Facebook, iWIW, Twitter: Vigyázz mit írsz ki, bűnözők vadásznak rád!

Pénzcentrum2010. február 20. 07:02

A héten elindult a Please Rob Me (kérlek, rabolj ki) weboldal, melyet a tinédzser korból éppen csak kinőtt fejlesztők először csak tréfának szántak, de a fejlesztés során rádöbbentek, hogy a közösségi oldalak felhasználóit igenis figyelmeztetni kell a rájuk leselkedő valós veszélyforrásra.

A különböző közösségi oldalak felhasználói körében egyre népszerűbb időtöltés megosztani a rokonokkal, batárokkal és ismerősökkel, hogy éppen mit csinálunk, vagy hol tartózkodunk. Sokan nem is sejtik, hogy a bűnözők csak arra várnak, hogy valaki kiírja, hogy meddig nem lesz otthon és már szervezik is a betörést a lakásába.

"Az emberek felkapcsolva hagyják a lakásukban a villanyt, amikor elmennek nyaralni, hogy azt a látszatot keltsék, hogy otthon vannak, miközben a közösségi oldalukra kiírják, hogy "két hétig nyaralunk". Az oldal létrehozásával nem az volt a célunk, hogy a bűnözők dolgát megkönnyítsük, hanem az, hogy rávilágítsunk, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk, ha felelőtlenül kiadunk magunkról mindenféle információt"
- mondta Frank Groeneveld, aPlease Rob Me honlap 22 éves fejlesztője.


Sokan percről-percre frissítik magukról az információkat, hogy éppen hol vannak, vagy mit csinálnak. Ezek az emberek az új honlap szerkesztői szerint sokkal könnyebben válhatnak bűncselekmény - elsősorban betörés - áldozatává, mivel a bűnözők folyamatosan nyomon tudják követni a mozgásukat.

A honlap rávilágít, hogy egyesek milyen meggondolatlanul tesznek fel magukról mindenféle információt, miközben a következmények rendkívül súlyosak lehetnek. Az élesítést követően rengeteg kritika érte a fejlesztőket, mivel sokak szerint éppen csak a lakáskulcsot nem adják a betörők kezébe, pedig a weblap célja nem ez, hanem a figyelem ráirányítása egy potenciális veszélyforrásra.

Címkék: