Eltűnt a magyar betétesek pénze a bankokból

Pénzcentrum
2013. november 29. 13:50

A nagyobb adóteher és a csökkenő hozamok miatt egyre kevesebben tartják a pénzüket betétekben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Augusztus 1-je óta összesen 22%-os adó terheli a bankbetétek kamatait a korábbi 16%-kal szemben, és a betétek felhasználásakor fizetendő tranzakciós illeték kulcsa is magasabb, mint korábban (3, illetve 6 ezrelék a korábbi 2, illetve 3 ezrelék helyett). Valószínűleg azonban nemcsak ennek, hanem a betéti kamatok további csökkenésének is betudható, hogy ezúttal is sok pénz távozott a lekötött betétekből. A forintbetétek összességében azonban ezúttal csak 14,1 milliárd forinttal csökkentek egy hónap alatt tranzakciós alapon.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


Miközben ugyanis az éven belül lekötött betétek állománya 99 milliárd forinttal csökkent októberben, a látra szóló és folyószámla betéteké 112,3 milliárd forinttal emelkedett. Ennek oka az előző évek tapasztalatai alapján az lehet, hogy az ősszel érkező területalapú támogatások egy része a lakosságinak számító betéteket gyarapítja a mezőgazdaságban.


A lekötött betétek rossz teljesítményét viszont komoly mértékben magyarázza, hogy éven belül már csak 2,91%-os, éven túl 2,81%-os átlagkamatot fizetettek rájuk a bankok októberben. Egy évvel korábban még 6,27%, illetve 5,48% volt ez a két szám. A betétek kamatszintje szorosan követi a jegybanki alapkamat alakulását.

Elszivárgott a lekötött bankbetétek ötöde


A 2009 végi 5405 milliárd forintos csúcsról idén október végére 3781,5 milliárdra csökkent a lakosság éven belül lekötött betéteinek állománya, ami több mint 30%-os esést jelent. Mivel azonban időközben az éven túl lekötött betétek 54%-kal, a látra szóló és folyó számla betétek pedig 40%-kal gyarapodtak, a lekötött betétek összességében "csak" 21%-kal, a teljes lakossági betétállomány pedig 13%-kal zsugorodott 2009 vége óta.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?