12 °C Budapest

Már ezért is pénzt kér a bankod: senki nem tud róla, aztán jön a meglepetés

2019. június 4. 14:33

Felháborodva keresett meg minket egy olvasónk, hogy a bankja plusz díjat számolt fel azért, mert a bankkártyáját a bankfiókban vette át. Elsőre érthetetlennek tartottuk a dolgot, hiszen elméletileg nincs plusz költsége annak, hogy az ügyfél bemegy a bankfiókba. Megkérdeztük a bankokat, hogy valóban létezik-e ilyen díj. Megtudtuk, kevés kivétellel minden bank plusz díjat számol fel ezért, ennek mértéke azonban jelentősen eltér bankonként. Azt is megkérdeztük, hogy mi az oka a pluszterhelésnek.

Drága a folyószámlád? Keress olcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Pár száz forinttól pár ezer forintig terjedhet az a díj, amit a bankok számolnak fel a fiókban történő bankkártya-átvételre - tudtuk meg a bankoktól. Azaz amennyiben nem a postai átvételt választjuk, bizony fizetnünk kell a kártyaátvételért, nem érdemes tehát a személyes átvételt választani. Hogy mekkora ennek a díja, erről egyesével megkérdeztük a bankokat. Alább olvashatóak a részletes válaszok, a táblázatban pedig egyben láthatóak a díjak:

Látható, hogy ez a költség pár száz forinttól pár ezer forintig terjed, így nem igazán megterhelő ez a költség. Nehezen érthető elsőre azonban, hogy mégis miért számolják fel ezt a bankok - hiszen a postaköltség megspórolásával elméletileg ők is pénzt takarítanak meg a személyes átvétellel. Alább mutatjuk a bankok válaszait.

Budapest Bank

A Budapest Banknál a bankfiókban történő átvétel díja az alacsonyabbak közé tartozik. Az árazás egyébként meglehetősen érdekes: lakossági ügyfeleknél 367 forint, vállalati ügyfeleknél 321.

CIB

A CIB-nél a lakossági ügyfelek betéti kártyájának bankfiókos átvétele 2431 forintba kerül, a hitelkártyáknál ez a díj 2258 forint. Az üzleti kártyák esetén azonban díjmentes. A bank válasza szerint céljuk, hogy az adminisztratív teendők csökkentésével a fiókban több idő maradjon a tanácsadói feladatok ellátására, ezért kerül pénzbe a fióki átvétel. A postai kézbesítés díjmentes.

Erste

Az Ersténél is van pluszdíja a lakossági bankkártyák átvételének, a bank válaszában annyit árult el, hogy ez számlatípusonként változik. Mi a bankkártya-hirdetményben erre vonatkozóan egy 3158 forintos díjat találtunk. Hozzátesszük azonban, hogy számlacsomagonként ez eltérő, ahogy a bank is megjegyzi a válaszban.

Gránit Bank

A bank válaszában 1000 forintos bankfióki díjról vallott. Indoklásként megemlítik, hogy ez többletmunkát eredményez számukra: manuálisan ki kell venni a bankkártyát, illetve a PIN kódot tartalmazó borítékot a postázás automatikus folyamatából. A postázást ráadásul nem is a bank, hanem a bankkártyát gyártó nyomda végzi - ahogy ők írják, feltehetően a többi bank is így csinálja, mert ez az ésszerű megoldás.

K&H

A K&H-nál a számlanyitáskor ki lehet választani a kézbesítési módot, és ez alapján történik a kézbesítés. Ha ekkor választja valaki a fióki átvételt - amit a bank válasza szerint fel is ajánlanak az ügyfelek bizonytalansága esetén - annak nincs díja. Ha azonban az igénylést követő pár napban gondolja meg magát, akkor már nem nagyon tudnak belenyúlni az automatizált folyamatba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Drága a folyószámlád? Keress olcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

A bank felhívja a figyelmet, hogy a legnagyobb probléma általában abból adódik, hogy az ügyfelek elfelejtik bejelenteni a lakhely-változásukat, így rossz címre kerül kézbesítésre a kártya. Ezért a bank arra figyelmeztet, hogy az ügyfelek mindig végezzék el időben az adatok módosítását.

MKB

Az MKB is számol fel díjat személyes átvételkor, ez Prémium (Gold) kártyabirtokosainak ezt nem kell megfizetni. Ingyenes a Széchenyi és Agrár Széchenyi kártyák személyes átvétele is. Minden más esetben a bank 1090 forintos díjat számol fel.

OTP

Új bankkártya igénylése esetén a postai kézbesítés díját a bank elengedi - írják válaszukban. A fiókátvételnek azonban díja van, függetlenül a számlaszerződések időpontjától. Ennek mértéke eltérő, de 339 és 379 forint között mozog.

UniCredit

A banknál az átadás alapvető módja a postai kézbesítés, a bankfiókba postázásért a bank kártya típusától függő felárat számol fel. Ennek mértéke eltérő számlacsomagonként, de minden esetben tájékoztatják a tanácsadók az ügyfeleket a fióki átvétel igénylésekor. Érdekesség, hogy az újonnan igényelt hitelkártyákat eleve bankfiókban vehetik át az ügyfelek - ennek oka, hogy az átvételkor aktiválják is a kártyát. A megújított hitelkártyát már postán juttatják el, de előzetes kérés alapján a meghatározott bankfiókokban átvehető. Ezek az átvételek hitelkártyák esetén díjmentesek. A betéti kártyákra vonatkozó díjszabásról azt találtuk a bank hirdetményében, hogy annak mértéke a "tagsági díj minimuma".

Takarék Kereskedelmi Bank

Az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Banknál jelenleg nincsen lehetőség nem bankfiókban átvenni a kártyát - írják válaszukban. Ahogy elmondták, dolgoznak azon, hogy az ügyfélnek legyen választási lehetősége, várhatóan néhány hónapon belül már lesz erre mód. A Takarék Kereskedelmi Banknál lehet kérni postai kiküldést vagy személyes átvételt bankfiókban, utóbbinak kondíciós listában meghatározott díja van: mi erre a bank honlapján - Alapszámla esetén - 1200 forintos díjat találtunk.

Raiffeisen

A kártyát alapesetben az ügyfelek számára postán küldik ki. Ha az ügyfél mégis bankfiókban kívánja átvenni a kártyát, a bank jelenleg 2573 forintos díjat számít fel - olvasható a válaszban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem