15 °C Budapest

Olcsóbban vásárolhatunk a boltokban? Csökkenhet a bankok sarca

2016. szeptember 15. 16:04

Már a kormány előtt van a bankkártyás elfogadó terminálok telepítését támogató javaslat - mondta a Heti Válasznak Varga Mihály, az NGM minisztere. A javaslatban a kereskedőknek jó, a bankoknak rossz hír is szerepel: a kereskedői jutalékot is korlátoznák. A lépéssel a kisebb forgalmú kereskedők és a kártyabirtokosok járhatnak a legjobban, az viszont már kétséges, hogy a bankokat kompenzálja-e a növekvő kártyaforgalom a kieső bevételekért.

A kormány 2016-2020-as konvergencia programjában szerepelt először, hogy egy bankkártyás terminálok telepítését ösztönző lépésre készül a kormány. A cél a készpénzes forgalom további csökkentése és ezáltal a szürkegazdaság további fehérítése. Erre szükség is van, mivel Magyarországon nagyon magas a készpénzmennyiség a GDP arányában is, az elmúlt 20 évben megduplázódott. A bankkártyákkal pedig - a kedvező folyamatok ellenére - még mindig kétszer több pénzt veszünk fel plasztikkal, mint amennyit költünk vele.

A jövő évi költségvetésben eddig még nem szerepel a kártyás programra szánt összeg, így nem is volt biztos, hogy ez a terv a közeljövőben megvalósul. Most azonban úgy tűnik, a kormány mégis komolyan gondolja, ugyanis Varga Mihály beszélt erről a Heti Válasznak adott interjúban. Szavai szerint

A lakosságnál most vezetjük be az alapszámlát, és tovább bővítenénk a bankkártyás fizetés lehetőségét. A kormány előtt van a kártyaelfogadó terminálok telepítésének támogatásáról szóló javaslat, ami megköti a bankokat is, mekkora jutalékot kérhetnek a szolgáltatásért a kereskedőktől.

A fenti kijelentésnek két fontos információtartalma is van:

  • tényleg jön a termináltelepítő program,
  • a bankok kereskedői jutalékát korlátozni fogják.

Mit jelent a termináltelepítési program a büdzsének?

Számításaink szerint egy országos termináltelepítési program költsége 6-8 milliárd forint körül alakulhat, így azonban 2020-ra nagyjából minden boltban lenne kártyaelfogadás. A költségvetést azonban egy közvetett hatás is terheli: ha nő a kártyás forgalom, akkor elméletileg a magasabb tranzakciós illetékkel terhelt készpénzfelvételi tranzakciók is visszaeshetnek, ami további adókiesést jelenthet a költségvetésnek. (Tranzakciós illetékből idén 201 milliárd forintot remél a kormány.) Ugyanakkor a gazdaság fehéredése ezt a hatást jelentősen ellensúlyozhatja.

Kereskedői jutalék

Eddig szó sem volt róla, most azonban Varga Mihály belengette, hogy a javaslatban a bankoknak járó kereskedői jutalék korlátozásáról is szó lesz. Az úgynevezett négyszereplős bankkártyás modellben (lásd lent) a kereskedő a bankkártya elfogadásért cserébe a kártyás forgalma után kereskedői jutalékot fizet az elfogadó bankjának.

Ennek a kereskedői jutaléknak egy fix eleme az interchange díj, amelyet az elfogadó bank a kártyát kibocsátó banknak fizet, ezt azonban a két nagy kártyatársaság évekig húzódó vitája során az uniós szabályokkal összhangban már korlátozta az NGM. 2014 január elsejétől a plasztikot kibocsátó bankok a betéti kártyáknál legfeljebb 0,2, a hitelkártyáknál 0,3 százalékos bankközi jutalékot szedhetnek az elfogadó bankoktól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nagy változás most az, hogy nemcsak a kereskedői jutalék fix elemét, hanem egyenesen a kereskedői jutalékot korlátozná az NGM.

A kereskedői jutalék pedig nem más, mint a bankok kártya üzletágának legfontosabb bevételi forrása. Tavaly az MNB auditált adatai szerint a magyar bankrendszer 108,3 milliárd forintot tett zsebre a kártya üzletágban, vagyis ez az a bevétel, aminek most egy része valószínűleg veszélybe került.

Hivatalos adat nincs róla, ugyanakkor piaci pletykákból és kereskedőktől úgy tudjuk, hogy a kereskedői jutalék a kisebb forgalmú szereplőknél 2-4 százalék, a nagy forgalmú multiknál 1 százalék körül vagy az alatt alakul. Vagyis minél erősebb az alkupozíció, annál kedvezőbb feltételeket kapnak a kereskedők.

Nem tudni, milyen magas lesz a korlát, de az sejthető, hogy az eddig leginkább megsarcolt kisboltok lesznek a lépés fő haszonélvezői, akik eddig sokszor épp a kereskedői jutalék miatt nem fogadtak el kártyát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm