26 °C Budapest
Örökre búcsút inthet a munkának VV Soma

Örökre búcsút inthet a munkának VV Soma

2016. december 14. 16:04

A Való Világ győztese 36 millió forintot nyert, VV Soma pedig egyelőre nem tudja, mit kezdjen a hatalmas összeggel. Elmondása szerint tanulni szeretne, de a jövőjét is szeretné megalapozni. Kiszámoltuk, hogy mennyiből gazdálkodhat havonta, ha a nyereményből élne meg és befekteti az összeget.

Vasárnap este derült ki, hogy a Való Világ nyolcadik szériáját Soma nyerte, 36 millió forinttal lett gazdagabb a reality hőse. 

Elvégzek egy OKJ képzést, és egyetemre is szeretnék menni.

- mondta még a szavazatok összesítése előtt Soma. Ez persze még nem is volt annyira nagy meglepetés, hiszen Soma még a beköltözés előtt azt nyilatkozta: Tudtam volna főiskolára menni, meg egyetemre, de inkább a VV-t választottam. Ezen kívül viszont Soma, már kezében a 36 milliós "csekkel" azt is hozzátette:

Meg akarom alapozni a jövőmet; és a személyiségemet is szeretném fejleszteni, mert úgy gondolom, van mit.

A valósághős egyébként a nyereményét sajtburgerrel ünnepelte meg, és persze egy nagy bulit is csapott. 

Sokat gondolkodtam rajta, hogy mire költöm a pénzt. Először a jogosítványomat fogom megcsinálni és veszek magamnak egy autót. Anyu kocsiját is megjavíttatom, adok félmilliót Vivinek és Ginának. A többit szeretném félretenni egy fizetős egyetemre és más későbbi kiadásokra. Nem ebből a 36 millióból akarok megélni, hanem rendes szakmát szeretnék. Pénzügyi tanácsokat kizárólag csak a szüleimtől fogadok el, ők mindig jót akarnak nekem

- mondta a Hír24-nek VV Soma.

Ugyan azt mondta, hogy nem a nyereményből szeretne megélni, azonban a tanulmányai alatt is meg kell élnie valamiből. A 36 millió egyébként is tekintélyes összeg, így érdemes utánaszámolni, hogy befektetéssel lehetséges-e az, hogy ne kelljen többé dolgoznia valósághősnek.

Nem túl jók a kamatok

A jelenlegi hozamkörnyezet nem nagyon kedvez annak, hogy a befektetésünkön nagyot kaszáljunk, a bankbetétek után alig több, mint fél százalékot kapunk a bankban. Ezzel a 36 millió csak 194 ezer forintot kamatozna évente, ami nem elég a megélhetéshez.

Ha Kamatozó Kincstárjegybe (KKJ) fektetné a pénzt, akkor már sokkal jobban járhatna, azonban még így is csak a havi nettó minimálbérnek megfelelő összeg jönne össze havi leosztásban, ráadásul a KKJ éves kamatozású lakossági állampapír, így a lejáratot is mindenképpen meg kellene várni.

Ha hosszabb lejáratú Prémium Magyar Államkötvényt (PMÁK) választana, akkor sem kaszálna sokkal többet, éves szinten valamivel kevesebb, mint 1 millió forint üthetné a markát, ami havi 82,5 ezer forintnak felel meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Befektetési alapokból több száz választás is adódik, mi 5 százalékos éves hozammal számoltunk (ennek részleteiről korábbi cikkünkben olvashatsz). Ha az 5 százalékot el tudja érni, az már 1,8 millió forintot jelentene évente, ami 150 ezer forintos havi jövedelemre lenne elég. Ez már akkora összeg, ami a létminimum felett van, így akár ebből már ténylegesen meg lehet élni.

Számításaink szerint a legmagasabb hozammal az ingatlan befektetés kecsegtet. Ennek számos formája lehet, ha hosszútávú lakáskiadásban gondolkodunk, akkor 10 százalékos hozam sem kizárt (emelkedő ingatlanárak mellett). Ehhez persze egy vagy két lakás megvásárlására van szükség a nyereménypénzből. Persze, ha munkát is áldoz a lakásra/lakásokra, akkor ennél sokkal többet is kaszálhat, ehhez rövid távú lakáskiadással juthat hozzá, például AirBnb-n keresztül.

A 10 százalékos hozam sem kevés egyébként, ezzel ugyanis évente 3,6 millió forinthoz, vagyis havi szinten 300 ezer forinthoz juthat VV Soma.

Ez már igen jelentős összeg, a jelenlegi nettó kereset több mint másfélszerese (175 százaléka).

Tényleg soha többet nem kell dolgoznia?

Ebből elsőre úgy tűnhet, hogy a valóságshow hősének soha többé nem kell dolgoznia, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Ha a teljes hozamot mindig felvesszük a befektetésünkből, akkor hosszútávon a megmaradt tőként szépen lassan elveszíti az értékét. Ugyan jelenleg az infláció nulla-közeli, azonban a jegybank inflációs célja 3 százalék körüli.

Ha ezzel számolunk, akkor azt láthatjuk, hogy a tőke reálértéke 20 év alatt közel felével esik vissza, így ennek köszönhetően a hozam reálértéke is csökken.

Ez alól kivétel lehet az ingatlan befektetés, ennél viszont hosszútávon a lakáspiac viszontagságaira is érdemes számítani.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 08:22
Az egyórás filmbl kiderül, hogyan dolgoztak a választások eltti idszakban, vagy épp hogyan dilemmázt...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43