23 °C Budapest
Óriásit buktak a magyar befektetők: brutálisan beütött a pánik

Óriásit buktak a magyar befektetők: brutálisan beütött a pánik

2020. március 11. 10:01

Hatalmasat zuhantak a tőzsdék és az olajpiac péntektől hétfőig, az esésben pedig több magyar befektetési alap árfolyama is leolvadt. Az egyik közülük az egyik legnagyobb magyar befektetési alap, az OTP Supra volt, amely -13,87 százalékos mínuszt szenvedett el a pánik miatt, de akadt olyan alap is, amely 20 százalékot bukott e pár nap leforgása alatt.

A koronavírussal kombinált olajpiaci pánik elérte a magyar befektetési alapokat is, a pénteki zárástól a hétfői piaczárásig olyan alap is akadt, amely több mint 20 százalékot veszített az árfolyamából. Bár a hír kellemetlen lehet a szárnyait bontogató Axiom alapkezelőnek, amely kizárólag devizaopciókkal kereskedik, a magyar befektetőknek sokkal nagyobb probléma lehet, hogy a 10 legrosszabbul teljesítő alap között ott van az OTP Supra is, Magyarország legnagyobb abszolút hozamú alapja.

Péntektől hétfőig 13,87 százalékotveszített a Supra az árfolyamából, ezzel 27 milliárd forintot vesztett a legnagyobb magyar abszolút hozamú alap a nettó eszközértékéből. A tavaly kifejezetten attraktív, 23,6 százalékos hozamot teljesítő alap idei éve nagyon csehül indul: 28,7 százalékos mínuszban van eddig a Supra idén, az árfolyamuk 2015-ös szintekre esett vissza.

A Suprát elsősorban vélhetően az olaj közel 30 százalékos leértékelődése viselte meg, az alap legfrissebb, februári befektetési tájékoztatójában leírja az alapkezelő, hogy a hónapban keletkező vesztesség mintegy felét az olaj leértékelődése, 40 százalékát pedig a részvénypiacok visszaesése okozta - ezek a tényezők most együtt, nagyobb intenzitással jelentkeztek.

Legutoljára hasonló, jelentős esést 2015-ben szenvedett el a Supra a svájci árfolyamgát fölengedésekor, akkor egy nap alatt 18,8%-ot értékelődtek le az alap befektetési jegyei. Az elszenvedetett veszteséget durván két év alatt dolgozta le a befektetési alap.


A Suprán kívül a legnagyobb magyar alapok komolyabb árfolyamváltozás nélkül átvészelték a tőzsdei összeomlást, de fontos megjegyezni, hogy ezek mind sokkal alacsonyabb kockázatú, rövid lejáratú pénzpiaci eszközökbe vagy piacsemleges ingatlanokba fektetnek. A Supra ezzel szemben egy minimum ötéves időtávra javasolt, kifejezetten kockázatos alap, nem érdemes a teljesítményét összehasonlítani egy rövid kötvény vagy ingatlanalappal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Bár az értelmezhető árfolyamadatokkal rendelkező alapok 76 százaléka bukott péntektől hétfőig (34% esetén igencsak komoly, 3% fölötti a mínusz), volt olyan alap, amivel nyerni is lehetett a turbulenciában. Péntektől hétfő zárásig a HOLD HTM alap 3,84 százalékos teljesítményt tett le az asztalra, de jól ment az OTP Sigma 2,45%-os alapja is, illetve az Equilor Optimus a maga 2,09 százalékos eljesítményével.

Végül fontos megjegyezni, hogy a befektetési alapok hosszú távú befektetési stratégiát követnek, nem érdemes 1-2 nap árfolyammozgása miatt pánikolni, kapkodni vagy egyéb befektetési döntéseket hozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?