Keress százezreket munka nélkül, a nyugdíjreform első halálos áldozata - heti összefoglaló

Pénzcentrum2012. január 8. 18:04

A spórolás jegyében indította az újévet a Pénzcentrum.hu: felvettük a harcot a 2012-es áremelkedések ellen, és megtakarítási tippekkel, könnyű pénzszerzési lehetőségekkel segítettük olvasóinkat. És persze volt még nyugdíjreform, bankbotrány, leértékelések - íme a Pénzcentrum.hu legérdekesebb cikkei 2012. első hetében. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre!

2012: így drágul az élet Magyarországon
Ahogy az minden év januárjában lenni szokott, 2012 év elejétől is drágul az élet Magyarországon. A legfontosabb, hogy 25-ről 27 százalékra emelkedett az áfa, ez pedig az élet minden területén áremelkedéseket hoz. Drágul az energia, a közlekedés is - kevesebb marad a pénztárcánkban 2012-ben.

12 tipp: így spórolj 2012-ben
Idén is drágul az életünk: többet fizetünk a fűtésért, a vízért, a villanyért, többet hagyunk a boltban, a benzinkúton, drágul az autópálya-használat is. A Pénzcentrum.hu most 12 spórolási tippet ad 2012-re: akár már ma is elkezdhetjük használni őket.

Keress százezreket munka nélkül, a testeddel
Kevesen hinnék, hogy könnyedén, gyakorlatilag munka nélkül is szert tehetnek egy kis mellékjövedelemre, méghozzá úgy, hogy a testükkel szereznek pénzt. Természetesen semmi illegális tevékenysége nem biztatjuk olvasóinkat, inkább ötleteket adunk azoknak, akiknek az aprópénz - vagy akár több tízezer forint- is számít.

Sokkol a benzinár: ezeket a kutakat jobb, ha elkerülöd
A hazai üzemanyagárak szinte az összes magyart sokkolják, s sokakban merülhet fel a kérdés; a környező országokban mi is a helyzet? A Pénzcentrum.hu utánajárt, mennyiért mérik a 95-ös motorbenzin, és a dízel literjét az unió egyes országaiban, főként a jelenlegi forintárfolyamok mellett. Bár lehet, hogy sokan hüledeznek a magyar árakat látva, de van, ahol több mint 500 forintot kérnek el egy liter üzemanyagért.

Elszállt az euró: már csak gazdagék járnak síelni

Az euró szárnyalása jókora ütést mért az idei síszezonra (is). Az utazási irodák egyértelmű visszaesésről számolnak be, s egyre többen teszik fel maguknak a kérdést - nem kellene idén inkább itthon maradnunk? A folyamatosan rekordokat döntögető euró árfolyam az utazni készülőket is joggal aggasztja. Nem mindegy ugyanis, mikor szerezi be valaki az utazáshoz elengedhetetlenül szükséges valutát. A Pénzcentrum.hu most az idei szezon árain túl megmutatja, kinek érdemes még várnia a váltással, és kinek ajánlott mihamarabb felkeresnie a legközelebbi pénzváltót.

Cseles hitelplafon jön a kamattámogatással
Előkerültek a kamattámogatott hitelek feltételeinek utolsó kis részletei is. Nagy változás nincs a már eddig is ismert részletekhez képest, bekerült viszont egy kamatplafon, ami a támogatott hitelek maximum díjait vághatja le. Alig van hitel, amit felvehetnének a lakásra vágyó kedvezményezettek, de ez ösztönzést jelenthet a bankoknak, hogy csökkentsék jelenlegi hiteldíjukat. Kérdés, hogy mi változhat még és kinek lesz jó?

Mi az a magáncsőd, és miért akarja az IMF?
Úgy tudni, a fejlett országok többségében már létező magáncsőd intézményének bevezetését várja el a kormánytól a Nemzetközi Valutaalap a vele kötendő megállapodás egyik feltételeként. A magáncsőd - ha jól valósítják meg - akár a bankok és a hitelesek számára egyaránt elfogadhatóbb megoldást jelenthetne a bedőlt követelések kezelésének jelenleg megszokott módjánál. De mit is jelent a magáncsőd intézménye?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Közel 95 ezer végtörlesztő már 2011-ben letudta tartozását
Tavaly összesen 94 337 végtörlesztést zártak le. Ezeknek nagy része megtakarításokból vagy baráti, családi kölcsönökből került kifizetésre, a végtörlesztésre folyósított hiteleknek a száma mindössze 16 865. Ennek jelentős részét, mintegy 4 864 darabot a takarékszövetkezetek folyósítottak.

Az év első bankbotránya! Titkok szivárogtak ki Magyarországon

Sajtóértesülések szerint banktitoknak számító információk szivárogtak ki az egyik hazai nagybanktól.

Betétesek dilemmája: mikor kell féltened a pénzed?
A bankpánikokat nem a megmásíthatatlan tények irányítják, hanem a félelmek. Minél többen rettegnek attól, hogy elveszítik a betéteiket, annál nagyobb lesz az esély erre. A megrohamozott bankokban sosincs annyi pénz, amennyivel mindenkit ki lehetne fizetni. Ez nem probléma mindaddig, amíg el nem illan az a törékeny bizalom, mely egyben tartja a bankrendszert. A stabilitásért pedig legtöbbet politikusaink tehetnének. Ehelyett viszont újabb és újabb támadásokat intéznek a hitelintézetek ellen. (vélemény)

Havi 14 ezer forint: ennyi tagdíj kell a magánnyugdíj-pénztáraknak

Csak minimum havi 14 ezer forint önkéntes tagi befizetés mellett tartható fenn a magánnyugdíj-pénztári rendszer - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség.

Spekulálj te is a magyar államadóssággal, ilyen egyszerű

A magyar állampolgár mentes a spekuláns ösztönöktől, szívesen vesz ma is és holnap is magyar adósságot. Mit kell tudnunk a magyar államkötvényekről és kincstárjegyekről? Milyen kockázatok lehetnek a befektetésben? Érdemes ilyen magas hozam mellett vásárolni?

Elbukott a kaszinólobbi, a kapkodás lett a veszte
Mindössze egyetlen óráig volt hatályban a kaszinókban történő dohányzás megengedésére vonatkozó törvénymódosítás. Azt ugyanis felülírta egy korábban elfogadott másik jogszabály - hívta fel a figyelmet a Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány. Felmerül a kérdés, hogy az engedmény kinek az érdekét szolgálná?

Végső csapás a rokkantnyugdíjas vállalkozókra
Elveszítették január 1-től a kiegészítő tevékenységhez kötődő adó- és járulékkedvezményeket a múlt évben még rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő vállalkozók is, mivel már nem számítanak saját jogú nyugdíjasnak - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

55 éves férfi a nyugdíjreform első áldozata Magyarországon

Szombaton meghalt az a zirci férfi, aki a december közepén a Veszprém Megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatán szíven szúrta magát. Januártól a rokkantsági nyugdíj megszűnt, a megváltozott munkaképességűek két típusú ellátást kaphatnak: rehabilitációsat vagy rokkantságit. A rokkantsági nyugdíjsegélyben részesülők továbbra is saját jogú nyugdíjasnak számítanak, így igénybe vehetik a kiegészítő tevékenységű vállalkozásokra vonatkozó járulékkedvezményt.

Tesco, Auchan, SPAR: hatalmas akciók, leértékelések
A kereskedők rég nem látott akciókkal próbálják feledtetni az áfaemelés hatásait - a január komoly leértékelésekkel indult, főleg az élelmiszerek területén. Kérdés azonban, meddig lehet bírni az árversenyt, és kik lehetnek az igazi vesztesek.

Címkék:
spórolási tippek, könnyű pénzszerzés,