20 °C Budapest

Rezsicsökkentés: erről döntött a kormány

Pénzcentrum
2014. február 26. 13:33

A kormány az újabb rezsiintézkedések keretein belül négy esetben rendelt el vizsgálatot, továbbá döntés született arról is, hogy a mérőórákkal kapcsolatos minden költség a jövőben a szolgáltatókat fogja terhelni. Az Elmű-Émászt szigorú vizsgálat alá vonják, míg a nemrég teljes egészében közösségi tulajdonba került Főgázt átvilágítják.

Giró-Szász András kormányszóvivő és Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentések végrehajtásáért felelős munkacsoport vezetője tartott nem sokkal ezelőtt a sajtótájékoztatót "Újabb kormányzati lépések a fogyasztók védelmében" címmel.

A sajtótájékoztató elején Giró-Szász András méltatta a kormány munkáját, megemlítette, hogy az elmúlt hónapokban több mint 100 rezsifórum volt, és az ezeken felmerült legfőbb problémákat a kormány most megvitatta. Ezekkel összefüggésben a kormány 7 területet tárgyalt:

Az alapdíjak, fejlesztések, számlázási kérdések és kikapcsolások témakörében vizsgálatokat rendelt el a kormány, míg a mérőórák, a Főgáz és az Elmű-Émász tervezett osztalékfizetése ügyében konkrét döntések történtek.

Németh Szilárd ismertette a részleteket, kiemelve, hogy a rezsifórumokat akár már új nemzeti konzultációként is lehet értékelni. A képviselő szerint már egyenesen 120 rezsifórum volt, amelyeken 70 ezer ember vett részt.

A mérőórák tulajdonjogával kapcsolatban komoly problémák merültek fel. A mérőórákkal kapcsolatos összes költséget a kormány a jövőben a szolgáltatókra terheli. Ismételte, hogy az összes költségről van szó.

Németh Szilárd emlékeztetett rá, hogy a Főgáz 49%-át most már az állam tulajdonolja, így a kormány úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy megmutassa, hogy egy teljes közösségi tulajdonban lévő vállalat képes jóhiszeműen eljárni. Ezért a kormányfő teljes fogyasztóvédelmi átvilágítást rendelt el, amelyet a MEKH és a NFH fogja lefojtatni. A köbméter és hőérték problémáját szintén vizsgáltatni fogja a kormány - tette hozzá.

Az alapdíjakat szintén vizsgálni fogja a kormány, mert többen sérelmezték, hogyha nem fogyasztanak, akkor miért kell fizetniük. A fejlesztések témakörében előkerült a villanyóra és a kikapcsolás témaköre is, amelyeknél ugyancsak fogyasztóvédelmi beavatkozásokra lehet szükség - mondta Németh Szilárd.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ELMÛ-ÉMÁSZ tervezett osztalékkivétel kapcsolatban Németh Szilárd úgy fogalmazott, hogy az azért került a kormány látókörébe, mert az akár az ellátásbiztonságot, illetve a élet- és vagyonbiztonságot is veszélyeztetheti. Gíró-Szász András hozzátette, hogy itt az a cél, hogy karbantartásra félretett összegekből ne lehessen osztalékot fizetni.

A kormányfő már tegnap egy helyi tévének adott interjújában jelezte, hogy a harmadik rezsicsökkentést további díjcsökkentések követhetik. Beszélt arról is, hogy a rezsifórumokon felmerült 3-4-5 olyan témakör, amelyet a mai ülésen tárgyalni fog a kormány. Hozzátette, olyan beavatkozásokra készülnek, amelyek a méltányosabb eljárás lehetőségét is megvalósítják.

A napokban Lázár János és Rogán Antal is megszólalt témában, mindketten előrevetítették a szolgáltatók újabb "megregulázását". Rogán Antal hétfőn egy "3+1"-es akciócsomagot vetített előre, amelyben jelentősen csökkenhetnek vagy akár meg is szűnhetnek, a többnyire a hálózatok fix költségeit fedező alapdíjak. Hozzátette: a kormány készül a bekötési, bekapcsolási díjak és fejlesztési hozzájárulások felülvizsgálatára is, illetve el kívánják érni, hogy a mérőórák cseréje szintén ne a fogyasztókat terhelje.

Rogán akkor a közműalapdíjakról úgy fogalmazott, hogy ezek "nem kis költséget" jelentenek a családoknak, hiszen például a villamos energiánál ez évi 2-3 ezer forint, a gáznál 10-15 ezer, a távhőnél pedig 57-84 ezer forint. A mérőórák cseréjéről szólva megjegyezte, hogy a díjszabások itt is nagyon eltérőek, de akár 115 ezer forintba is kerülhet a csere. A Fidesz frakcióvezetője ezekből ismét akár 100 ezer forintos háztartási megtakarítást vizionált.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?