23 °C Budapest
Bicskanyitogató: minden második magyart a saját párja foszt ki

Bicskanyitogató: minden második magyart a saját párja foszt ki

2019. július 12. 05:38

Eltitkolt hitelkártyák, rejtegetett bankbetétek: a pénzügyi hűtlenség sokkal gyakoribb, mint gondolnád. A felnőtt lakosság egy jelentős része titkolózik, de egyben arról is meg van győződve, hogy partnere nem ért a pénzügyekhez. Nem csak egy komoly kapcsolathoz, de a közös pénzügyekhez is fel kell nőni, és ami a legfontosabb, beszélni kell róla.

A komoly kapcsolatban élők csaknem kétharmada vásárolt már olyan terméket, szolgáltatást, amiről pontosan tudta, hogy a párja ellenezné - derült ki a The Ascant 1000 fős felméréséből, és válaszadók csaknem fele szeretne több szabadságot pénzügyei terén. De az is kiderült, a férfiak 30, a nők 39 százaléka gondolja azt, hogy partnere megbízhatatlan, ha pénzügyi döntésekre kerül sor.

Közös felelősség, közös kassza?

Onnantól kezdve, hogy egy felnőtt ember már nem egyedül, vagy egy laza kapcsolatban él, a pénzügyi döntései már nem csupán rá tartoznak, hiszen egy közös bérlemény, közös otthon, a gyermekekről való gondoskodás olyan anyagi felelősségvállalással is együtt jár, ami megköveteli, hogy együtt hozzanak meg bizonyos döntéseket.

Több általánosan használt pszichológia felosztás szerint is a pénzügyek kérdése komoly alapját képzik egy párkapcsolatnak: egy párnak mindképpen rendelkeznie kell olyan pénzügyi stratégiával, aminek az alapjait a felek közösen fektetik le.

Ha egyik fél nem kommunikál nyíltan az anyagiakról, eltitkolt pénze, komolyabb tartozása van, akkor ő pénzügyileg hűtlen a társához, amely, ha kiderül, okozhat hasonló törést egy kapcsolatban, mint a megcsalás. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a külön kassza önmagában még nem számít baljós jelnek, feltéve, ha ez egy minkét fél részéről elfogadott helyzet. Arról nem is beszélve, hogy a közös kassza ma már nem feltétlenül jelent egy konkrét fizikai helyet, vagy közös bankszámlát, érdemes inkább egy olyan fogalomként kezelni, amiben a felek közös megállapodással lefektettek olyan szabályokat, amikkel pénzügyeiket együtt kezelik.

A párkapcsolatok, házasságok alapja alapvetően a kölcsönös bizalom. Bizonyos párok esetében a közös kassza közös felügyelettel és hozzáféréssel a bizalom és együttműködés alapját képezi. Más kapcsolatokban a bizalom akár a külön bankszámla és elkülönített finanszírozási kérdések ugyanolyan bizalmi kapcsolatot és megfelelő kapcsolati dinamikát eredményezhetnek.

 -mondta el a Pénzcentrumnak Hal Melinda, pszichológus közgazdász, a Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar oktató-kutatója. A tiszta kommunikáció, és a megfelelő keretrendszer lefektetése a kulcsa annak, hogy egy pár jól működhessen pénzügyi kérdésekben is. Ilyen formán húzhatunk párhuzamot a megcsalás és pénzügyi hazugságok között: a nem jól, tisztán meghatározott, akár hazugságokkal tűzdelt tranzakciók minden esetben a másik fél sérelmét, súlyos esetben traumatizáltságát okozhatja. 

Az agyamra mész!

Arra a kérdésre, hogy mit tehetünk, ha a párunk túl takarékos, vagy túl sokat költ, miképp találhatjuk meg a közös nevezőt, a szakember szerint egyszerű a megoldás: kommunikáljunk. Verbálisan, érzelmekkel együtt fejezzük ki a társunk felé miért gondoljuk fontosnak bizonyos árucikkek megvételét. Kölcsönösen legyünk tisztelettel és adjuk meg a másik fél számára is ennek lehetőségét. Ezt követően egyénileg, majd közösen priorizáljunk a kiadások között. 

Kompromisszumokat kölcsönösen is köthetünk! Végül fektessük le a szabályokat, értékeket, célokat a kapcsolatban, finanszírozási kérdésekben. Ezek a szabályok a változó környezeti feltételek mellett rugalmasak lehetnek, nem kőbe vésettek, így újra lehet tárgyalni őket. Mindig az empátia, a tisztelet és az önismeret fontosságát hangsúlyozzuk a problémás esetekben, amellyel konfliktusokat, félreértéseket és hazugságokat kerülhetünk el - mondta el a szakember.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyakorlati feladatok

Adtam már ki olyan feladatot egy nálam tanácsadáson lévő párnak, hogy mindketten írják fel azt az összeget egy papírlapra, amiről úgy gondolkodnak, hogy a másik bevonása nélkül elkölthetnek. A számok, amiket felírtak a papírra egyáltalán nem egyeztek, nagy volt köztük a különbség. Ilyenkor elindult egy közös kommunikáció, hogy miért van ez az eltérés, valamint hogy miként lehetne mindezt összhangba hozni - olvasható Bogár Zsuzsa pszichológus, párkapcsolati tanácsadó tanácsa a Pénzcentrum egy korábbi cikkében.

Sokan a közös-közös kasszára esküsznek

Korábban a Pénzcentrumon már bemutattunk négy lehetséges, pénzügyi szakemberek által használt párkapcsolati kasszakezelési módszert. Akkori összeállításunkból kiviláglott, hogy addig, amíg valaki meg nem ismerte mások rendszerét, csak azt tudta elképzelni jónak, amit ő maga használt. Gyorsan kiderült azonban, minden rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A totális összevezetésstratégiájában például nem árt, ha felek megközelítőleg ugyanakkora bevétellel rendelkeznek, és nagyon is hasonlóan gondolkoznak a pénzügyekről. Hátránya azonban, hogy a szakértők szerint a legnagyobb egyetértés mellett is vannak olyan élethelyzetek, amikor az egyik fél valamire jóval többet költene, mint a másik, külön számlával, kompromisszumok nélkül nyilván egyszerűbb lenne meghozni ezeket a döntéseket.

Az egyenlőség és függetlenség stratégiájának központi eleme, hogy a pénzügyek lehetőség szerint minél ritkábban képezzék a mindennapi beszélgetések tárgyát, ebből az következik, hogy a közös megtakarítási döntések kvázi automatikusan működnek, miközben mindkét fél fenntart külön számlát, amit minden hónap elején a feljegyzett kiadások mértékében kiegyenlítenek. Mindennek hátulütője lehet azonban, ha a pár tagjai különbözően szocializálódtak az anyagiak terén. Azaz, ha az egyik fél túlköltekezik, és minderről nem kommunikál a másik felé megfelelően, akkor könnyen konfliktusba torkolhat a rendszer, amikor kiderül, hogy a pár egyik tagjai szinte teljesen le van gatyásodva. 

Korábbi cikkünkben beszámoltunk az arany háromszög stratégiájáról is, ami egy pár számára 3 bankszámlát jelent, két sajátot és egy közöset. A közös számlához mindkét félnek van hozzáférése, és ez a számla szolgál a közös javak finanszírozására az otthoni bevásárlástól kezdve a nyaralás finanszírozásáig. A feleknek igazából csak abban kell megegyezniük, hogy fizetésükből egyenlő összeget raknak a közös számlára vagy nagyobb fizetésbeli különbség esetén arányosítják a közösbe való beszállásukat. A stratégia hátulütője lehet, ha ez egyik fél tartósan kiesik a keresők táborából, sőt a három számla fenntartása értelemszerűen nagyobb költségekkel jár, mint egynek a fenntartása.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?