Számold ki, mennyit ér a lakásod? Itt vannak a valós négyzetméterárak!

Világgazdaság2010. december 23. 09:02

Az Otthon Centrum közzétette a fővárosi és a vidéki ingatlanpiacon mért átlagos tranzakciós árakra vonatkozó legfrissebb statisztikáit. A számokból kiderül, hogy idén folytatódott a tavalyi évet is jellemző stagnálás. Az eladók átlagosan 5%-kal csökkentették az eladásra kínált ingatlanok árait 2010-ben, ami a vevői oldalnak kedvez, ennek megfelelően a befektetési céllal kereső vásárlók is megjelentek a piacon - írja a Világgazdaság.

Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az év elejétől optimistán tekintettek a piacra, mindenképpen növekedést vártak. Az előző évi 15-30%-os csökkenés után idén 15%-os növekedést értek el a tranzakciószámok tekintetében. A legnagyobb növekedést a fővárosban jegyezték, ezen belül a budai és a belvárosi régió volt a legfelkapottabb.

Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője elmondta, hogy a várt külső és belső gazdasági növekedés egyelőre nem indult be, valamint költségvetési okokból a választások környékén sokak által remélt lakástámogatási programok sem indultak újra. További gondot jelent a svájci frankhoz képest gyenge forint, amely tartóssá tette az eladó lakások túlkínálatát.

A statisztikák szerint jelenleg minden második ingatlant közvetítő segítségével értékesítenek, ami bizakodással tölti el a szakmát.

 

Címkék: