A frászt hozták a 95 éves nyugdíjasra

Pénzcentrum2010. május 19. 16:02

Tőlünk kicsit nyugatabbra nagyobb hagyományai vannak a szelektív hulladékgyűjtésnek, de bizonyos esetekben már a józanész határát súrolják a szabályok. Ezt igazolja a Swansea-ben élő 95 éves nagymama esete, aki ellen eljárást akartak kezdeményezni, amiért rossz gyűjtőbe dobott egy vajas dobozt.

A helyi önkormányzat évekkel ezelőtt vezette be a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó rendeletét. A lakosok különböző színű szemeteszsákokat kapnak, melyekbe külön kell gyűjteniük az üvegeket, a papírhulladékot, a műanyagokat, a konzervdobozokat és a kerti hulladékokat. Akik nem tartják be a szabályokat, azok ellen eljárást kezdeményeznek, de akár 100 fontig (32 ezer forintig) terjedő helyszíni bírságot is kiszabhatnak, ha valaki nem időben teszi ki a szemeteseket, vagy átlépi az egy háztartásra eső heti szemétkvótát.

A 95 éves mama lakása elől a múlt héten nem vitték el a szemetet, hanem egy figyelmeztető cetlit hagytak a szemeteszsákon. Leírták, hogy figyelmeztetésben részesítik a hölgyet, amiért egy vajas dobozt találtak a konzervdobozoknak fenntartott zsákban. A figyelmeztetést a néni fia találta meg, aki csak a testvérével történt egyeztetést követően merte elmondani a mamának a történteket, aki majdnem szívrohamot kapott.

A néni elmondta a véleményét az eljárásról, ami gyakorlatilag elveszi a kedvét az embernek a szelektív hulladékgyűjtéstől. "Közel egy évszázada törvénytisztelő állampolgár vagyok, mióta elkülönítve kell gyűjteni a szemetet, még a konzervdobozokat is el szoktam mosogatni. Egy műanyagdoboz véletlenül rossz tasakba került, amiért vénségemre eljárást akartnak ellenem kezdeményezni. Nevetséges."

A helyi önkormányzat képviselője elnézést kért a nénitől a kellemetlenségért, mint mondta igyekeznek betartatni a szabályokat, de ebben az esetben valóban túl messzire mentek.

Címkék:
papírhulladék,