15 °C Budapest
A láthatatlan milliomosok 8 pontja: tényleg csak ennyi kell a gazdagsághoz?

A láthatatlan milliomosok 8 pontja: tényleg csak ennyi kell a gazdagsághoz?

2016. október 26. 11:15

Senki sem tudja, hogy valójában mekkora vagyonnal rendelkeznek a láthatatlan milliomosok. Ennek az egyik oka, hogy nem mutatják, nem kérkednek, élik az átlagemberek mindennapjait. Aztán kiderül, hogy saját nyaralója van külföldön, vagy segítség nélkül kifizeti a gyerekének az egyetemi tandíját. De hogy szereznek átlagemberek vagyonokat?

Lehet, hogy szomszédod is egy láthatatlan milliomos. Mivel nem élnek luxus villákban, és járnak sportkocsival, és az öltözködésük is teljesen átlagos, így szinte lehetetlen megkülönböztetni őket az átlagemberektől. Az egyetlen különbség, hogy sosem panaszkodnak anyagi nehézségek miatt. Mivel nekik olyan nincs.

Persze néha van, hogy egy nagyobb örökség, vagy valamilyen váratlan bevétel miatt jut valaki nagyobb vagyonhoz, de leggyakrabban a szorgalom, az okos döntések és a mérsékelt költések állnak a láthatatlan gazdagság háttérében. Pontokba szedte a Kiplinger.com, mit kell tenni ahhoz, hogy valaki ehhez a táborhoz tartozhasson.

1. Nincs nagy jelentősége

Elegáns lakás, gyakori utazás, éttermi étkezés, elektronikai berendezések, divatos ruhák, autók - tömegeket lehet megtakarítani, ha valaki ezeknek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget, és ezért nem is költ rá. Ezek a megtakarítások lehetővé teszik, hogy egy nap igen csinos összeg gyűljön össze a bankszámlán. És ez az egyik dolog, ami miatt a láthatatlan gazdagok valóban láthatatlanok. Nem feltűnő a fogyasztásuk, és a megtakarításaikat szépen kamatoztathatják valamilyen jövedelmező befektetésben.

2. Az elsődleges beruházás: sosem késő tanulni

Az oktatás és a szakismeret az egyik legértékesebb eszköz, és nagy jövedelemtermelő ereje van. De nem elég, ha az ember egyszer megtanult valamit jól, hanem folyamatosan képeznie kell magát a személyes fejlődése és a piacképes tudása érdekében. Ezzel a fizetését is növelheti. Sok munkahelyen elvárják és megbecsülik, ha valaki sokat tesz a naprakész tudásáért, és ennek a legtöbb esetben a fizetésen is meg kell látszódnia.

3. Megnézik a távlatokat

A láthatatlan gazdagok tudatosan választanak szakmát és munkahelyet is. Olyan szektorban helyezkednek el, ahol hosszútávon vannak gazdasági lehetőségek, és lehet karriert építeni. Egyre több cég dolgozik azon, hogy karrieríveket építsenek fel a munkavállalóiknak. Felvázolnak több lehetőséget is, hogy egy-egy lépcsőfokhoz milyen tudásra, képzésre és tapasztalatra van szükség. A láthatatlan gazdagok ezeket a lépcsőket és ranglétrákat erőfeszítést nem spórolva végigjárják.

4. Hagyja dolgozni a pénzét

Sokszor hallottuk már, hogy pénz csinál pénzt. Ez valóban így van. Amikor elkezd keresni az ember, és mindig félre tesz egy bizonyos összeget, az az idő múlásával egyre nagyobb megtakarítást eredményez, amit ha ügyesen kezel, akár a többszörösére is növelheti. A titok az, hogy nem azt a pénzt takarítják meg, amit nem költenek el, hanem a fizetés érkezésénél félreteszik a megtakarítani kívánt összeget, és a fennmaradó összegből fedezik a költségeiket.

5. Nem kockáztat sokat

A láthatatlan gazdagok nem törekednek arra, hogy hamar nagy pénzekhez jussanak, így ők az egyszerűbb befektetéseket választják inkább, aminek nincs nagy kockázata. Ugyan a haszon is kisebb, de a bukás lehetősége is. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

6. Ezt nem kell megünnepelni

Amikor pénzügyi jutalmak, fizetésemelés, bónusz, öröklés, vagy valami váratlan pozitív pénzügyi esemény történik, az nem kell megünnepelni a láthatatlan gazdagok szerint. Ők úgy vélik, hogy ez egy lehetőség, hogy kicsit felülemelkedjenek a helyzetükön, de ez nem jelent azonnali pénzköltést. A plusz pénznek a helyét lassan és megfontoltan keresik meg.

7. Kapaszkodnak az autóikba

Az autók közül az újak a legdrágábbak. Amint megveszi az ember, máris csökkent a piaci értéke. És minél többet használja (mert elvégre azért vette, hogy használja), és ahogy múlnak az évek, az autó egyre jobban veszíti az értékét. Éppen ezért a láthatatlan gazdagok nem igazán költenek új autóra, inkább ragaszkodnak a már meglévőhöz, amíg az kiszolgálja őket.

Házaknál viszont már más a helyzet, mivel ott lehet növelni az értékét. De ez sem mindig olyan egyszerű, hiszen sokszor egy nagy beruházásnál a származékos költségeket is figyelembe véve, lehet, hogy nem annyira kifizetődő, nem jelent akkora pluszt a piaci árán. A láthatatlan gazdagok inkább a szerényebb, de okos fejlesztéseket pártolják.

8. A hitel nem mumus

A hitelt szeretjük inkább elkerülni, mert a közelmúltban ebből fakadóan voltak igen nagy gondokat. A hitelkártya-tartozások ugyan kisebb összegűek, de nagyon veszélyesek lehetnek. A láthatatlan gazdagok szerint a hitelt csak maradandó értékekhez érdemes használni, mint az otthon, oktatás, és talán egy autó. Minden mást meglévő pénzünkből finanszírozzunk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?