15 °C Budapest
Az egyik legnépszerűbb megtakarítási cél a gyermek taníttatása

Az egyik legnépszerűbb megtakarítási cél a gyermek taníttatása

2015. május 19. 12:35

Idén több mint 110 ezer diák kezdte meg az érettségit, jelentős részük a továbbtanulás reményében. A HR tanácsadók szerint a későbbi jövedelmező karrierhez nagy segítség lehet a külföldön eltöltött tanulmányi félév is. Ehhez azonban elengedhetetlen a szülői támogatás - írja az OTP közleményében.

2015. május 19. Az elmúlt években a legnépszerűbb tanulmányi program, az Erasmus révén rendre 4 ezernél több diák töltött legalább fél évet külföldön. Az egy főre eső havi átlagos Erasmus ösztöndíj 250 euró, vagyis egy külföldi ösztöndíjat elnyert magyar hallgató havi kb. 75 000 Forintból kell, hogy gazdálkodjon. Számos országban azonban ez még a költségek felére sem elegendő.

Bár uniós állampolgárként egyes egyetemeken, többek között Németországban, Ausztriában, Norvégiában és Írországban ingyenesen tanulhatnak a diákok, ez az ingyenesség csalóka. Sok helyen szemeszterdíjat, esetleg diákszövetkezeti hozzájárulást kérnek. A posztgraduális és felkapott képzések pedig sokszor nem támogatottak ösztöndíjjal, ami egyébiránt önmagában általában csak a tanulmányokat és jó esetben a kollégiumi szállást fedezi. A megélhetést, a közlekedést, étkezést, a fakultatív programokat, a világlátást, utazást azonban szintén finanszírozni kell.

Minden harmadik ember tanulásra spórol

Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója elmondta: az Öngondoskodási Index alapján a második legnépszerűbb megtakarítási cél a saját és a gyermek taníttatása. A legfrissebb mérés, valamint az OTP Bank Vagyontervezési Szolgáltatása keretében megadott pénzügyi célok alapján erre az emberek harmada tesz félre.

Bár a külföldi egyetemen töltött félév előnyt jelenthet a későbbi álláskeresésnél, de ennek költségei, így a tandíj, a kinti megélhetés már előbb jelentkeznek. A befektetett pénz később, akár már a magasabb kezdő fizetéssel is megtérülhet, de a felsőoktatásban töltött évek megterhelőek lehetnek a család számára. Érdemes ezért már előre félretenni ezekre a kiadásokra - hívta fel a figyelmet Nyitrai Győző. Több éven át tartó rendszeres megtakarítással, a félretett összeg befektetésével előteremthető a gyermek külföldi tanulmányainak költsége. A felelős szülői gondolkodás pedig hamar megtérül. A jövőbeni pályakezdőnek ugyanis jobbak az elhelyezkedési lehetőségeik például az alapos idegennyelv-ismeret révén is. Ha elbizonytalanodunk a pénzügyek terén, bátran forduljunk szakértőhöz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?