27 °C Budapest
Mi lesz a számlámon tartott pénzzel, ha bevezetik az eurót?

Mi lesz a számlámon tartott pénzzel, ha bevezetik az eurót?

2016. július 20. 12:32

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy sajtóinterjúban elmondta, lát rá esélyt, hogy belátható időn belül bevezessük az eurót. Ám azon kívül, hogy az üzletek árcédulái változnak, sokakban felmerülhet, mi lenne bankszámlájukkal, illetve forintban számolt egyenlegükkel, betéteikkel. Használható-e például továbbra is a bankkártya?

Az Eurozóna közös valutájának bevezetéséhez egy országnak több kritériumnak is meg kell felelnie. Ilyenek az infláció egy bizonyos szint alatt tartása, az alacsony költségvetési hiány, vagy éppen a megfelelő kamat- és adósság pálya. A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország jó úton halad, hogy belátható időn belül teljesítse a feltételeket, és amennyiben a Parlament úgy határoz, bevezesse az eurót. Ugyanakkor felmerül a kérdés, mit is jelent ez a mindennapokban: mi lesz a bankszámlákkal, bankbetétekkel és az egyéb banki ügyletekkel?

A bankszámlák és -betétek szempontjából ez egyetlen változást hozna: a váltás napjától kezdve az egyenleg euróban jelenne meg, a pénzügyek - a pénzfelvételt is beleértve - a közös valutában történnének. Természetesen, ennek előfeltétele lenne, hogy a bevezetésről szóló döntés után a pénzügyi rendszer felkészül az új bankjegyek, érmék szükségességére, és egyáltalán az új valuta kezelésére

- mondta el Fodor Tamás, a Sberbank Magyarország Zrt. lakossági üzletágért felelős igazgatósági tagja.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan lesz a forintból euró? Erre a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a Magyar Nemzeti Bank, mint jegybank által meghatározott árfolyamon történő átváltással kerülhetne sor. Ez azt jelenti, hogy az euró bevezetésének napjától a bankszámla-egyenlegek euróban kerülnének feltüntetésre, a bankjegykiadó automaták pedig euróban teljesítenék az ügyfelek által kezdeményezett tranzakciókat.

Az ügyfelek egyik nap még forintban, a bevezetés napján pedig már euróban vehetnének fel készpénzt az ATM-ekből. A bankkártyák működését ugyanis semmilyen formában nem érintené az átállás, minden összeg - például a beállított napi forgalmi limit - automatikusan átváltásra kerülhetne a jegybank által meghatározott árfolyamon

- fogalmazott Fodor Tamás.

A vállalatok esetében hasonló a helyzet. Ám fontos megjegyezni, hogy a hitelek - hangsúlyozottan a mai állapot szerint - kedvezményesebbé válnának. Ugyanis az európai bankközi kamat alacsonyabb, mint hazai megfelelője, az euróra való áttérés után pedig az vonatkozna a hazai kölcsönökre, hitelekre is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Amennyiben Magyarország is eurót használna, valószínűsíthetően csökkennének a külföldi számlákra történő utalások költségei, illetve a más országban történő pénzfelvétel díja is mentesülne a valuta átváltásának költségétől. Ugyanakkor, ha a számlavezető bankon kívüli ATM-ből vennénk fel pénzt, annak díja továbbra is fennállna.

Azoknak sem kellene aggódniuk, akik otthon, készpénzben tartanak nagyobb forintösszeget. A bankok és a pénzváltók még jó ideig beváltanák azt, feltételezhetően kedvező árfolyamon.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 15:13
Ezentúl nem kerülnek fel 45 napon belül a Warner premier filmjei a streamingplatformra.
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 12:27
Arról már rengeteget hallhattunk, olvashattunk, hogy a mai fiatalokat a jelenlegi nyugdíjrendszer ne...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?