2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Kész, vége! Ajándékpénzt vettek vissza a magyaroktól: százezrek járnak pórul


Mozgalmas év volt 2018, ami a pénzügyi híreket illeti. A Magyar Nemzeti Bank tovább szigorított az adósságfék szabályokon, emiatt már kevesebb hitel tudunk felvenni. A kormány a lakástakarék megtakarítások támogatásának megvonása mellett döntött, kivégezve ezzel az egyik legnépszerűbb megtakarítási formát. Emellett bővült a CSOK - immár kétgyerekesek is kedvezményes hitelre jogosultak. A hitelezés terén sok újdonság történt - a személyi hitelek kamata nagyot csökkent, míg a lakáshitelek kamatai már emelkedni kezdtek. Megjelentek továbbá az online hitelek is, a lakosság eladósodottsága pedig jelentősen nőtt.

Kevesebb hitel, biztonságosabban - változó JTM szabályok

Az MNB 2015-ben vezette be az adósságfék-szabályokat, 2018-as további szigorítása pedig arra ösztönzi a lakosságot, hogy változó kamatozású hitelek helyett fix kamatozású hitelt vegyenek fel: a jövedelemarányos törlesztőrészlet eredményeképp a legalább 10 éves kamatfixálású hitelek törlesztője legfeljebb a jövedelem 50 százalékáig terjedhet nettó 400 ezres (később 500 ezer) jövedelem alatt, afölött 60 százalékig. Az 1-5 évre fixált kamatozású hitelek esetén ez mindössze a jövedelmünk 25, 5-10 évnél 35 százaléka lehet 400 ezer nettó alatt, az felett 30 és 40 százalék. Az MNB célja a stabilitás, a magyarok azonban már a bevezetés előtt a fix hiteleket preferálták: a kihelyezések jelentős része már fixált kamatozású. A JTM-szabályok változásáról itt írtunk.

Jól jönne 4 millió forint?
A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 4 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 61 333 forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 61 840 forintos törlesztőt ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a CIB Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Viszlát, LTP - idén elbúcsúztunk a lakástakaréktól

Bombaként robbant be a hír október közepén, hogy a kormány gyorsított eljárásban szüntette meg a lakástakarékok állami támogatását. Az LTP kivéreztetésével gyakorlatilag értelmét vesztette a befektetési forma - sok kihelyezéssel foglalkozó pénzintézet például negatív kamatokkal kínálta a terméket, és csak az állami támogatás miatt volt kiemelten magas az EBKM. Az utolsó pillanatban nagyon sokan kötöttek lakástakarék-pénztári szerződést, a Fundamenta új LTP-termékéről, annak megjelenése előtt pedig a Pénzcentrum írt először.

Bővült a CSOK - de valóban jól jártak a kétgyerekesek?

Az október végi bejelentés szerint immár a kétgyerekesek is jogosultak lesznek a családteremtési otthonkedvezmény által nyújtott 10 milliós, végig 3 százalékos fix kamatozású hitelre. A Portfolio számítása szerint ez évi 120 ezer forint megtakarítás jelent a legkedvezőbb piaci ajánlathoz képest, az igazán nagy segítség pedig a 10 milliós támogatás kibővítése lett volna a kétgyerekesekre is. A CSOK bővítésével kapcsolatban mi is megkérdeztük a bankokat, hogy az ügyfelek visszajelzése alapján mit tartanának ésszerű módosításnak.Az 5000 fő alatti településeken élők nagyobb mértékű támogatása egyelőre nem jelent meg. A CSOK bővítéséről itt írtunk.

Egész évben padlón voltak a kamatok - de már látszik a növekedés

A lakáshitelek kamatai az elmúlt években fokozatosan csökkentek, idén azonban már megindult az emelkedés - az év eleji 3,98 százalékos átlagkamathoz képest a legutóbbi rendelkezésre álló adatok szerint immár 4,72 százalék az átlagos lakáshitel kamata. A személyi hitelek kamatai ehhez képest egy év alatt majdnem egy százalékponttal csökkentek.

A lakáshitelek kamatemelkedése adódhat abból, hogy egyre inkább dominál a fixált hitelek aránya, ahogy a kamatfixálás periódusa is egyre hosszabb, emellett megjelentek a kockázatosabb ügyfelek is. Azaz nem feltétlenül a konstrukciók lettek drágábbak. A személyi hitelek kamatainak csökkenése viszont hosszú távú tendencia - a bankok sorra könnyítik a feltételeket, és az éles verseny miatt, valamint az eleve magasabb kamatmarzs következtében minden bizonnyal eddig nem látták kifizetődőnek a kamatemelést.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Aminek kevésbé örül a lakosság - befektetések kamatai is padlón vannak

Az alacsony hitelkamat-környezet kéz a kézben jár az alacsonyi betéti kamatokkal is. Az MNB adatai alapján összegyűjtöttük, hogy alakultak idén a bankbetétek kamatai:

Az éven túli 0,81 százalékos átlagkamatot látva nem csoda, hogy a magyarok folyószámlán tartott pénzmennyisége is nagy mértékben nőtt az utóbbi egy évben, de a jellemzőbb éven belüli lekötés hozama is jelentősen alacsony. Ráadásul a betéti kamatok idén tovább csökkentek (igaz, csak nagyon kis mértékben).

Megjelent az online hitel

Egyre több pénzintézet vagy pénzügyi vállalkozás élt könnyítéssel, ami a hitelfelvételt illeti. A bankok közti kiélezett verseny nem csak nyomott kamatokat eredményezett, de azt is, hogy több helyen már be sem kell mennünk a fiókba ahhoz, hogy hitelt igényeljünk. Immár az OTP, a CIB és a K&H is jelentkezett az online hiteligényléssel, később a Cofidis jelentette be, hogy teljes mértékben digitalizálni fogja a személyi hiteligénylést.

Egyre többet engedhetünk meg magunknak - durván nőttek a fizetések idén

Nagyot nőttek a fizetések is idén - míg tavaly év végén bruttó 290 864 forint volt az átlagbér a KSH szerint, az idei év első- és harmadik negyedévében ez már bruttó 324 124 forint volt. Mivel az infláció nem nőtt ilyen nagymértékben, a magyarok reálbére jelentős mértékben nőtt az év folyamán.

Úgy eladósodtunk, mint már régen

A reálbérek emelkedése és az alacsony hitelkamatok azt eredményezték, hogy durván megugrott az új hitelkihelyezések száma és értéke is. Magyarul elindult az érzékelhető mértékű eladósodás 2018 folyamán. Megnyugtató, hogy nemzetközi összehasonlításban még mindig jól állunk, ami a lakossági eladósodottságot illeti. Az alább a negyedéves adatok láthatók:

Amint látható, a személyi hitelek folyósítása a 2017 év végi 75,7 milliárdról 2018 végére 124 milliárdra nőtt, a lakáshiteleknél ez a növekmény kb. 68 milliárd. Mindez azt jelenti, hogy a teljes állomány a lakéshiteleknél már 3039 milliárd, míg a személyi hiteleknél 571 milliárd forint.

2018 év a hitelpiacon összességében nyugalmasnak tekinthető, lassú, folyamatos kamatcsökkenés mellett a lakosság eladósodottsága dinamikusan nőtt. Az év végére ugyanakkor a lakáshiteleknél már látható volt enyhe kamatemelkedés - kérdés, hogy ez miképp alakul 2019-ben. A befektetési piacot kissé felforgatta az LTP-beszántás: lakossági szempontból mindenképp a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetése tekinthető az év pénzügyi fejleményének.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.