24 °C Budapest

Többezer vandál garázdálkodik: szétszedik a magyar társasházakat

Pénzcentrum
2014. május 12. 15:06

A KSH adatai szerint közel 260 ezer vagyon elleni bűncselekményt regisztráltak Magyarországon az elmúlt években, melynek jelentős részét tették ki a rongálások. Egy társasház esetében ezen események nem csupán egy károsultat érintenek: összefestett falak, megrongált, ellopott közös tulajdonú berendezések maradnak a vandálok után. Ezek a gyakori káresetek amellett, hogy elcsúfítják a házat, helyreállításuk komoly anyagi terhet jelent a lakóközösségnek, sok esetben ráadásul nehéz forrást találni a helyreállításra.

Főként a nagyvárosok társasházainak életében okoz sok gondot a vandalizmus, amit a legtöbb esetben szinte lehetetlen kivédeni. A fővárosban például a rendőrség becslése szerint 4-500 graffitis tevékenykedik, akiket külön nyomozócsoporttal igyekeznek megfékezni, több-kevesebb sikerrel. Az összefestett falak, megrongált berendezések nem csak elcsúfítják a házakat, de helyreállításuk is komoly anyagi teher lehet a sokszor egyébként is nehézségekkel küzdő társasházak, lakóközösségek számára.

Rongálások - területi fertőzöttség (2013.03.15. - 2014.03.15.)(Forrás: ORFK)

Az ORFK adatai szerint rongálások szempontjából az elmúlt egy évben Budapest és Fejér megye tartozott a magas, míg Győr-Moson-Sopron az átlag feletti fertőzöttségű csoportba, de egy olyan megye sem volt, amelynél ez a szint kifejezetten alacsony lett volna. A KSH kimutatása alapján 2012-ben közel 260 ezer vagyon elleni bűncselekményt regisztráltak az országban, míg 2013-ban január és szeptember között több mint 150 ezret. 2012-es adatok alapján nagyságrendileg ezen bűncselekmények 5 százaléka volt rongálás, így elmondható, hogy hozzávetőlegesen napi 35 ilyen jellegű esetet jelentenek be Magyarországon.

További probléma, hogy az utóbbi években a tendenciák szerint Magyarországon folyamatosan csökken a biztosított ingatlanok száma: csak az elmúlt négy év alatt közel 100 ezres csökkentést tapasztaltak a hazai biztosítók. Pedig társasházak esetében különösen sok feszültséget okozhat a közös biztosítás hiánya, ha az egész lakóközösséget érintő káreset történik, és az adatok szerint igen sok ilyen kárt jelentek be: a Generali például jelenleg csaknem 500 ezer lakást és 20 ezer lakóközösséget biztosít, a tavalyi évben 210 000 esetben, közel 9,5 milliárd forintot térített a különböző káreseményekre.

 

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?