Súlyos jelentés: a magyar gyerekek ötödét fenyegeti szegénység, kirekesztettség

Súlyos jelentés: a magyar gyerekek ötödét fenyegeti szegénység, kirekesztettség

2021. október 28. 16:47

A szegénység és a kirekesztettség leginkább a gyermekeket érinti, derül ki egy statisztikai felmérésből. Az Európai Unió országai közül Romániában a legsúlyosabb a helyzet, de mi, magyarok sem vagyunk az élmezőnyben. A szegénység, és a társadalmi kirekesztettség szinte minden uniós országot érint.

2020-ban az Európai Unióban élő gyermekek közül minden negyediket érinti a szegénység és a társadalmi kirekesztettség. Míg egyes országokban ez a százalék borzalmas, úgy a térségben is vannak olyan országok, ahol a probléma kevésbé kiélezett.

Az unióban a gyermekek, tehát a 18 év alatti lakosság mintegy 24,2 százalékát fenyegette a szegénység, vagy a társadalmi kirekesztettség az előző évben. A felnőttek(18-64 év között) 21,7, míg az idősebbek (64 év fölöttieket) 20,4 százalékát érinti ugyanez a probléma, derül ki az Eurostat adataiból. A szegénység, és a társadalmi kirekesztettségnek több oka is lehet, a kutatás ezeket is vizsgálta.

Nem a legjobb a helyzet hazánkban sem

Hazánkban is igen nagy azoknak a gyermekeknek a száma, akiket érint a társadalmi kirekesztettség és a szegénység, nagyjából egyenlő arányban a nőket és a férfiakat, 69,2 százalékuk pedig munkanélküli felnőtt.

A 18 év alattiak 21,7 míg az idősek 20,3 százalékát érinti a probléma. Az ország lakosságának összesen 19,4 százalékát érinti a szegénység és a társadalmi kirekesztettség. 

A legrosszabb a helyzet Romániában van, ahol a gyerekek mintegy 41,5 százaléka tapasztalja a szegénységet, társadalmi kirekesztettséget 2020-ban. Őket követi Bulgária,36,2 százalékkal, majd Spanyolország és Görögország. Vannak azonban meglepő adatok is, hiszen Szlovéniában és Csehországban a legkevésbé érintettek a gyerekek, Szlovéniában a kiskorúak mindössze 12,1, míg Csehországban 12,9 százalékuk él szegénységben, és tapasztal társadalmi kirekesztettséget, ezzel megelőzve Finnországot is, ahol 14,5 százalék tapasztalja ezt a problémát.

Őket érinti a leginkább

A kutatás alapján különböző csoportokat érint leginkább a szegénység és társadalmi kirekesztettség. 71,9 százalékban az a közösség jelenik meg a szegényebb rétegben, ahol alacsonyabb a foglalkoztatottság, 50,5 százalékban jelennek meg azok a szülők, akiknek alacsonyabb az oktatási szintje,de megjelennek a gyermekeiket egyedül nevelő szülők, a nagycsaládosok, valamint azok a családok is, ahol az egyik, vagy mindkét szülő bevándorló.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem ez az első alkalom, hogy a gyermekek szegénységéről, kirekesztettségéről jelennek meg adatok. Minden országban jelen van a területi egyenlőtlenség is: minél kisebb, izoláltabb településen él valaki, annál nehezebb a közlekedés, hiányosak a lehetőségek - akár munkáról, oktatásról, egészségügyi szolgáltatásokról, bevásárlásról, szórakozási, szabadidős alternatívákról beszélünk. Vagyis a probléma távolról sem csak anyagi természetű.

A relatív szegénység (amikor egy család az adott ország átlag jövedelmének 50%-a alatti bevétellel rendelkezik)  Skandináviában, Hollandiában, Ausztriában, Luxemburgban a legritkább, és a mi régiónkban a leggyakoribb.

A legrosszabb helyzetben Románia, Bulgária mellett Magyarország áll. De ez az arány Görögországban is 33%, Olaszországban 30% fölötti, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban is közel 30%

– mondta korábban lapunknak Herczog Mária, aki hazai és nemzetközi szinten is évtizedek óta a téma kutatója, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja, 2004 -2010 között a civil szféra képviselője az EU Gazdasági és Szociális Bizottságában, 2007 óta az Eurochild brüsszeli székhelyű, a gyerekek és fiatalok életkörülményének javításáért dolgozó európai ernyőszervezet elnökségének tagja, majd elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 5. 12:50
Lássuk a legfontosabb pénzügyi aktualitásokat, melyek a mögöttünk álló egy hétben megjelentek a Bank...
Holdblog  |  2024. május 5. 09:35
Igazán szomorú eredmény, hogy a megkérdezettek bő 80 százaléka egyáltalán nem szándékszik hazatérni...
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm