy meleg kedvező feltételeket biztosított a szúnyogok gyors elszaporodásához - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal.

A pünkösdi ünnepek előtt a szúnyoginvázióval különösen érintett Duna-menti területeken földi és légi szúnyogirtás is zajlott, azonban az állandó hőség miatt folyamatos a szúnyogutánpótlás is. A szúnyogirtást végző vállalkozó tájékoztatása szerint az időjárási körülmények függvényében az elkövetkező napokban további szúnyogirtás várható, a légi irtás 18 órától napnyugtáig, a földi irtás este 22 órától hajnali 3 óráig tart. A szúnyogirtás elrendelése és a kezelendő területek kijelölése minden esetben a szúnyogirtást végző vállalkozó által megbízott rovartani szakértő irányításával, csípésszám vizsgálat alapján történik. A nyár folyamán a szúnyoginvázió mértékétől függően várhatóan további 2-8 alkalommal lesz szúnyogirtás a fővárosban.

A szúnyogszám meghatározása - rovartani vizsgálatok

A szúnyoghelyzet nyomon követése minden évben áprilistól szeptember végéig tart. A Duna vízállása és a meteorológiai adatok regisztrálása mellett a tenyészőhelyeken vizsgálják a lárvaszámot, és mérik a már kirepült szúnyogok számát. A szúnyogszám meghatározása az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) által megadott módszerrel történik. A szúnyogirtás hatékonyságát a Vállalkozó által létesített és általa működtetett stabil mérőpontokon - legalább 5 helyen - CO2 tömegbefogó mérőcsapdával mérik. A szúnyogszám meghatározását irtás előtt és után is elvégzik a hatékonyság megállapítása céljából. A szúnyogirtás végzése előtt a kezelés célját, nagyságát, módszereit minden esetben az adott szúnyogfaj biológiai sajátosságainak megfelelően határozzák meg.

Szúnyogirtás integrált technológiával

A védekezés integrált módszerrel történik, melynek lényege a következőkben foglalható össze:
A Vállalkozó folyamatosan követi az aktuális szúnyoghelyzetet és az időjárási tényezőket.
Az irtás területének, technológiájának és időpontjának kijelölése entomológiai felderítésen alapul.
A Duna-menti ár- és zöldterületek, szigetek kezelése légi úton történik.
A lakóterületi gócok, parkok, vizes területek kezelése földi eljárásokkal történik.
Erős szúnyoginvázió esetén a Duna-menti lakóterületek kezelését légi módszer mellett kiegészítésként földi eljárással is támogatják.
A szúnyogtenyészés kezdetén, majd ezek visszatérő szakaszaiban a főbb tenyészőhelyeket szelektív biológiai lárvairtókkal kezelik.
A kirepült imágók, azaz a teljesen kifejlődött, szárnyas rovarok irtása kémiai szerekkel történik.
A biológiai lárvairtószer csak a fiatal egyedekre hat, ezért az év első szúnyoglárva nemzedékének kezelése különösen nagy jelentőségű, az év során ugyanis többet nem fordul elő, hogy egyidős lárvák képezzék az adott populációt.
A megnyúlt tenyészési időszak miatt a védekezést az időjárástól és a Duna vízállásától függően április-május hónapban el kell kezdeni, és igen gyakran a szeptember hónapra is ki kell terjeszteni.
A légi és földi irtás területeit entomológus szakértő irányításával, felmérés alapján határozzák meg.

Légi úton történő irtás

  • Szúnyogirtás kémiai módszerrel: Az ULV-, vagyis finomcseppes eljárásra alkalmas készítményeket a hatályos OEK DD Tájékoztató tartalmazza. A Vállalkozó kötelessége a technikájához adaptálható alkalmas szerformák kiválasztásán túlmenően a lehető legkedvezőbb környezet-toxikológiai és az ellenállásiképesség-késleltetési követelmény biztosítása is. Az alkalmas készítményt a naplementét megelőző, illetve napkeltét követő órákban, összesen 8-12 alkalommal, hektáronként a használt készítménynek megfelelő dózisban, alkalmanként kb. 2000 hektáron kell a megfelelő területekre kijuttatni. A kezelések tervezett időpontjait úgy kell meghatározni, hogy az időjárástól és a szúnyogszámtól függően ki lehessen választani a legmegfelelőbb évi 8-12 alkalmat.
  • Lárvairtás biológiai készítménnyel: A hatályos OEK DD Tájékoztatóban szereplő, engedélyezett biológiai készítményeket a Duna menti lárvatenyésztő helyekre összesen kb. 500 hektáron szükséges kijuttatni. A készítmény fajlagos mennyiségét a kezelendő víz minőségétől, a lárvasűrűségtől és a lárvák fejlődési stádiumától függően kell meghatározni. A kezelések száma évente 2-4. Az irtás időpontjai az entomológiai felderítés és az időjárási tényezők alapján kerülnek kiválasztásra.

Földi módszerrel végzett irtás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ULV-eljárásra az OEK DD Tájékoztatóban szereplő készítményeket lehet használni. A Vállalkozó kötelessége a technikájához adaptálható alkalmas szerformák kiválasztásán túlmenően a lehető legkedvezőbb környezet-toxikológiai és rezisztencia-késleltetési követelmény biztosítása is. A földi kijuttatással végzett védekezés ULV képző generátor-feltéttel rendelkező önjáró gépegységgel történik. A kezeléseket naplemente után éjjel 2-3 óráig kell végrehajtani. A kezelések ütemezésénél a fertőzöttség mértékén és az időjáráson kívül figyelembe kell venni a szabadtéri színpadok, sporttelepek, este-éjjel nyitva tartó kerthelyiségek nyitva tartását, a méhészek értesíthetőségét. A kezelések száma egy szezonban területegységenként, a körülményektől függően: 2-8.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?