14 °C Budapest

Az egyik legnépszerűbb megtakarítási cél a gyermek taníttatása

2015. május 19. 12:35

Idén több mint 110 ezer diák kezdte meg az érettségit, jelentős részük a továbbtanulás reményében. A HR tanácsadók szerint a későbbi jövedelmező karrierhez nagy segítség lehet a külföldön eltöltött tanulmányi félév is. Ehhez azonban elengedhetetlen a szülői támogatás - írja az OTP közleményében.

2015. május 19. Az elmúlt években a legnépszerűbb tanulmányi program, az Erasmus révén rendre 4 ezernél több diák töltött legalább fél évet külföldön. Az egy főre eső havi átlagos Erasmus ösztöndíj 250 euró, vagyis egy külföldi ösztöndíjat elnyert magyar hallgató havi kb. 75 000 Forintból kell, hogy gazdálkodjon. Számos országban azonban ez még a költségek felére sem elegendő.

Bár uniós állampolgárként egyes egyetemeken, többek között Németországban, Ausztriában, Norvégiában és Írországban ingyenesen tanulhatnak a diákok, ez az ingyenesség csalóka. Sok helyen szemeszterdíjat, esetleg diákszövetkezeti hozzájárulást kérnek. A posztgraduális és felkapott képzések pedig sokszor nem támogatottak ösztöndíjjal, ami egyébiránt önmagában általában csak a tanulmányokat és jó esetben a kollégiumi szállást fedezi. A megélhetést, a közlekedést, étkezést, a fakultatív programokat, a világlátást, utazást azonban szintén finanszírozni kell.

Minden harmadik ember tanulásra spórol

Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója elmondta: az Öngondoskodási Index alapján a második legnépszerűbb megtakarítási cél a saját és a gyermek taníttatása. A legfrissebb mérés, valamint az OTP Bank Vagyontervezési Szolgáltatása keretében megadott pénzügyi célok alapján erre az emberek harmada tesz félre.

Bár a külföldi egyetemen töltött félév előnyt jelenthet a későbbi álláskeresésnél, de ennek költségei, így a tandíj, a kinti megélhetés már előbb jelentkeznek. A befektetett pénz később, akár már a magasabb kezdő fizetéssel is megtérülhet, de a felsőoktatásban töltött évek megterhelőek lehetnek a család számára. Érdemes ezért már előre félretenni ezekre a kiadásokra - hívta fel a figyelmet Nyitrai Győző. Több éven át tartó rendszeres megtakarítással, a félretett összeg befektetésével előteremthető a gyermek külföldi tanulmányainak költsége. A felelős szülői gondolkodás pedig hamar megtérül. A jövőbeni pályakezdőnek ugyanis jobbak az elhelyezkedési lehetőségeik például az alapos idegennyelv-ismeret révén is. Ha elbizonytalanodunk a pénzügyek terén, bátran forduljunk szakértőhöz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem