25 °C Budapest

Mire kérdezzünk rá lakásvásárláskor? Néhány hasznos tipp...

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 09:45

Lakásvásárláskor sokan követik el azt a hibát, hogy nem kérdeznek rá olyan fontos dolgokra, ami az alapterületen, és az áron kívül még jelentősen befolyásolja az ingatlan értékét, és használhatósását. A Népszabadság összegyűjtötte ezeket.

Az első és egyik legfontosabb kérdés, hogy gyedi vagy központi kazán látja el a lakás fűtését, hiszen nem mindegy, hogy ki dönti el, mikor és mennyit szeretnénk fűteni. Léteznek persze már olyan megoldások ,ahol a felhasznált hőt lakásonként méri egy központi rendszer, ami alig drágább, az egyedinél. A kazán hatásfokára viszont már vajmi kevesen kíváncsiak vásárláskor, márpedig egy kondenzációs kazánnal rengeteg gázt meg lehet spórolni.

Szintén ismeretlenül cseng sokak számára az falak és ablakok hőátbocsátásának foka, sajnos a lakóparkok fejlesztői számára sem mindig világos. Márpedig manapság, mikor egy lakópark már néhány hónap alatt felépül, nem biztos, hogy túl sok időt és engergiát fordítanak a szigetelésre, míg Bécsben legalább 15 cm-es a hőszigetelő réteg, addig itthon jó ha 5 cm.

Léteznek persze olyan problémák, amik ellen nincs orvosság, ilyen például a lakópark körüli zöldövezet nagysága, hiszen hiába látunk mi tágas tereket a ház körül, arra egyik beruházó sem tud ígéretet tenni, hogy ez így marad évek múltán is. Ami pedig a zajokat illeti, kaphatunk mi olyan ígéretet, hogy a még csak tervekben létező ingatlan esetén sem a falak, sem a födémek, sem a szellőző nem vezetik a hangot, erről azonban majd csak kivitelezéskor bizonyosodhatunk meg.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem