Döntött az Országgyűlés: jöhet a pénzügyi ombudsman

MTI
2012. november 20. 11:03

Elfogadta az Országgyűlés a pénzügyi ombudsmani poszt létrehozásáról szóló törvényt. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a jogszabály hatálybalépését követő egy hónapon belül kell kineveznie - határozatlan időre - a pénzügyi jogok biztosát.

A fogyasztóvédelmi törvény módosításával rögzítették, hogy a pénzügyi ombudsman feladatai végrehajtása során független, nem kérhet és fogadhat el utasítást a kormánytól, más államigazgatási szervtől, az Európai Unió intézményeitől, a tagállamok kormányaitól vagy bármilyen más szervezettől.

A jogszabály kimondja, hogy a fogyasztóknak - a pénzügyi szervezetek szolgáltatásait igénybe vevő magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak, mikrovállalkozásoknak - joguk van a pénzügyi jogok biztosához fordulni.

Az újonnan létrejövő posztra 35 évesnél idősebb, felsőfokú végzettségű magyar állampolgár nevezhető ki, aki a pénzügyi ismeretek és kultúra terjesztésének területén kiemelkedő elméleti tudással vagy szakmai gyakorlattal rendelkezik, továbbá jelentős tapasztalatokat szerzett a pénzügyi termékek fogyasztóinak állampolgári jogait érintő eljárások lefolytatásában, felügyeletében vagy tudományos elméletében. Nem töltheti be a tisztséget az, aki a kinevezésének időpontját megelőző négy évben országgyűlési, európai parlamenti, illetve önkormányzati képviselő, köztársasági elnök, kormánytag, államtitkár, polgármester, alpolgármester, nemzetiségi önkormányzat tagja, jegyző, a honvédség vagy a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagja, párt tisztségviselője vagy alkalmazottja volt.

A vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett pénzügyi jogi biztos megbízatása összeegyeztethetetlen minden más állami, önkormányzati, társadalmi és politikai tisztséggel, keresőtevékenységet - a tudományos, oktatói, művészeti, szerzői jogi védelem alá eső, valamint lektori és szerkesztői munkát kivéve - nem folytathat.

A biztos - az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, a magánnyugdíjpénztárak, a szövetkezeti hitelintézetek és a biztosítóegyesületek kivételével - nem lehet tagja pénzügyi szervezetnek sem. Emellett öröklés kivételével értékpapírt - ide nem értve az állampapírt, a letéti jegyet, a kollektív befektetési értékpapírt és a jelzáloglevelet - vagy egyéb, a befektetési vállalkozásokról szóló törvényben rögzített pénzügyi eszközt nem szerezhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pénzügyi ombudsman nem járhat el olyan ügyben, amelyben nem várható el tőle pártatlan magatartás.A törvénnyel a nemzetgazdasági miniszter felhatalmazást kapott arra, hogy a pénzügyi jogok biztosa eljárásának, hivatala feladatainak és működésének részletes szabályait rendeletben állapítsa meg.

Az elfogadott jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba, Matolcsy Györgynek pedig az azt követő 30 napon belül kell kineveznie az új ombudsmant.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem