Broken whiter ceramic piggy bank in pieces on red surface

Mi a fizetési felszólítás, fizetési felszólítás mikor küldhető? Fizetési felszólítás minta 2021

2021. július 17. 15:04

A befizetetlen számlák, különféle tartozások mind az adós, mind a károsult számára kellemetlen tények. Magyarországon évente számtalan alkalommal fordul elő, hogy egy cég, vállalkozó vagy magánszemély tartozást halmoz föl, nem fizet egy bizonyos termékért vagy szolgáltatásért, vagy nem tudja tartani a számlák, törlesztő részletek ütemét – ekkor jön a képbe a fizetési felszólítás.

Milyen esetekben küldhető fizetési felszólítás egy adós részére, a fizetési felszólítás hány nap elteltével érkezik, milyen gyakran jöhet fizetési felszólítás? Mi a különbség a fizetési felszólítás és a fizetési meghagyás között? Fizetési felszólítás mikor küldhető cégek, magányszemélyek között? Hogy néz ki egy fizetési felszólítás minta 2021 ingyenes verzió (fizetési felszólítás minta doc)? Nehéz a fizetési felszólítás elkészítése?

Mi a fizetési felszólítás?

Ahogy a nevében is benne van, fizetési felszólítás egy olyan dokumentum, akkor érkezik, ha valamilyen termék, szolgáltatás, kölcsön, számla, stb. árát nem fizettük ki, vagyis tartozás keletkezett. A tartozás létrejöhet magánszemélyek, vállalkozások és cégek között, illetve a szolgáltatók, vagy a NAV irányában is, gyakorlatilag bármilyen tételben (kisebb összegű személyi kölcsöntől kezdve milliárdos beruházásokig). Olyan esetekben, amikor tartozás következik, még az adósságbehajtás előtt, az adós felet – általában több egymást követő alkalommal – a fizetési felszólítás kiküldésével értesítik.

A fizetési felszólítás mit tartalmaz?

A fizetési felszólítás egy egyszerű nyomtatvány, amelyet bármelyik cég, vállalkozó vagy magánszemély elkészíthet. A fizetési felszólítás célja, hogy emlékeztessük az adós felet a befizetési kötelezettségére, éppen ezért fontos, hogy megjelöljük a dokumentum tárgyát (fizetési felszólítás) és azt, hogy mire fizetjük ki az összeget (hivatkozás egy számlára, a számla számára) és a fizetési kötelezettség keletkezésének dátumára.

A fizetési felszólítás továbbá tartalmazza, hogy mikor járt le a fizetési határidő, és hogy mi az az utolsó dátum, amíg a kötelezettségnek eleget kell tennie, különben a tartozás fennállása jogi következményeket von maga után. A fizetési felszólítás tartalmazza a fennálló adósság összegét, az ÁFA összegét és a késedelmi kamatokat (amennyiben van). A dokumentumnak továbbá egyértelmű utasítást kell adnia, hogy az adósnak meddig és hogyan kell befizetnie a tartozást (például megadja a bankszámlaszámot, a címzettet és az átutalás közleményét).

Mi a különbség a fizetési felszólítás és a fizetési meghagyás között?

A fizetési meghagyás a fizetési felszólítás szigorúbb verziója, egy olyan polgári nemperes eljárás, amelyről a dokumentumot a közjegyző állítja ki. Ez már egy lépés az adósság behajtása irányában, így mindenképpen figyeljünk oda egy ilyen meghagyás érkezésére!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fizetési felszólítás mikor küldhető?

A fizetési felszólítás akkor kerül kiküldésre, ha egy fizetési határidőt átlépve nem tettünk eleget valamilyen fizetési kötelezettségünknek (például elfelejtettük befizetni a villanyszámlát stb.). A fizetési felszólítás a tartozás behajtásának a kezdete, egyelőre a „békésebb” útja, ezt követően, ha az adós továbbra sem fizet, egyre szigorúbb megkeresések következnek, míg végül a NAV-os vagy bírósági végrehajtás során akár még az ingatlanunkat is elárverezhetik.

A fizetési felszólítás hány nap?

Azt, hogy a fizetési felszólítás hány nap elteltével von következményeket maga után (következő fizetési felszólítás vagy fizetési meghagyás, végrehajtás) minden esetben változó időintervallum. A magánszemélyek, vállalkozók általában rugalmasabban kezelik az tartozások visszakérését (például egy kölcsönadási szerződés során átnyújtott pénzösszegnél), mint a nagyobb cégek, a bankok vagy az állami szervek. Fontos kiemelnünk, hogy a fizetési felszólítás már eleve járhat anyagi következményekkel, megállapíthat a késedelemre járó kamatot, de igazán csak a végrehajtás költségei magasak, amelyek minden esetben az adóst terhelik!

Fizetési felszólítás minta 2021

  1. A címzett(ek) megjelölése
  2. A tárgy megjelölése: fizetési felszólítás
  3. A felszólító fél azonosítását szolgáló adatok (pl. a cég neve, cégjegyzékszáma, székhelyének címe)
  4. Tájékoztatás a fizetési elmaradásról (kelt, számla száma, tartozás összege + ÁFA + késedelmi kamat)
  5. A fizetés határideje
  6. A felszólítás ténye és szövege (kit szólít fel, milyen összegek befizetésére és meddig, milyen számlaszámra, címzettnek utalja át az összeget)
  7. A nemfizetés következményei (fizetési meghagyás, végrehajtás, bírósági jogorvoslat stb.)
  8. Kelt
  9. A felszólító fél aláírása.

Mit tegyünk, ha fizetési felszólítás érkezik?

Lehetőség szerint már az első fizetési felszólítás megérkezésekor rendezzük a számlát és ne hagyjuk odáig fajulni a helyzetet, hogy a sértett fél jogorvoslati lehetőséget keressen, vagy végrehajtás alá kerüljön valamely értéktárgyunk, ingatlanunk. Tartsuk mindig észben a fizetési határidőket és próbáljuk távol tartani magunkat az olyan üzleti kapcsolatoktól – nagyobb cégként is -, amelyeknek kétséges a kimenetele, ne vállaljunk olyan kockázatot, ami nagyobb volumenű ki nem fizetett számlát eredményezhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm