12 °C Budapest

Nagy változás jön a magyar bankokban: átalakulhat az életünk

2016. április 5. 13:42

A közeljövőben a pénzügyi szektor nagy változások elé néz. A bankoknak lépést kell tartani a technológia gyors fejlődésével, ezért hamarosan teljesen megváltozhatnak a jelenlegi bankolási szokásaink - többek között erről volt szó a Portfolio Pénzügyi IT konferenciáján kedden.

A pénzintézeti szektor elérkezett egy olyan pontra, amikor nagy változás jöhet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bankokkal szemben egyfajta bizonytalanságot érzünk. Sokszor azt gondoljuk, hogy a bank leginkább csak szeretne rólunk "lehúzni egy bőrt", nem pedig egy szolgáltatást nyújtani. De mit tartogat a jövő?

A változó ügyféligények és a technológiai innovációk új üzleti lehetőségeket teremtenek

- mondta el Kerekes Antal, a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. partnere a Portfolio - Pénzügyi IT konferenciáján kedden.

{{EMBED:infogram_T3mrITrV7dnlsi4O}}

A most felnövekvő generáció pedig nagyon fogékony a digitális csatornák és az új technológiákkal támogatott banki szolgáltatások iránt.

A banki digitalizáció pedig magával hozhatja az:

  • elektronizált aláírást,
  • ügyintéző mentes ügyintézést,
  • interneten/ mobilon keresztüli ügyintézést lehetőségét.

Mi lesz a bankokkal?

Magyarországon jelenleg 50 úgynevezett FinTech cég van, amelyek egy-egy pénzügyi szolgáltatásra koncentrálnak és már most kihasználják az informatikai lehetőségeket, ezért képesek az általuk képviselt területen akár olcsóbban szolgáltatni, mint a bankok. Ilyen például a:

PayPal -
az internetes/kártyásfizetések során használhatjuk, vagy a

TransferWise - amely a nemzetközi átutalásban van segítségünkre.

A jövőben pedig akár az is előfordulhat, hogy ezek a cégek teljesen kiszorítják majd a bankokat.

A FinTech vállaltok a nevét érdemes megjegyeznünk, ugyanis ezek kívülről formálják a pénzügyi szektort és elsősorban a lakossági bankolásnál, az átutalásoknál és a fizetési technológiáknál hozhatnak jelentősebb változást. Bár az átalakulásnak még nagyon az elején vagyunk.

A banki üzletág nagy változások előtt áll, a bankok még megfontolva, az új belépők viszont gyorsan alakítják, ezért a következő években sok feladat áll előttünk. A bankok jelenlegi fiókhálózatának nem csak az elhelyezkedése, hanem a belső elrendezése is drámaian meg fog változni a következő években, hiszen a technológiai fejlődés kiváltja ezt az átalakulást. Vagyis a jövőben nem kell feltétlenül beülnünk egy bankfiókba sorszámot húznunk és várakoznunk az ügyeink elintézéséhez - tette hozzá Kerekes Antal.

Mikor jöhet az azonnali utalás?

A konferencián az azonnali átutalási rendszer bevezetéséről is szó volt:

Manapság egy óra alatt fut át egy átutalási megbízás, ez pedig már európai színvonalnak tekinthető

- kezdett bele a témába Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), pénzügyi infrastruktúrák igazgatója.

Azonban az elmúlt 10 évben robbanásszerű informatikai változás ment végbe, ezért ma már nem az utalás gyorsítása a cél, hanem, hogy az utalások azonnal megtörténjenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez pedig széles körben használható alternatívája lenne a készpénznek.

Ehhez egy rétegzett működési modellt képzelnek el, amellyel szemben 4 alapvető elvárás van:

  • Legyen folyamatos a működés
  • Legyenek másodlagos azonosítók
    (Nem kellene minden utaláshoz a bankszámlaszám, elég lenne a mobilszámát tudunk annak, akinek utalni szeretnénk.)
  • Azonnali jóváírás a kedvezményezetteknél, visszajelzés a küldőnek
  • A teljes folyamat pedig csupán néhány másodpercig tartson

Az MNB már elkezdte a megvalósítási koncepció kidolgozását a GIRO Zrt. közreműködésével. 2016 első felében tervezik a konzultációt a piaci szereplőkkel, a konzultáció tapasztalatai alapján pedig megpróbálják a kitűzni és véglegesíteni a céldátumot.

A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a világ és a technológiai fejlődés elindult az azonnali fizetések irányába. Számos európai országban Pl. az Egyesült Királyságban, Dániában, Svédországban vagy épp Lengyelországban is működnek már olyan szolgáltatások, amelyek segítségével a kedvezményezett számláján néhány másodpercen belül megjelenik a küldött összeg.


Mi lesz a készpénzzel?

Bár folyamatosan nő a bankkártya elfogadóhelyek száma, mégis magas hazánkban a készpénzállománya. Az ATM-ből felvett készpénzes tranzakciók száma csökken, de az egy tranzakció során felvett összeg növekszik, amelynek oka a havi 2 ingyenes készpénzfelvétel lehet.

Vagyis a megtakarításainkat tartjuk inkább készpénzben, amelynek oka az alacsony banki kamatokban keresendő. A bankkártya használat pedig folyamatosan növekszik.

Magyarországon 80 százalékra becsülhető a készpénzforgalom aránya, ez pedig valamivel rosszabb, mint az EU-s átlag, vagyis nagy a fejlődési tér

- mondta el a témával kapcsolatban Bartha Lajos.

Ma már az igazi funkciójának megfelelően használjuk a bankkártyánkat, vagyis nem készpénzt veszünk fel vele, hanem ezzel fizetünk a boltokban. Azonban ma még mindig számos olyan helyzet van, amikor még nem is alternatíva az elektronikus fizetés.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem