24 °C Budapest
A láthatatlan milliomosok 8 pontja: tényleg csak ennyi kell a gazdagsághoz?

A láthatatlan milliomosok 8 pontja: tényleg csak ennyi kell a gazdagsághoz?

2016. október 26. 11:15

Senki sem tudja, hogy valójában mekkora vagyonnal rendelkeznek a láthatatlan milliomosok. Ennek az egyik oka, hogy nem mutatják, nem kérkednek, élik az átlagemberek mindennapjait. Aztán kiderül, hogy saját nyaralója van külföldön, vagy segítség nélkül kifizeti a gyerekének az egyetemi tandíját. De hogy szereznek átlagemberek vagyonokat?

Lehet, hogy szomszédod is egy láthatatlan milliomos. Mivel nem élnek luxus villákban, és járnak sportkocsival, és az öltözködésük is teljesen átlagos, így szinte lehetetlen megkülönböztetni őket az átlagemberektől. Az egyetlen különbség, hogy sosem panaszkodnak anyagi nehézségek miatt. Mivel nekik olyan nincs.

Persze néha van, hogy egy nagyobb örökség, vagy valamilyen váratlan bevétel miatt jut valaki nagyobb vagyonhoz, de leggyakrabban a szorgalom, az okos döntések és a mérsékelt költések állnak a láthatatlan gazdagság háttérében. Pontokba szedte a Kiplinger.com, mit kell tenni ahhoz, hogy valaki ehhez a táborhoz tartozhasson.

1. Nincs nagy jelentősége

Elegáns lakás, gyakori utazás, éttermi étkezés, elektronikai berendezések, divatos ruhák, autók - tömegeket lehet megtakarítani, ha valaki ezeknek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget, és ezért nem is költ rá. Ezek a megtakarítások lehetővé teszik, hogy egy nap igen csinos összeg gyűljön össze a bankszámlán. És ez az egyik dolog, ami miatt a láthatatlan gazdagok valóban láthatatlanok. Nem feltűnő a fogyasztásuk, és a megtakarításaikat szépen kamatoztathatják valamilyen jövedelmező befektetésben.

2. Az elsődleges beruházás: sosem késő tanulni

Az oktatás és a szakismeret az egyik legértékesebb eszköz, és nagy jövedelemtermelő ereje van. De nem elég, ha az ember egyszer megtanult valamit jól, hanem folyamatosan képeznie kell magát a személyes fejlődése és a piacképes tudása érdekében. Ezzel a fizetését is növelheti. Sok munkahelyen elvárják és megbecsülik, ha valaki sokat tesz a naprakész tudásáért, és ennek a legtöbb esetben a fizetésen is meg kell látszódnia.

3. Megnézik a távlatokat

A láthatatlan gazdagok tudatosan választanak szakmát és munkahelyet is. Olyan szektorban helyezkednek el, ahol hosszútávon vannak gazdasági lehetőségek, és lehet karriert építeni. Egyre több cég dolgozik azon, hogy karrieríveket építsenek fel a munkavállalóiknak. Felvázolnak több lehetőséget is, hogy egy-egy lépcsőfokhoz milyen tudásra, képzésre és tapasztalatra van szükség. A láthatatlan gazdagok ezeket a lépcsőket és ranglétrákat erőfeszítést nem spórolva végigjárják.

4. Hagyja dolgozni a pénzét

Sokszor hallottuk már, hogy pénz csinál pénzt. Ez valóban így van. Amikor elkezd keresni az ember, és mindig félre tesz egy bizonyos összeget, az az idő múlásával egyre nagyobb megtakarítást eredményez, amit ha ügyesen kezel, akár a többszörösére is növelheti. A titok az, hogy nem azt a pénzt takarítják meg, amit nem költenek el, hanem a fizetés érkezésénél félreteszik a megtakarítani kívánt összeget, és a fennmaradó összegből fedezik a költségeiket.

5. Nem kockáztat sokat

A láthatatlan gazdagok nem törekednek arra, hogy hamar nagy pénzekhez jussanak, így ők az egyszerűbb befektetéseket választják inkább, aminek nincs nagy kockázata. Ugyan a haszon is kisebb, de a bukás lehetősége is. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

6. Ezt nem kell megünnepelni

Amikor pénzügyi jutalmak, fizetésemelés, bónusz, öröklés, vagy valami váratlan pozitív pénzügyi esemény történik, az nem kell megünnepelni a láthatatlan gazdagok szerint. Ők úgy vélik, hogy ez egy lehetőség, hogy kicsit felülemelkedjenek a helyzetükön, de ez nem jelent azonnali pénzköltést. A plusz pénznek a helyét lassan és megfontoltan keresik meg.

7. Kapaszkodnak az autóikba

Az autók közül az újak a legdrágábbak. Amint megveszi az ember, máris csökkent a piaci értéke. És minél többet használja (mert elvégre azért vette, hogy használja), és ahogy múlnak az évek, az autó egyre jobban veszíti az értékét. Éppen ezért a láthatatlan gazdagok nem igazán költenek új autóra, inkább ragaszkodnak a már meglévőhöz, amíg az kiszolgálja őket.

Házaknál viszont már más a helyzet, mivel ott lehet növelni az értékét. De ez sem mindig olyan egyszerű, hiszen sokszor egy nagy beruházásnál a származékos költségeket is figyelembe véve, lehet, hogy nem annyira kifizetődő, nem jelent akkora pluszt a piaci árán. A láthatatlan gazdagok inkább a szerényebb, de okos fejlesztéseket pártolják.

8. A hitel nem mumus

A hitelt szeretjük inkább elkerülni, mert a közelmúltban ebből fakadóan voltak igen nagy gondokat. A hitelkártya-tartozások ugyan kisebb összegűek, de nagyon veszélyesek lehetnek. A láthatatlan gazdagok szerint a hitelt csak maradandó értékekhez érdemes használni, mint az otthon, oktatás, és talán egy autó. Minden mást meglévő pénzünkből finanszírozzunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
MEDIA1  |  2022. augusztus 17. 13:57
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közölte, hogy csak abban az esetben veszi fel...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55