Mire kérdezzünk rá lakásvásárláskor? Néhány hasznos tipp...

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 09:45

Lakásvásárláskor sokan követik el azt a hibát, hogy nem kérdeznek rá olyan fontos dolgokra, ami az alapterületen, és az áron kívül még jelentősen befolyásolja az ingatlan értékét, és használhatósását. A Népszabadság összegyűjtötte ezeket.

Az első és egyik legfontosabb kérdés, hogy gyedi vagy központi kazán látja el a lakás fűtését, hiszen nem mindegy, hogy ki dönti el, mikor és mennyit szeretnénk fűteni. Léteznek persze már olyan megoldások ,ahol a felhasznált hőt lakásonként méri egy központi rendszer, ami alig drágább, az egyedinél. A kazán hatásfokára viszont már vajmi kevesen kíváncsiak vásárláskor, márpedig egy kondenzációs kazánnal rengeteg gázt meg lehet spórolni.

Szintén ismeretlenül cseng sokak számára az falak és ablakok hőátbocsátásának foka, sajnos a lakóparkok fejlesztői számára sem mindig világos. Márpedig manapság, mikor egy lakópark már néhány hónap alatt felépül, nem biztos, hogy túl sok időt és engergiát fordítanak a szigetelésre, míg Bécsben legalább 15 cm-es a hőszigetelő réteg, addig itthon jó ha 5 cm.

Léteznek persze olyan problémák, amik ellen nincs orvosság, ilyen például a lakópark körüli zöldövezet nagysága, hiszen hiába látunk mi tágas tereket a ház körül, arra egyik beruházó sem tud ígéretet tenni, hogy ez így marad évek múltán is. Ami pedig a zajokat illeti, kaphatunk mi olyan ígéretet, hogy a még csak tervekben létező ingatlan esetén sem a falak, sem a födémek, sem a szellőző nem vezetik a hangot, erről azonban majd csak kivitelezéskor bizonyosodhatunk meg.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?