Gyalázat? Krematórium fűti a wellness vizét

Pénzcentrum2011. február 9. 15:48

Nem mindenkit nyűgözött le az egyik angol önkormányzat döntése, melynek értelmében jóváhagyták, hogy a szomszédos krematóriumtól vételezzen hőt egy szabadidőközpont a fűtésre és a medencék vizének melegítésére.

A számos európai országban - különösen a Skandináv térségben - már bevett gyakorlatnak számító módszer Angliában is zöld utat kapott a hatóságoktól. Az engedélyezési eljárás során próbaüzemet rendeltek el, melynek során megállapították, hogy a technológia megbízható és biztonságos.

Az ötletet az adta, hogy a számítások szerint a krematóriumban keletkező hő úgy távozik a kéményen át, hogy a nagy részét még hasznosítani lehetne. A szomszédban kialakított szabadidő központnak ez pont kapóra jött, mivel így két legyet ütnek egy csapásra. Amellett, hogy megoldódik az intézmény fűtése, még a medencék vizének melegítésére is marad elég energia.

"A hamvasztás egy sokakat rendkívül érzékenyen érintő folyamat. A döntés meghozatala előtt meg kívántunk győződni az emberek véleményéről is. A válaszadók 80-90%-át nem zavarta, hogy a krematórium hője fűti a szomszédos ingatlant. Az önkormányzat számos ingatlan szigetelését és fűtés-korszerűsítését támogatta már, ez egy új módja az energia hasznosításának" - mondta az engedélyezési hatóság elnöke.

"Gyalázat, ami történt! Maga az elképzelés is beteges, ráadásul a gyászoló hozzátartozókat és a jóérzésű embereket egyaránt sérti" - fejtette ki véleményét a döntés ellen tiltakozó csoport vezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: