11 °C Budapest

Ökoház: a középkori technika a legjobb!

2009. február 18. 15:00

Zéró emissziós ház épült Nagy-Britanniában. Ez még önmagában nem lenne nagy hír, hiszen egyre gyakrabban találkozhatunk ilyen épületekkel, csakhogy az alkalmazott technika az 1300-as évekbe nyúlik vissza.

A négyszobás ház terveit a hatszáz évvel ezelőtt Katalóniában épült házak ihlették. A boltíves, földig érő tetőt fűvel és dísznövényekkel tarkították. A háromrétegű ablaküvegeknek és a használt újságpapírból készült hőszigetelésnek köszönhetően a ház fűtéséhez semmiféle fosszilis energiaforrásra nincs szükség.


Persze némi csalás azért van a dologban, hisz a ház energiaszükségletét napelemekkel biztosították, de a kialakítása akkor is remek hőtartást biztosít, a hőmérséklet ingadozása pedig minimális, így sem komolyabb fűtésre, sem légkondicionálóra nincs szükség.

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?